Πάρε κόσμε. Και καλή ΔΕΗ έχω…



dei_eisodosΠωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, αναμένεται να περιλαμβάνει η πρόταση που θα αποστείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται “Τα Νέα”, εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα…

Τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (όπως φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Αρχικά, η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ έκαστη), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης.  Και οι δύο μονάδες χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.

Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι ισχυρό (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα).

Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.