Στη δίνη του ΔΝΤ και η Ιταλία…



Σε ελέγχους ανά τρίμηνο θα υποβάλλεται η Ιταλία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου οι προσπάθειες της χώρας για την… προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες, ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος τςη ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, με δηλώσεις τους επέμειναν ότι η Ιταλία ζήτησε από το ΔΝΤ να πραγματοποιεί ελέγχους στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους.

«Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης», επισήμανε ο κ. Ρομπέι.

«Όλες οι συζητήσεις που είχαμε με τις ιταλικές αρχές έγιναν σε μια πολύ γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ανακοινωθέντων (μεταρρυθμιστικών) μέτρων», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Ρομπέι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μπαρόζο, ο οποίος σημείωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης».

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η επίβλεψη του ΔΝΤ δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστές.

«Το βλέπω αυτό ως απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η διαδικασία μεταρρύθμισης για τη χώρα και για την ευρωζώνη συνολικά», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

«Υπάρχουν πράγματι αμφιβολίες στις αγορές», σημείωσε.

«Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία των προσπαθειών όλων των κρατών-μελών μας είναι σημαντικά όχι μόνο για την ζώνη του ευρώ, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, νωρίτερα, Ιταλοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την σημασία της σημερινής ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

Μια πηγή της ΕΕ είπε πάντως ότι ο «ρόλος του ΔΝΤ στην παρακολούθηση θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για την επίδειξη καλής συμπεριφοράς».

Αναλυτές της Barclays Capital εκτιμούσαν χθες ότι 45 δισ. ευρώ –ένα ποσό που φέρεται να συζητείτο από το ΔΝΤ ως βοήθεια για την Ιταλία– θα αρκούσαν για την κάλυψη των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μόλις για δύο μήνες.

voria.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.