Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Κοζάνης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου



Mε τις καλύτερες εντυπώσεις οι έφηβοι πρόσκοποι ολοκλήρωσαν τις εθελοντικές τους εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος

Σε εθελοντικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος συμμετείχαν 20 έφηβοι πρόσκοποι της Κοινότητας Ανιχνευτών της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Κοζάνης που επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 στα πλαίσια της θερινής τους κατασκήνωσης, η οποία αποτελεί και το επισφράγισμα στην παιδαγωγική σημασία του προσκοπικού τους προγράμματος.

Τα τελευταία χρόνια το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί προορισμό των προσκοπικών ομάδων τόσο από τη Λέσβο όσο και από υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων γνωρίζουν το Απολιθωμένο Δάσος ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε εθελοντικές εργασίες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, οι πρόσκοποι από την Κοζάνη επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Πλάκας όπου γνώρισαν τα μοναδικά ριζικά συστήματα και τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων. Στο Πάρκο Πλάκας οι πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εθελοντικές εργασίες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων και μονοπατιών, στις οποίες συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Οι δραστηριότητές τους συνεχίστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους και τα γεωλογικά φαινόμενα που συνδέονται με την δημιουργία του.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι πρόσκοποι κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης του σεισμού της Ιαπωνίας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου καθώς και η γνωριμία τους με την εξέλιξη των θηλαστικών του Αιγαίου κατά την περιήγησή τους στην περιοδική έκθεση «Aπολιθώματα στο Αιγαίο – Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων» η οποία φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου.

Θέλοντας να επιτελέσουν το προσκοπικό τους έργο, οι πρόσκοποι είχαν επίσης την δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Οι έφηβοι πρόσκοποι μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του, ενώ ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλιά τους για τις εκπαιδευτικές και εθελοντικές δραστηριότητες του Μουσείου.

kozani.tv

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.