Αλαλούμ με την εργασιακή εφεδρεία στην Εορδαία



Ptolemaida_aerial_viewΜεγάλη αναστάτωση προξένησαν τα “ραβασάκια” για ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες 18 εργαζόμενες στο δήμο Εορδαίας (εργάζονται με σχέση αορίστου χρόνου ως καθαρίστριες σε σχολεία), ενώ ειδοποίηση για ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία έλαβαν και άλλοι 7 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).

Μετά ωστόσο τη διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή της εφεδρείας που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, το σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί μερικώς, καθώς προβλέπει ότι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) καθώς και το μόνιμο προσωπικό που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία, εφόσον, τα έτη ασφάλισης που υπολείπονται για την συμπλήρωση της απαιτούμενης 35ετιας, είναι κατά μέγιστο όριο δύο, μέχρι τις 31/12.2013. Στην εγκύκλιο σημειώνεται επίσης ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας, αποχωρούν άμεσα καθώς η σχέση εργασίας τους λύεται αυτοδικαίως
Μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αλλά και την προσκόμιση της προϋπηρεσίας των 18 καθαριστριών διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εργασιακή εφεδρεία, καθώς, παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές πληρούν τα όρια ηλικίας, αρκετές μάλιστα είναι άνω των 55 ετών, δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων και χρειάζονται αρκετά χρόνια ακόμα ώστε να βγουν σε σύνταξη.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μόλις δύο εργαζόμενοι του δήμου Εορδαίας από το μόνιμο προσωπικό φεύγουν, και αυτοί όχι για να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα αλλά φεύγουν στη σύνταξη λίγο νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν. Ο ένας είχε δηλώσει ήδη ότι φεύγει στη σύνταξη τον επόμενο μήνα, ενώ ο δεύτερος επίσπευσε τουλάχιστον κατά το ένα το χρόνο που θα έβγαινε στη σύνταξη για να γλιτώσει την εργασιακή εφεδρεία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη ΔΕΤΗΠ, όπου μπορεί μεν οι 7 εργαζόμενοι να πληρούν τα ηλικιακά όρια- κάποιος μάλιστα εξαιρείται διότι εμπίπτει στο νόμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι εργαζόμενοι έχουν εντολή από την ομοσπονδία τους να μην προσκομίσουν την προηγούμενη προϋπηρεσία τους από άλλους φορείς, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση η επιχείρηση να γνωρίζει πόσοι από αυτούς θα τεθούν τελικά σε εφεδρεία.

Στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ) η διοίκηση της επιχείρησης κάλεσε μεν με ενημερωτικό σημείωμά της τους εργαζόμενους να προσκομίσουν έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο γραφείο προσωπικού και μισθοδοσίας υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισής τους όχι μόνο στη ΔΕΥΑΠ αλλά και τυχόν συντάξιμη προϋπηρεσία που διαθέτουν σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά φαίνεται να μην υπάρχουν εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, αφού όσοι προσκόμισαν την προϋπηρεσία τους υπολείπονται σε ένσημα. Ταυτόχρονα όμως το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, με εντολή της ομοσπονδίας εργαζομένων στις ΔΕΥΑ κατέθεσε στο Δ.Σ. της επιχείρησης αίτημα για αναστολή εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Δ.Σ..

ΠΗΓΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
αναδ. kozan.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.