Η εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα» στο Αγίασμα Βοΐου



Στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στο χωριό Αγίασμα σας προσκαλεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα…». Δείτε ένα μικρό χωριό 3 μόλις μονίμων κατοίκων να «ξαναζωντανεύει» μέσα από τον τηλεοπτικό φακό της 4Ε. Με αφορμή τα γυρίσματα της εκπομπής το χωριό «ξεχείλισε» από κόσμο.Παρακολουθήστε μια ξενάγηση σε ένα σπίτι που χρονολογείται από το 1850! Ακούστε ιστορίες για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.Ένας παλιός ταχυδρόμος που μετέφερε την αλληλογραφία με το ζωάκι του σας παραδίδει….γράμμα ανθρωπιάς!

Οι παλιοί κάτοικοι ανταμώνουν ξανά στο παλιό καφενείο του κυρ Σταύρου ο οποίος μας μιλά μπροστά στο παλιό τζουκμποξ με τη σύζυγό του με την οποία είναι παντρεμένος περισσότερα από 60 χρόνια!Τούτη την ημέρα ο τηλεοπτικός φακός της 4Ε γίνεται η αφορμή να ξανασμίξουν οι χωριανοί. Από όλες τις γωνιές της Μακεδονίας  οι άνθρωποι συνέρρευσαν πρόθυμα για να μας μιλήσουν για τον τόπο καταγωγής τους, να  μας τον τραγουδήσουν αλλά και να χορέψουν. “Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον” κατά τον Σεφέρη. Οι χωριανοί σήμερα αποδεικνύουν πως όχι μόνο δεν ξέχασαν το παρελθόν τους αλλά  οι λέξεις λήθη και λησμονιά δεν αποτελούν μέρος του λεξιλογίου τους.
Πανέμορφα τα γραφικά στενάκια του χωριού, ζωάκια μας καλουποδέχονται όπου και να σταθούμε. Σε έναν τόπο ευλογημένο από την ονομασία του ακόμη καλύτερος αφηγητής της ιστορίας του τόπου δεν θα μπορούσε να είναι από τον ιερέα του χωριού.
Πλούσια και η εκκλησιαστική ιστορία του τόπου. Δείτε το παλιό πέτρινο σχολείο και δοκιμάστε το φρεσκοψημένο –τραγανό φύλλο της πίτας που μας φτιάχνουν οι κυρίες Ρίτσα και Ξανθίππη.
Μιλάμε με έναν περήφανο βοσκό και πίνουμε κρασάκι από το οινοποιείο του κυρ Θανάση!Φυσικά βλέπουμε και ακούμε τους χορούς του τόπου από το σύλλογο της Κοζάνης αλλά και της Ξυλόπολης Λαγκαδά που τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την ημέρα.
Στο Αγίασμα έχουν έρθει οι νοικοκυραίοι, άνοιξαν τα παραθυρόφυλλα και μας καλοδέχονται για να μας μιλήσουν για την ιστορία του.

Πάρτε θέση  και δείτε την εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα…» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 12 ΜΟΝΟ στην 4Ε! Αξίζει! Σε επανάληψη την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 17:00. Την ίδια ώρα μην ξεχνάτε δορυφορικά σε όλο τον πλανήτη και μέσω ίντερνετ.

sierafm

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.