Παρουσίαση του Ανεξάρτητου Ενωτικού Συνδιασμού για το ΕΒΕ Κοζάνης «Όλοι μαζί μπορούμε»



babliaras_savvas760790-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ανεξάρτητου Ενωτικού Συνδιασμού για το ΕΒΕ Κοζάνης «Όλοι μαζί μπορούμε», με επικεφαλής τον Γιώργο Βαβλιάρα. Σας παραθέτουμε τις προγραμματικές θέσεις του συνδιασμού.

Εδώ και τρία χρόνια η χώρα μας ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση, που αγγίζει τις ευάλωτες και υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και πρώτα και κύρια την χώρα μας, ρίχνοντας την στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Μηχανισμού στήριξης, με μέτρα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα και την ελληνική νοοτροπία και συνήθεια.

Τα αποτελέσματα  αυτής της κατάστασης τα βλέπουμε καθημερινά.

Ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, μαζικές απολύσεις  αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων, αρνητική ανάπτυξη και φυσικά μια εθνική κατάθλιψη η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε θυμό και οργή κατά παντός υπευθύνου.

Την ίδια κατάσταση βιώνει εδώ και δύο χρόνια και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με την έλευση λοιπόν της δημοσιονομικής κρίσης, της περικοπής των δαπανών του δημοσίου, η περιοχή μας, πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές έφτασε στο απόλυτο αδιέξοδο. Και φυσικά με βάση τα μέτρα που συνεχώς παίρνονται, με την περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, τις  αποκρατικοποιήσεις, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα και τη μαζική ανεργία, το αδιέξοδο στην περιοχή μας θα ενταθεί ακόμα πιο πολύ, εάν δεν παρθούν ταυτόχρονα μέτρα ανάπτυξης  για μια διαφορετική πορεία.

Μέσα σ’ αυτή τη ρευστή και κρίσιμη για τις επιχειρήσεις κατάσταση, το Επιμελητήριο, ως η κεφαλή του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, οφείλει να διαβλέψει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που από τη μια θα μπορεί  να απορροφά όσο γἰνεται  τους κραδασμούς και τις επιπτώσεις της ύφεσης και της κρίσης και από την άλλη να δίνει διέξοδο για μια νέας μορφής επιχειρηματική δράση  που  αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας  θα δημιουργεί ένα  αναπτυξιακό μοντέλο που θα  στηρίζεται στην παραγωγή, την καινοτομία, τη διαφοροποίηση και την εξωστρέφεια.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα τοπικό  πλαίσιο επιβίωσης και ανάπτυξης που θα δίνει προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν  πιστεύω πως έχουμε  και το δυναμικό και τα εργαλεία και τη δύναμη που χρειάζεται για μια νέα διαφορετική πορεία. Επίσης, έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία από άξιους συναδέλφους μας που εδώ και χρόνια χάραξαν μια διαφορετική πορεία και σήμερα δεν τους πολυαγγίζει η κρίση.

Οι θέσεις και προτάσεις του συνδυασμού μας  διαμορφώνονται  σε τρία επίπεδα

Α. Διαμόρφωση ενός διεκδικητικού πλαισίου  προς τη πολιτεία και τους φορείς της, που θα διαμορφώνουν ένα πρώτο πεδίο  σε μια διαφορετική   κατεύθυνση ανάπτυξης.

Β. Διαμόρφωση ενός πλαισίου απορρόφησης και ανάσχεσης των επιπτώσεων της κρίσης στις επιχειρήσεις

Γ. Διαμόρφωση ενός  νέου μοντέλου ανάπτυξης στη βάση της καινοτομίας της διαφοροποίησης και της εξωστρέφειας.

Περνώντας αναλυτικά στη διαμόρφωση του πρώτου πεδίου διεκδίκησης ζητάμε

1. Καλό ψυχολογικό κλίμα.. Οφείλει και μπορεί όλος πολιτικός κόσμος να αλλάξει το κλίμα δείχνοντας στην πράξη μια κοινή  αποφασιστικότητα για την έξοδο από την κρίση. Αυτό που εμείς οι επιχειρηματίες πετύχαμε με την ενωτική μας διάθεση πρέπει επιτέλους να αγγίξει και τον πολιτικό κόσμο για ένα κλίμα αισιοδοξίας που και μηνύματα σιγουριάς θα μετέδιδε στις αγορές αλλά κυρίως θα τόνωνε την εσωτερική αγορά και την καταναλωτική πίστη του λαού μας.

2. Άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για την διαμόρφωση ενός  φιλικού και ανταγωνιστικού επενδυτικού κλίματος που θα προσέλκυε τόσο τα εγχώρια όσο και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

3. Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.  Φαστ Τρακ για όλες τις επιχειρήσεις. Καθορισμός ελαχίστου χρόνου για τις αδειοδοτήσεις (πχ 20 ημέρες). Δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε τέτοια οικονομική ύφεση και η γραφειοκρατία να ζει και να βασιλεύει.

