Το Βελβεντό, ο τόπος μου – Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας



velventos_klassikiΤο Βελβεντό είναι ένας όμορφος τόπος  προικισμένος απο τη φύση, με κατοίκους που διακρίνονται για το προοδευτικό πνεύμα και  την εργατικότητα, τη συμμετοχή στα κοινά, την αγάπη για τον τόπο τους.

Σε μια τέτοια κοινωνία, οι δεσμοί με την ιστορία και την παράδοση, τη λαογραφία και τα έθιμα δεν μπορεί παρα να είναι ισχυροί και να κρατάνε γερά.

Και τί καλύτερο για τη καταγραφή της ιστορίας, τη διατήρηση της παράδοσης και της ντοπιολαλιάς, οι εκδόσεις που κυκλοφόρησαν ώστε να διασωθούν πολύτιμες γνώσεις απο πηγές που  βρίσκονται και σήμερα ακόμη.

«Το Βελβεντό, ο τόπος μου» αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, του Δήμου Βελβεντού και της «Κοινωνίας των Πολιτών του  Βελβεντού» 2010-2011 και πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο τοπικής ιστορίας, που έχουν γράψει η Ιφιγένεια Βαμβακίδου (αναπλ. καθηγήτρια Νεότερης ελληνικής ιστορίας ΠΤΝ Παν. Δ.Μακεδονίας) και η Παρασκευή Γκόλια (εκπαιδευτικός δρ. ΠΤΔΕ Παν. Δ.Μακεδονίας).

Πρόκειται για ένα βιβλίο που διανέμεται στους μαθητές των Σχολείων του Βελβεντού για να μάθουν τον τόπο τους, μέσα απο την ιστορία και τις ρίζες τους. Συνοδεύεται απο το βιβλίο εκπαιδευτικού και το τετράδιο εργασιών των μαθητών και είναι ένα πολύτιμο βιβλίο όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους μεγαλύτερους, για κάθε Βελβεντινό σπίτι εντός και εκτός Ελλάδος.

Το βιβλίο της Τοπικής Ιστορίας του Βελβεντού στις 207 σελίδες αναφέρεται στο χθές και το σήμερα, ξεκινώντας απο τα αρχαιολογικά ευρήματα, προχωρώντας στα βυζαντινά χρόνια, φθάνοντας μέχρι σήμερα. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται απο τον πλούτο των φωτογραφιών στον οποίο αποτυπώνονται είτε βυζαντινές αγιογραφίες, είτε προτομές, είτε χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των σπιτιών του Βελβεντού, είτε εικόνες απο την καθημερινή ζωή των κατοίκων, με τις γιορτές και τα πανηγύρια, αλλά και την καθημερινή εργασία και την αγροτική παραγωγή.

Αναφορά γίνεται, όπως είναι φυσικό, και στο συνεταιριστικό κίνημα, μιας και όπως επισημαίνεται «ο συνεργατισμός και η συνεταιριστική ιδέα είναι ριζωμένες στη σκέψη των Βελβεντινών». Γίνεται επίσης αναφορά στην εμπορική δραστηριότητα και φυσικά στην μετανάστευση.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας επιβάλλεται να γίνεται στα σχολεία, τουλάχιστον στα δημοτικά, για να γνωρίζουν τα παιδιά τον τόπο τους. Είναι αδιανόητο να δέχονται έναν απίστευτο όγκο γενικότερων πληροφοριών και να μην έχουν ιδέα για αυτούς που οι προτομές τους βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες της πόλης τους.

Η έκδοση της τοπικής ιστορίας του Βελβεντού, που ήρθε πρόσφατα στα χέρια μας είναι ένα ακόμη δείγμα γραφής μιας κοινωνίας που ξεχωρίζει…

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.