Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και στη Δυτ. Μακεδονία



agrotis19769Δεν έχουν μάτια και όμως μπορούν να εκτιμήσουν το χρώμα των φυτών για να καταλάβουν αν χρειάζονται λίπασμα. Τα λιγότερου έντονου χρώματος φυλλώματα δίνουν επείγον σήμα να ξεκινήσει η διαδικασία λίπανσης του χωραφιού.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο ώστε ειδικοί αισθητήρες να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται αν το χωράφι χρειάζεται λιπάσματα, νερό ή ψεκασμούς για τα ζιζάνια.

Οι αισθητήρες προσαρμόζονται σε γεωργικά μηχανήματα όπως τα τρακτέρ και κάνοντας μια απλή βόλτα εκτιμούν εκτός από το χρώμα των φύλλων, την υγρασία του εδάφους, προκειμένου να δώσουν εντολή για πότισμα σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά και το χρώμα του χώματος, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αγριόχορτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τοπικά με ζιζανιοκτόνα.

Τέτοιες τεχνολογίες εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό και αυτό το χρονικό διάστημα αξιολογούνται, ώστε να διερευνηθεί αν μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα με χαμηλό κόστος σε μια περιοχή της Ελλάδας με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.

Πρόκειται για την λεκάνη «Σαριγκιόλ» που βρίσκεται στο νομό Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία και συνδυάζει τις βιομηχανικές δραστηριότητες των ορυχείων της ΔΕΗ με τις αγροτικές καλλιέργειες.

Η περιοχή, που σημαίνει στα τουρκικά «Κίτρινη λίμνη» πήρε την ονομασία της από το μουσουλμανικό στοιχείο που φιλοξενούσε κατά την τουρκοκρατία, όταν ήταν ένα μεγάλο έλος.

Επιλέχτηκε, προκειμένου να εφαρμοστούν εκεί πιλοτικά δράσεις βελτιστοποίησης των καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους (γη, εργασία, αγροτικό κεφάλαιο) αλλά και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους (μείωση των νιτρικών και του νερού).

Οι προκλήσεις στη διαχείριση της λεκάνης «Σαριγκιόλ» απορρέουν, άλλωστε, από τα σοβαρά οικολογικά προβλήματα της αποδάσωσης του τοπίου, της αυξημένης κατανάλωσης νερού από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, την υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων, την μετατόπιση των κοιτών του ποταμού και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου “Eu water” που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και άλλους 11 φορείς από ευρωπαϊκές χώρες.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς, τους παραγωγούς και τους γεωπόνους για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα των αισθητήρων αυτών που ουσιαστικά υποκαθιστούν τη δουλειά του αγρότη και διευκολύνουν το έργο του» σημειώνει ο περιβαλλοντολόγος, Ευστράτιος Αραμπατζής, σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή εξετάζεται η διεθνής εμπειρία που εφαρμόζεται κυρίως στην Αυστραλία, το Ισραήλ και την Κύπρο και στη συνέχεια θα διερευνηθεί η οικονομική απόδοση των τεχνολογιών αυτών τόσο αναφορικά με το κόστος της παραγωγής όσο και σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

«Στις αρχές του 2012 θα έχουμε απτά αποτελέσματα και θα προσκαλέσουμε και πάλι τους παραγωγούς της περιοχής ώστε να καταλήξουμε στα καταλληλότερα συστήματα που θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγή με μικρότερες απαιτήσεις σε νερό και λιπάσματα και υψηλότερες αποδόσεις σε πρωτογενή προϊόντα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής.

nooz.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.