Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Κοζάνης. Κάτι δεν πάει καλά!



dimarxeio_koz3453451.       Ισολογισμοί – Απολογισμοί.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον οικονομικό απολογισμό η παράταξή μας ανέδειξε με σαφή τρόπο τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη σημερινή κατάσταση των οικονομικών του δήμου.

Κύριο σημείο της κριτικής μας αποτέλεσε η προβληματική λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών, γεγονός που έχουμε επισημάνει εντονότατα και στο παρελθόν: παρατυπίες και εντάλματα πληρωμών χωρίς την έγκριση της οικονομικής υπηρεσίας, έλλειψη οργάνωσης, κακή διαχείριση των ανθρώπινων  πόρων κτλ.

Καταθέσαμε πρόταση αναλυτικής συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος (κομβικής σημασίας κατά την άποψή μας) σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο και προτρέψαμε το δήμαρχο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της δημοτικής οικονομικής υπηρεσίας.

Με αφορμή την υπουργική απόφαση για τους υπερχρεωμένους δήμους, ζητήσαμε την παρουσίαση του σχεδίου εξορθολογισμού και εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου.

Σχετικά με τις στρατηγικές αναπτυξιακής πολιτικής της δημοτικής αρχής εκφράσαμε την ολοκληρωτική αντίθεσή μας στο μοντέλο της «μονοκρατορίας του λιγνίτη» που εφαρμόστηκε την προηγούμενη εικοσαετία και οδήγησε την περιοχή σε μια τριπλή κρίση: οικονομική, περιβαλλοντική και  κοινωνική

Επίσης στηλιτεύσαμε το φαρισαϊσμό των δημοτικών αξιωματούχων που μετά από 15 χρόνια αδιέξοδων πολιτικών και πελατειακών δεσμεύσεων κάνουν λόγο για στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της παράταξής μας κ. Λευτέρης Ιωαννίδης εξέφρασε την πεποίθησή μας ότι η επιλογή του κ. Π. Κουκουλόπουλου για τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών εγείρει σοβαρό πολιτικό ζήτημα, εφόσον ο πρώην δήμαρχος  που φέρει την κύρια πολιτική ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση του δήμου που διοίκησε επί 20 χρόνια, καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα των δήμων όλης της χώρας.  

2.       Πετρέλαιο θέρμανσης.

Το μείζον θέμα του πετρελαίου θέρμανσης δε συζητήθηκε στο τελευταίο συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουμε καταθέσει  επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για συζήτηση του ζητήματος.

Με αφορμή την εγκύκλιο που ορίζει πως τα σχολεία υποχρεούνται να αγοράζουν πλέον ακριβό πετρέλαιο, ζητήσαμε την εξέταση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών που να λύνουν το πρόβλημα προς όφελος των δημοτών και των μαθητών.

Με γνώμονα τόσο τη μείωση του κόστους, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος, η παράταξή μας προτίθεται να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις μείωσης της κατανάλωσης που αφορούν σε:

·         επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση των δημόσιων κτηρίων (και ειδικά των σχολείων),

·          επιδότηση της χρήσης βιομάζας,

·         και  δημιουργία μικρών μονάδων βιομάζας για τηλεθέρμανση.

3.       Χρηματοδοτικά εργαλεία για μεταλιγιντική περίοδο.

Αναφορικά με την πρότασή μας για συζήτηση του θέματος των χρηματοδοτικών εργαλείων διαχείρισης της μεταλιγνικής περιόδου που έχει κατατεθεί στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εδώ και καιρό, αναμένουμε την ένταξή της στην ημερήσια διάταξη επόμενου συμβουλίου.

4.       Τέλη και δικαιώματα.

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη και τα δικαιώματα του 2012 συμφωνήσαμε με την πλειονότητα των εισηγήσεων, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις προβλέπονταν μηδενικές αυξήσεις.

Στο θέμα όμως των απορριμμάτων, ζητήσαμε την εκπόνηση ενός μακροχρόνιου σχεδίου, το οποίο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών (που επιβάλλουν ποσοστό ανακύκλωσης για το 2020 50%), αλλά και της Ευρωπαϊκής εμπειρίας, θα στηρίζεται στο τετράπτυχο Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας  δυστυχώς προβλέπονται αυξήσεις στο κόστος διαχείρισης.  Όμως, ως  δήμος οφείλουμε να προετοιμαστούμε γι αυτό και, σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλούμαστε να κάνουμε ακόμα πολλά για να μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Εκτός από την πολιτική βούληση, είναι αναγκαία και η έμπρακτη στήριξη των υπηρεσιών του δήμου που ασχολούνται με την καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη – Τόπος να ζεις»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.