Πρωινό: οι σωστές επιλογές



diatrofi_se_sxima_kardiasΔιαρκώς ακούμε το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Έτσι λοιπόν μπαίνει στο μυαλό μας η ιδέα και μας γίνεται συνήθεια να καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα το πρωί. Τι σημαίνει όμως στη πραγματικότητα σωστό πρωινό; Τα τρόφιμα που αποτελούν τα γεύμα μας είναι θρεπτικά; Μας δίνουν στα οφέλη υγείας που προσπαθούμε να βάλουμε στη διατροφή μας; Ας δούμε λοιπόν κάποιες υγιεινές επιλογές για να μπορούμε να εισάγουμε στη διατροφή μας αλλά και τι πρέπει να αποφύγουμε.

Υγιεινές επιλογές πρωινού
1. Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
Το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη ζωή όλων μας. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο εμπλέκονται σε διάφορες διεργασίες στο σώμα μας και κυρίως στην υγεία των οστών. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους.
2. Μη επεξεργασμένα δημητριακά
Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά αποτελούν εξαίρετη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και άλλων θρεπτικών συστατικών ενώ προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό και δίνουν το αίσθημα του κορεσμού. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες δημητριακών (όπως ολικής αλέσεως, βρώμη, σίκαλης κ.τ.λ.) που ο καθένας μας βάση τις γευστικές του προτιμήσεις μπορεί να επιλέξει.
3. Φρούτα
Επιλέξτε φρούτα για να γεμίσετε το πρωινό σας. Τα φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία θα θωρακίσουν τον οργανισμό και θα του δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα του.
4. Αυγά
Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα της διατροφής μας. Πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιοτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Καταναλώστε λοιπόν αυτό το τρόφιμο πάντα με μέτρο και μαγειρεμένο υγιεινά.
5. Τυριά και αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σάντουιτς με τυριά και αλλαντικά χαμηλών  λιπαρών. Βάλτε ποικιλία στη καθημερινότητα σας καθώς μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη με πολύ διαφορετικές γεύσεις όπως τυριά σαν ανθότυρα, μυζήθρες, κατίκι, τυριά λευκής άλμης και κίτρινα χαμηλών λιπαρών και αλλαντικά όπως γαλοπούλα, λουκάνικα γαλοπούλας, πάριζα, μπριζόλα, ζαμπόν χαμηλών λιπαρών.

Παραδείγματα επιλογών πρωινού προς αποφυγή
Πέρα από τα τρόφιμα που αποτελούν υγιεινές επιλογές πρωινού υπάρχουν τροφές που αποτελούν λανθασμένες επιλογές διατροφικά λάθος. Τι μπορεί να είναι αυτές;
Τυριά και αλλαντικά ψηλά σε λιπαρά
Γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά
Τηγανητά τρόφιμα όπως τηγανητά αυγά, μπέικον, τυριά
Βούτυρο και άλλα παρεμφερή λίπη
Δημητριακά σοκολατούχα
Κρουασάν
Αρτοσκευάσματα συσκευασμένα του εμπορίου
Λιπαρές πίτες του εμπορίου
Συσκευασμένους χυμούς

Τέλος, αξίζει να ξαναεπισημάνουμε ότι τα οφέλη του πρωινό στην υγεία μας προκύπτουν από την κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού που περιέχει σωστές επιλογές τροφίμων, χαμηλά σε λίπος και θερμίδες, αλλά και στις κατάλληλες ποσότητες για τον καθένα από εμάς. Μην αμελείτε αλλά και μην το παρακάνετε με τις ποσότητες.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.