Απάντηση της ΑΝΚΟ στον Δήμαρχο Γρεβενών σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων



anko_banner_300Μετά από σχετικές δημοσιεύσεις στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Δυτικής Μακεδονίας, που αφορούν σε πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, Προέδρου της ΑΝ. ΓΡΕ. και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΚΟ, με θέμα τις πρόσφατες απολύσεις των τριών συναδέλφων στην Αναπτυξιακή Γρεβενών και το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού της ΑΝΚΟ, το σωματείο εργαζομένων της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η δήλωση του κυρίου Κουπτσίδη σύμφωνα με την οποία τόσο ο Πρόεδρος της ΑΝΚΟ Κυριάκος Μιχαηλίδης όσο και ο Γενικός Διευθυντής κύριος Γιώργος Αμανατίδης δήλωσαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων και στην ΑΝΚΟ, όπως είναι φυσικό πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων από την πλευρά μας.  

Καλούμαστε λοιπόν, να παρέμβουμε για θέματα που μας αφορούν άμεσα, αν και η πολιτική των εργαζομένων της εταιρείας μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι να μην εκφράζουμε δημόσια απόψεις στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία της.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Σωματείου μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πιστά για τους καταστατικούς σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της ΑΝΚΟ σεβόμενοι πιστά τον ρόλο που αναλάβαμε.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, αφού διακινδυνεύεται η εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό και το αίσθημα της ανασφάλειας των συναδέλφων αλλά και ο κοινωνικό της χαρακτήρας. Η άστοχη και ατυχής σύγκριση των  μέτρων περικοπών δαπανών ανάμεσα στις αναπτυξιακές εταιρείες, σε κάθε περίπτωση το μόνο που επιτυγχάνει είναι η διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας στο στελεχιακό δυναμικό των εταιρειών και δε συμβάλει στην βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας που είναι το ζητούμενο για τις εταιρείες θέλουν να επιβιώσουν από την κρίση.

Επίσης, όπως είναι φυσικό, δεν έχουμε κανένα θεσμικό ή άλλο λόγο, να εκφράζουμε άποψη και πόσο περισσότερο να επεμβαίνουμε στην εσωτερική λειτουργία των άλλων Αναπτυξιακών της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως το θέμα μας αφορά άμεσα και σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
•    δεν μπορούμε παρά να εκφέρουμε την πλήρη αντίθεσή μας, ως Σωματείο Εργαζομένων της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας, για την απόλυση προσωπικού στην ΑΝ.ΓΡΕ.
•    δεν είναι δυνατό να αποτελεί επιχείρημα του Δημάρχου Γρεβενών και Προέδρου της ΑΝ.ΓΡΕ. κυρίου Δημοσθένη Κουπτσίδη το γεγονός ότι «έχει ειπωθεί» από τον Πρόεδρο της ΑΝΚΟ κύριο Κυριάκο Μιχαηλίδη και τον γενικό διευθυντή της κύριο Γιώργο Αμανατίδη ότι θα προβεί αόριστα και η ΑΝΚΟ σε μειώσεις προσωπικού.
•    Η κάθε εταιρεία έχει τις δικές της αδυναμίες και δυνατότητες, επομένως δεν πρέπει να ακολουθούν όλες την ίδια πολιτική για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων λειτουργίας τους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι την διετία (2010 – 2011) στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας αλλά και της πολιτικής μείωσης του κόστους λειτουργίας στην ΑΝΚΟ (που περιλαμβάνει σειρά μέτρων όπως και την μείωση των αμοιβών μας) είχε γίνει κατορθωτό σήμερα να ξεπεράσει κατά πολύ τους αρχικούς στόχους.

Την όποια αδυναμία αντιμετωπίζει η Αναπτυξιακή Γρεβενών, όπως και όλοι μας, στο πλαίσιο της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας, θα πρέπει να ξεπεραστεί με άλλα οικονομικά και θεσμικά μέτρα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι διοικήσεις των εταιρειών.

Τέλος, δεν έχει τεθεί ποτέ στην εταιρεία μας θέμα απολύσεων και ούτε μπορεί να διανοηθεί κανένας εργαζόμενος ότι η μόνη λύση σε κάθε πρόβλημα είναι μόνο η μείωση του προσωπικού της.

Για το Σωματείο Εργαζομένων της ΑΝΚΟ
ο Πρόεδρος

Αυξέντης Κωνσταντίνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.