Θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού για αιολικό πάρκο 18 MW στο Μεταξάaioliko-parko-978y9Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της Δευτέρας  για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 18 MW σε ορεινή τοποθεσία στη θέση «Φλάμπουρο»  της Τ.Κ. Μεταξά,  της εταιρείας «GAMESA Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε.» ισπανικών συμφερόντων.

Οι 9  συνολικά ανεμογεννήτριες που θα περιλαμβάνει το «Αιολικό Πάρκο», θα τοποθετηθούν ανάμεσα στο Μεταξά και στο Τρυγωνικό σε απόσταση 1,5χλμ και 1,7χλμ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας η ετήσια παραγωγή θα είναι 33.500 MW (12.500 νοικοκυριά), με τις ανεμογεννήτριες να έχουν διάμετρο 95 μέτρα και ύψος 78 μέτρα. Για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υφιστάμενοι δρόμοι ενώ η σύνδεση του αιολικού πάρκου με τον υποσταθμό της ΔΕΗ  στη θέση Παλατάκι θα γίνει με εναέρια καλώδια μήκους 7χλμ. Η συνολική έκταση που θα χρησιμοποιηθεί είναι 30-40στρ.  

Τα αντισταθμιστικά οφέλη  , παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της εταιρείας «GAMESA Ενεργειακή Ελλάς ΑΕ» που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και συνοπτικά έχουν ως εξής:

– Ετήσιο όφελος στους λογαριασμούς των καταναλωτών του Μεταξά και του Τρυγωνικού της τάξεως των 30.000 € συνολικά (1% από την αναμενόμενη αξία παραγωγής ενέργειας).

– Ανταποδοτικό ετήσιο όφελος στο δήμο Σερβίων- Βελβεντού 50.000 € (1,7% της παραγόμενης ενέργειας).

– Παράλληλα ανταποδοτικά έργα, την περίοδο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, στην περιοχή της, δαπάνης 135.000 € (15.000 ανά ανεμογεννήτρια).

– Ετήσιο μίσθωμα στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού -σε περίπτωση που η περιοχή είναι δημοτική-, συνολικά 45.000 € (5.000 € ανά γεννήτρια).

– Αξιοποίηση τοπικών πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, προμήθειες), τόσο στην περίοδο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του έργου. 170-200 εργαζόμενοι στην κατασκευή , 3 μόνιμο προσωπικό.

Ο Δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού Β. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως «έχουμε αποφασίσει πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής και με βάση τα οφέλη για τον τόπο, εισηγούμαστε θετικά για τη γνωμοδότηση. Το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει το 1.600.000 ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια ». Θετικά γνωμοδότησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μενέλαος Μακρυγιάννης.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για τον πρώην Δήμο Βελβεντού κ. Νίκος Λαζαριώτης, ζήτησε την  απαλλαγή των καθηκόντων του από την Δημοτική Ενότητα Βελβεντού εξαιρώντας τα τοπικά διαμερίσματα Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής και Πολυφύτου μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στο Βελβεντό.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.