Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης εκπέμπει SOS! Το πνίγουν τα οικονομικά προβλήματά του



laografiko_mouseio_kozanis235665Σε δεινή θέση βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο της Κοζάνης, αυτό το πραγματικό στολίδι όχι μόνο για την πόλη αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Τα οικονομικά προβλήματα που το ταλανίζουν εδώ και καιρό έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της, ουσιαστικά, ανύπαρκτης χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί, όπως λένε οι πληροφορίες μας, να αντιμετωπίσει ακόμα και βασικά λειτουργικά του έξοδα!

Για το θέμα του λαογραφικού μουσείου είχαμε γράψει και πριν αρκετό καιρό, όταν εξελισσόταν κάποιες προσπάθειες απ’ την πλευρά της διοίκησής του για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα

επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Μέχρι τώρα όμως λύση δεν βρέθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα να αποτελούν πλέον θηλιά στο λαιμό του.

Βασική αιτία για τα προβλήματα αυτά είναι η έλλειψη χρηματοδότησής του από διάφορες πηγές, κάτι που γινόταν παλιότερα μέσα από σχετικές συμβάσεις, αλλά εδώ και αρκετό καιρό έχει σταματήσει.

Σημαντική επίσης αιτία είναι και η μεγάλη μείωση του ετήσιου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι συνεισέφεραν ως ένα βαθμό στην απόκτηση κάποιων εσόδων.

Έτσι σήμερα το Μουσείο εκπέμπει κυριολεκτικά SOS και θα πρέπει να παρθούν άμεσες και ταχύτατες αποφάσεις για να μπορέσει να βγάλει αυτή τη θηλιά απ’ το λαιμό του.

Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου που στη συλλογή του συμπεριλαμβάνει ορισμένους θησαυρούς της τοπικής ιστορίας, οι οποίοι μαζεύτηκαν με κόπο και επιμονή μια ολόκληρη ζωή απ’ τον αείμνηστο δημιουργό του, το δάσκαλο Κώστα Σιαμπανόπουλο, είναι περισσότερο από επιτακτικός, όπως και η εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων που θα προσελκύσουν κόσμο και θα το ξαναφέρουν στο προσκήνιο.

Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν, αλλά απαιτείται και η κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων και παραγόντων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις που θα επιτρέψουν στο Μουσείο να αποκτήσει άλλη δυναμική και να γίνει ένας πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας.

Εφημερίδα Κοζάνη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.