Το μυστήριο του μαύρου ζιβάγκο



Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία και η επίσκεψη στη Sony ήταν που θα καθόριζε το προσωπικό σήμα κατατεθέν του Στιβ Τζομπς.

Η επιθυμία του να υποδηλωθεί ο ισχυρός δεσμός του με την Apple και τους εργαζομένους είναι αυτή που έδωσε τη χαρακτηριστική ενδυματολογική επιλογή του μαύρου ζιβάγκο.

Στην εξουσιοδοτημένη βιογραφία του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου, ο Στιβ Τζομπς αποκαλύπτει το μυστήριο πίσω από τη “στολή” (μαύρο ζιβάγκο, τζιν παντελόνι μάρκας Levi’s 501 και αθλητικά μάρκας New Balance 991) που συνόδευε τις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του.

Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και η επίσκεψή του στη Sony ήταν αυτές που καθόρισαν το γνωστό look του Στιβ Τζομπς.

Όταν συναντήθηκε με τον Ακιο Μορίτα, επικεφαλής της εταιρείας, ζήτησε να μάθει τον λόγο για τον οποίο όλοι οι εργαζόμενοι φορούσαν την ίδια στολή. Ο Μορίτα του εξήγησε ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ιάπωνες δεν είχαν πολλά ρούχα να φορέσουν και για το ντύσιμό τους φρόντιζαν οι εταιρείες.

Η στολή καθιερώθηκε με την πάροδο των ετών. Ήταν ένας τρόπος να υποδηλωθεί το “δέσιμο” ανάμεσα στους εργαζόμενους.

“Αποφάσισα ότι ήθελα και εγώ αυτό το είδος της σχέσης για την Apple”, διηγείται ο Στιβ Τζομπς στη βιογραφία που υπογράφει ο Ουόλτερ Αϊζακσον.

Το επόμενο βήμα ήταν μια συνάντηση με τον σχεδιαστή που υπέγραφε τη στολή της Sony και αυτός δεν ήταν άλλος από τον διάσημο Ιάπωνα σχεδιαστή Ισέι Μιγιάκε.

Με τους δικούς του να αντιδρούν με την ερώτηση “είσαι τρελός;” στα δείγματα που έφερε μαζί του, ο Στιβ Τζομπς υποχώρησε.

Λίγα χρόνια αργότερα, θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την Apple. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, ο Στιβ Τζομπς επέστρεψε νικητής στην εταιρεία που απογείωσε.

Εκείνη η συνάντηση με τον σχεδιαστή Ισέι Μιγιάκε είχε εξελιχθεί σε σταθερή φιλία και ο Στιβ Τζομπς δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα για ένα προσωπικό σήμα κατατεθέν.

“Έτσι, ζήτησα από τον Ισέι να μου κάνει μερικά από εκείνα τα μαύρα ζιβάγκο που μου άρεσαν και εκείνος μου έκανε καμιά εκατοστή”, διηγείται στον Αϊζακσον.

Μπροστά στην έκπληξη του συγγραφέα για την ποσότητα των ζιβάγκο, ο Τζομπς άνοιξε την ντουλάπα του. “Είναι αρκετά για το υπόλοιπο της ζωής μου”, ήταν το μόνο που του είπε.

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.