Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση…



Τι θα συμβεί αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση την Παρασκευή ή αν μέχρι τότε υπάρξουν ανεξαρτητοποιήσεις άλλων δύο βουλευτών; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πλανάται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και η απάντηση είναι:

Εκλογές λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με πιθανότερη ημερομηνία την 18η Δεκεμβρίου. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πάρει τουλάχιστον 150+1 θετικές ψήφους στην ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής.

Ας δούμε ποιες είναι οι διαδικασίες που προβλέπει στην περίπτωση αυτή το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στη διάθεσή του έως εννέα ημέρες προκειμένου να διαπιστώσει, μέσω διερευνητικών εντολών προς τα τρία κόμματα με τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες, εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Στην περίπτωση που οι διερευνητικές αποτύχουν, τότε προκηρύσσει εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν ύστερα από 30 ημέρες.

Στην περίπτωση λοιπόν που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα την απαλλάξει από τα καθήκοντά της και ταυτόχρονα θα παράσχει στον σημερινό πρωθυπουργό διερευνητική εντολή προκειμένου να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, τότε σχετική εντολή θα δοθεί στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στην περίπτωση που καμιά από τις τρεις διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσει, τότε ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και αν και τότε επιβεβαιωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας, τότε θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης για να πάει τη χώρα έως τις εκλογές και παράλληλα θα διαλύσει τη Βουλή. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τριάντα ημέρες μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

24wro

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.