4. Φορολογικά κίνητρα  χωρίς νέες επιβαρύνσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Η φορολογική επέλαση καταργεί  κάθε υγιή προσπάθεια που έχει απομείνει.

Άμεση μείωση του ποσοστού ΦΠΑ και της άμεσης φορολογίας στις επιχειρήσεις. Σταθερό φορολογικό σύστημα σε μακροχρόνια βάση.

5. Ειδικές  απαλλαγές για την  στήριξη της πρώτης κατοικίας, με σκοπό την τόνωση της οικοδομής και των 40 περίπου επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.

6. Κατάργηση όλων των φόρων και τελών σε νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις για τα πρώτα πέντε χρόνια, μέχρι να αρχίσει η επιχείρηση να έχει τα πρώτα έσοδα.

7. Απελευθέρωση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων με επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με προγράμματα για όλους τους κλάδους, σε βιώσιμα όμως επιχειρηματικά σχέδια.

8. Τροποποίηση και προσαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Δεν είναι δυνατόν σε μια ενιαία περιφέρεια με τα ίδια αναπτυξιακά χαρακτηριστικά να υπάρχουν διαφορετικά αναπτυξιακά κίνητρα μεταξύ των παλαιών νομών όπως για παράδειγμα το διαφορετικό ποσοστό επιχορήγησης που ισχύει για επιχειρήσεις στην ενιαία πλέον περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

9. Ουσιαστική στήριξη του τραπεζικού συστήματος με πόρους που θα κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις. Χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα με ευελιξία και ικανοποιητική ρευστότητα κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Β. Διαμόρφωση ενός πλαισίου απορρόφησης και ανάσχεσης των επιπτώσεων της κρίσης στις επιχειρήσεις

Η βαθειά ύφεση που βιώνει η χώρα μας και η περιοχή μας συρρικνώνει καθημερινά την οικονομική δραστηριότητα και αναπόφευκτα αναγκάζει πολλούς συναδέλφους μας να βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση και πολλές φορές στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία. ΄Ηδη τα φαινόμενα συνεχώς διευρύνονται και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Το Επιμελητήριο οφείλει να διαμορφώσει  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων με δράσεις όπως:

Μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης. Η επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και η δημιουργία κινήματος «Καταναλώνω τοπικά» μπορεί να ανασχέσει σε σημαντικό βαθμό την ραγδαία πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων και να ενισχύσει την τοπική καταναλωτική πίστη.
Ενίσχυση του επιτυχημένου θεσμού του συνηγόρου του επιχειρηματία με υποστηρικτικές ενέργειες προς τους επιχειρηματίες  στο επίπεδο των νομικών θεμάτων, που προκύπτον στις διαδικασίες αντιμετώπισης χρεών, πιστωτών  και εργατικών διαφορών.
Δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης στα πλαίσια του ΕΒΕ για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων  οικονομικής αδυναμίας συναδέλφων. Ταυτόχρονα ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου με πιο ενεργή συμμετοχή και δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων.
Δημιουργία κατάλληλου θεσμικού εργαλείου απορρόφησης των ανέργων από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, που μέσα από μια διαδικασία διάγνωσης των προσόντων, επανεκπαίδευσης, και οργανωτικής υποστήριξης στα πρώτα τους βήματα, θα μπορούσαν να επανενταχθούν στην επιχειρηματική δράση, δημιουργώντας νέες καινοτόμες και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Γ. Διαμόρφωση ενός  νέου μοντέλου ανάπτυξης στη βάση της καινοτομίας της διαφοροποίησης και της εξωστρέφειας.

Πρέπει να πατήσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τους δυναμικούς κλάδους και να δημιουργήσουμε σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης, με τη βοήθεια όλων μας.

1. Πρωτογενής τομέας- Μεταποίηση  Η περιοχή μας διαθέτει τοπικά προιόντα που θα μπορούσαν να κατακλύσουν την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κρόκος, ροδάκινα, μήλα, τριαντάφυλλα, τυροκομικά, πίτες, μανιτάρια, βότανα και αρωματικά φυτά, κρέατα, σαλιγκάρια, υποφαές, μάρμαρο, μεταλλικές κατασκευές.

