Επιχείλιος έρπης: Γιατί δημιουργείται και πώς αντιμετωπίζεται;Ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αντιαισθητικός στην όψη αλλά και συνάμα βασανιστικός, ο επιχείλιος έρπης “σημαδεύει” με την ενοχλητική παρουσία του το πρόσωπό μας, προκαλώντας προβλήματα. Δείτε, πώς αντιμετωπίζεται. ..

Ο επιχείλιος έρπης (herpes labialis) είναι μία ιογενής λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Ο επιχείλιος έρπης, πρώτα προσβάλει τα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος πριν μεταφερθεί μέσα στο νευρικό ιστό και στο πρόσωπο, όπου παραμένει τελικά. Ο ιός μέχρι να δραστηριοποιηθεί παραμένει αδρανής μέσα στα νεύρα των χειλέων και του δέρματος του προσώπου.

Από τι προκαλείται;

Ο επιχείλιος έρπης δραστηριοποιείται από διάφορους παράγοντες όπως:

-η υπεριώδης ακτινοβολία

-το στρες και η κόπωση

-το κρυολόγημα ή γρίππη

-η εμμηνορυσία

-η εγκυμοσύνη

-ακραίες καιρικές συνθήκες

-η αίσθηση γενικής κατάπτωσης του οργανισμού κ.λπ.

Μόλις ο ιός δραστηριοποιηθεί, εμφανίζεται κλινικά με επώδυνες φλύκταινες κυρίως στην περιοχή της μύτης και των χειλέων. Σ’ αυτή την φάση είναι επικίνδυνη η μετάδοσή του σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών και τότε ακριβώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Μετάδοση του ιού

Η μετάδοση του ιού γίνεται είτε μέσω άμεσης επαφής με την πληγή ή με τα εκκρίματα της είτε μέσω έμμεσης επαφής. Η μετάδοση είναι δυνατή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης από τα πρώτα συμπτώματα έως την επούλωση των πληγών.

Πώς θα περιορίσετε τη μετάδοση του ιού;

-Μην μοιράζεστε την πετσέτα σας, τα ποτήρια σας, τα μαχαιροπήρουνα ή οποιαδήποτε άλλο προσωπικό σας αντικείμενο.

-Αποφεύγετε να αγκαλιάσετε ευαίσθητες ομάδες ατόμων όπως βρέφη, εγκύους, ηλικιωμένα άτομα.

-Μην ακουμπάτε την περιοχή του επιχείλιου έρπητα.

-Μη σπάτε τις φυσαλίδες και μην ξύνετε τις δερματικές βλάβες που σχηματίζονται κατά την διάρκεια της επούλωσης του επιχείλιου έρπητα γιατί μπορεί να μολύνετε τα δάκτυλά σας με τον ιό αλλά και την περιοχή του επιχείλιου έρπητα με άλλα μικρόβια.

-Μην ακουμπάτε τα μάτια σας όταν υπάρχει λοίμωξη από απλό έρπη και προσέχετε ιδιαίτερα όταν τοποθετείτε ή βγάζετε make-up.

Θεραπεία

Ο επιχείλιος έρπης δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία καθώς υποχωρεί από μόνος του όταν ολοκληρώσει τον κύκλο του, που διαρκεί περίπου δέκα μέρες. Σημαντική ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν κάποιες ειδικές κρέμες που περιέχουν aciclovir, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

clickatlife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.