Αμύνταιο: Δημοψήφισμα για αλλαγή Δήμου!



Μπορεί όλη η χώρα να έχει μπει από προχθές σε τροχιά δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, κάπου αλλού, όμως, στην τοπική κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμύνταιου οι κάτοικοι ήδη βρίσκονται σε… πυρετό διεργασιών δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή 6 Νοεμβρίου, προκειμένου να μετεγκατασταθούν λόγω ΔΕΗ.

Σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από τα σπίτια λειτουργεί ορυχείο της ΔΕΗ, αλλά και εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και ρωγμές στα σπίτια. Σύμφωνα με την υπουργική απόφασης μετεγκατάστασης του οικισμού, το 50% του κόστους έχει αναλάβει η ΔΕΗ και το υπόλοιπο 50% το ελληνικό Δημόσιο.

Όσον αφορά, πάλι, στους κατοίκους των Αναργύρων, θα περίμενε κανείς οι επιλογή τους είναι μέσα στα όρια του δήμου τους, ωστόσο όποιος το πιστεύει αυτό πλανάται πλάνην οικτρά!…

Οι τοποθεσίες που επιλέχθηκαν τελικά από τη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων Αναργύρων στις 19/10/2011 για να τεθούν προς ψηφοφορία είναι για το Δ. Αμυνταίου (ΠΕ Φλώρινας) μόνον η θέση «Λόφος – Αμύνταιο».

Προτίμηση φαίνεται πως έχουν στο γειτονικό δήμο και στη γειτονική περιφερειακή ενότητα, το Δ. Εορδαίας (ΠΕ Κοζάνης), όπου επέλεξαν τις θέσεις «Αναρράχη», «Κουρί» και «Ολυμπιάδα» και εναλλακτικά η επιλογή «άλλη τοποθεσία».

Στις 9 Νοεμβρίου, λοιπόν, οι κάτοικοι θα κληθούν να επιλέξουν το χώρο μεταστέγασης του οικισμού τους λόγω ΔΕΗ… Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος μόνον οι κάτοικοι των Αναργύρων, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της τελευταίας αναθεώρησης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αναργύρων, από 08:00-19:00. Η τοποθεσία που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Τι λένε, όμως, οι αιρετοί που τους αφορά άμεσα και το δημοψήφισμα μετεγκατάστασης αλλά και το αποτέλεσμά του;

Δήμος Αμύνταιου: Δε συμφωνεί

Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αμύνταιου Κώστας Μωυσιάδης ήταν ξεκάθαρος: «Ο δήμος δε συμφωνεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς». «Το θέμα είναι αν μπορούν μπορούν να φύγουν και να λειτουργήσουν εκεί που θα πάνε – ειδικά, στην περίπτωση που αποφασίσουν να αλλάξουν δήμο· το βλέπω δύσκολο», συμπληρώνει.

«Ο “Καλλικράτης”, άλλωστε, δε δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουν τα όρια των δήμων και να αλλοιωθεί ο πληθυσμός ενός δήμου», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Δακής: «Αγνοώ πλήρως»

Έκπληκτος δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αρμόδιος για την έγκριση του δημοψηφίσματος, όταν πληροφορήθηκε από την aftodioikisi.gr για το γεγονός, στην προσπάθειά της να μάθει την άποψή του: «Δεν έχω καμία ενημέρωση. Έχω πλήρη άγνοια του θέματος», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνοια για το θέμα έχει και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου (την αφορά άμεσα στην περίπτωση που οι κάτοικοι επιλέξουν κάποια περιοχή από το δήμο της).

Ο, δε, δήμαρχος Αμύνταιου Μάκης Ιωσηφίδης, σύμφωνα με άλλες πηγές, ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους των Αναργύρων, ζητώντας τους να κάνουν το δημοψήφισμα με σύννομο τρόπο, αλλά εκείνοι φαίνεται πως προτίμησαν να ακολουθήσουν ό,τι αποφάσισαν.

***

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το συντονιστικό όργανο, που εκλέχτηκε στις 16/1/2011 για την μετεγκατάσταση του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου

Έχοντας υπόψη:

1.      Την λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Αναργύρων στις 19/10/2011 όπου αποφασίστηκε η διενέργεια ψηφοφορίας στις 6/11/2011 για την επιλογή της τοποθεσίας μετεγκατάστασης του οικισμού Αναργύρων.

2.      Τις τοποθεσίες που επιλέχτηκαν τελικά από την λαϊκή συνέλευση στις 19/10/2011 για να τεθούν προς ψηφοφορία και οι οποίες είναι για τον Δ. Αμυνταίου η θέση “Λόφος – Αμύνταιο”, για τον Δ. Εορδαίας οι θέσεις “Αναρράχη”, “Κουρί” και  “Ολυμπιάδα” και εναλλακτικά η επιλογή “άλλη τοποθεσία”.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Δημοψήφισμα μεταξύ των Δημοτών της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων για την επιλογή της τοποθεσίας μετεγκατάστασης του οικισμού Αναργύρων που θα διεξαχθεί στις 6 Νοεμβρίου 2011.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι Δημότες της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του Δ. Αμυνταίου που είναι γραμμένοι στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους της τελευταίας αναθεώρησης.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αναργύρων στις 6 Νοεμβρίου 2011 (6/11/2011) ημέρα Κυριακή και από ώρα 08:00π.μ. μέχρι 19:00μ.μ. παρουσία πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής που εκλέχτηκε από την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στις 19/10/2011.

Θα επιλεγεί η τοποθεσία που θα συγκεντρώσει ποσοστό 50% + 1 των ψήφων. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του επιθυμητού ποσοστού 50% + 1 των ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή στις 13 Νοεμβρίου 2011 (13/11/2011) στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα με την ίδια εφορευτική επιτροπή μεταξύ των δύο πρώτων περιοχών που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές στις 6/11/2011.

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου

Τσισμαλίδης Γεώργιος

sierafm


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.