Το επιμελητήριο οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάπτυξης και προώθησης της τοπικής μεταποίησης και παραγωγής με μέτρα όπως:

Την ενίσχυση της Εξωστρέφειας που  αποτελεί πλέον το μοναδικό βιώσιμο προσανατολισμό. Πρέπει, άμεσα, σε επίπεδο περιφέρειας να ξεκινήσει μια  μεγάλη καμπάνια με σύνθημα «Βάλτε τη Δυτική  Μακεδονία στο σπίτι σας».  Με Εκθέσεις εντός και εκτός της περιφέρειας, με γαστρονομικές εκδηλώσεις, με σποτ, με Φεστιβάλ, με διαγωνισμούς, με αξιοποίηση των επώνυμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επισκέψεις και εκδηλώσεις στα σχολεία. Να μάθουμε να καταναλώνουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα  Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργούμε το σήμα των προϊόντων που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία, που μπορεί να αξιοποιηθεί με διαφόρους τρόπους π.χ δημιουργία εκπτωτικού καταλόγου ή εκπτωτικό κουπόνι για τους καταναλωτές αυτών των προϊόντων ή τοπικές συμφωνίες με Σούπερ μάρκετ για την ένταξη των τοπικών προϊόντων στα ράφια χωρίς εισόδια.

Δημιουργία, στα πλαίσια του ΕΒΕ, τμήματος εξωστρέφειας με ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής σε Εκθέσεις, με κατάλληλη εκπαίδευση των εξαγωγέων σε θέματα νομικών, τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών, σε θέματα επιτυχημένης παρουσίας και αξιοποίησης της έκθεσης και σε θέματα συσκευασίας, τυποποίησης και μεταφοράς εμπορευμάτων.

2. Γουνοποιία Ένας δυναμικός εξαγωγικός κλάδος με πολλές προοπτικές – Αν και ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει μια δυναμική ανάπτυξη, κινδυνεύει πολύ γρήγορα να χάσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα από την έλλειψη νέων τεχνιτών γούνας

Εκπόνηση σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης με παράλληλη απασχόληση για νέους γουνοποιούς. Ταυτόχρονα διεκδίκηση της προστασίας με κάθε τρόπο από την πολιτεία, του υψηλών προδιαγραφών BRAND NAME της τοπικής Γούνας (Σιάτιστας & Καστοριάς).

Οργανωμένη συμμετοχή, με την κάλυψη του Επιμελητηρίου, των μικρομεσαίων Γουνοποιών σε εκθέσεις και επιδείξεις εσωτερικού και εξωτερικού αξιοποιώντας την εμπειρία των επιτυχημένων μεγάλων τοπικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Στρατηγικός στόχος, που το Επιμελητήριο θα στηρίξει με κάθε μέσο, η δημιουργία Δημοπρατηρίου Γουναρικών στη Σιάτιστα

Πράσινη ανάπτυξη – Ανανεώσιμες πηγές: H δραστηριοποίηση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό στόχο για την περιοχή-  Είναι το δικαίωμα της περιοχής λόγω του αυξημένου ενεργειακού αποτυπώματος από τη δράση της ΔΕΗ. Στα πλαίσια αυτά και στηρίζοντας την δημιουργία του μεγάλου Φ/Β πάρκου των 200 MW στην περιοχή μας,  διεκδικούμε, την αξιοποίηση όλων των μικρών τοπικών επιχειρήσεων μεταλλικών κατασκευών, για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου

Ταυτόχρονα διεκδικούμε από τη ΔΕΗ την στήριξη του ντόπιου επιχειρηματικού δυναμικού για τις απαραίτητες προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία των μονάδων. Ο διαχρονικός στόχος του επιμελητηρίου για τη δημιουργία δορυφορικών επιχειρήσεων γύρω από τη ΔΕΗ παραμένει επίκαιρος και θα τον διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο.

4. Εμπόριο  Όπως προαναφέραμε το εμπόριο είναι κλάδος που περνάει τη μεγαλύτερη κρίση και ενδεχομένως αυτός που θα αφήσει τα περισσότερα «θύματα»  μέσα από αυτή. Στηρίζουμε το υγιές εμπόριο με προοπτικές βιωσιμότητας, μέσα από ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις τόνωσης της αγοράς (Εκπτώσεις, καμπάνιες, ημέρες εμπορίου, διαγωνισμούς, κληρώσεις, ειδικά προγράμματα εορτών, συνεργατικά σχήματα, συγχωνεύσεις, κοινές αγορές ) και άλλα πολλά που το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε.

5.      Τουρισμός-Πολιτισμός –Αγροτοτουριστική Ανάπτυξη

Στα πλαίσια μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το πλούσιο τουριστικό, αγροτοτουριστικό,  γαστρονομικό και πολιτιστικό προϊόν της περιοχής. Οι φυσικές ομορφιές , οι δραστηριότητες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , οι τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν πεδίο υγιούς επιχειρηματικής δράσης για την προσέλκυση τουριστών. Το επιμελητήριο θα επιδιώξει τη στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης για την ανάδειξη των επιχειρηματικών ευκαιριών στη βάση του αγροτοτουριστικού προϊόντος.

Στα πλαίσια αυτά ήδη έχουμε ενταχθεί και  πρόκειται να υλοποιήσουμε τον επόμενο χρόνο, ως ΕΒΕ, πρόγραμμα ανάδειξης του αγροτοτουριστικού τομέα στην περιοχή του ΒΟΙΟΥ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMART.

Για την επίτευξη των στόχων μας απαιτείται η αξιοποίηση  όλων των τοπικών εργαλείων και δημιουργία νέων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης διαθέτει  αρκετά εργαλεία που μπορούν, αν κατάλληλα χρησιμοποιηθούν, να στηρίξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό.

1. Ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας από τον Τοπικό πόρο

Τα 80.000.000 Ευρώ που διατίθενται  ανά τριετία  πρέπει στοχευμένα πλέον να στραφούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των υποδομών της.

2.Το επιμελητήριο θα στηρίξει τη συνεργασία και το συντονισμό όλων των    φορέων της περιοχής και την  Αξιοποίηση του Ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού

Στην περιοχή μας έχουν δημιουργηθεί αξιόλογοι φορείς που στηρίζουν τη ανάπτυξη και τη επιχειρηματικότητα με μεγάλη ιστορία και δραστηριότητα, με αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό και με τεράστια εμπειρία. Το Επιμελητήριο, η Α.Ν.Κ.Ο, το Βαλκανικό Κέντρο, η Συνεταιριστική Τράπεζα, το Εκθεσιακό Κέντρο, οι σύνδεσμοι Γουνοποιών και φυσικά το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ είναι φορείς που οφείλουν συνεργαστούν μεταξύ τους, στηρίζοντας όλοι μαζί την επιχειρηματικότητα.

Στα πλαίσια αυτά και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ προωθούμε:

1.      Τα θεσμό των βραβείων σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές  για την δημιουργία καινοτόμων ιδεών που θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε υλοποιήσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
2.      Τη δημιουργία εργαστηριών ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης τοπικά παραγόμενων προϊόντων
3.      Την δημιουργία μόνιμου εκπαιδευτικού κέντρου και την καθιέρωση ΜΙΝΙ προγράμματος ΜΒΑ έως 150 ωρών για επιχειρηματίες .

3. Ενισχύουμε τη λειτουργία του επιμελητήριου εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση με τα μέλη.

Αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας Ήδη βρίσκονται σε υλοποίηση δύο σημαντικά προγράμματα (Το Leonardo Da Vinci και το Smart) και η συνέχεια θα είναι πιο δυναμική.
Απλοποίηση διαδικασιών εγγραφής λήψης πιστοποιητικών και άλλων διαδικασιών με τη χρήση και αξιοποίηση της on line χωρίς φυσική παρουσία των μελών
Ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος Β2Β για τη δημιουργία ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω πόρταλ του επιμελητηρίου.
Πλήρης αξιοποίηση του Web side του ΕΒΕ για την άμεση ενημέρωση όλων των μελλών για αναπτυξιακά, φορολογικά και νομικά θέματα.
Τέλος, σημαντική ήταν και θα συνεχίσει να είναι η στήριξη μας στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Προωθούμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια των γυναικών για δραστηριοποίηση στον επιχειρηματικό στίβο και η παρουσία των γυναικών τόσο στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού όσο και στην δράση του επιμελητηρίου θα είναι και δυναμική και ουσιαστική.

Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί συνάδελφοι

Σήμερα παρουσιάζουμε τις προγραμματικές μας θέσεις. Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις ίδέες και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το παρόν πρόγραμμα. Τίποτα δεν είναι στατικό και τα πάντα θα διαμορφώνονται ανάλογα και με τις  εξελίξεις. Οι μέρες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και κανείς μας δεν ξέρει τι θα συμβεί την επομένη. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να στηριχτούμε στις υγιείς δυνάμεις του επιχειρείν και του εμπορίου. Τις επόμενες  ημέρες θα ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο μας. Καλούμε  όλους τους επιχειρηματίες και κυρίως τους νέους και τις νέες να πλαισιώσουν το συνδυασμό μας με τις ιδέες τους και τη φυσική τους παρουσία. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έστω και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες ένα Επιμελητήριο αντάξιο των προσδοκιών της πλειοψηφίας των μελών αλλά και των αναγκών των καιρών. Ανεβάσαμε τον πήχη αρκετά ψηλά αλλά πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά δουλεύοντας ομαδικά, με ζήλο, μεράκι και ενωτικό πνεύμα.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.