Πληθώρα ρωγμώσεων σε κτίσματα της Μαυροπηγής



Mavropigi-orixeioΠάνω από το 90% των κτισμάτων της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, εξέτασαν το Σαββατοκύριακο οι μηχανικοί που πλαισιώνουν το κλιμάκιο του ΑΠΘ και κατέγραψαν τις ζημίες από τις ρωγμώσεις που έχουν προκληθεί σε πολλά οικήματα του οικισμού, από την εμφάνιση του ρήγματος που εντοπίστηκε πέρσι το καλοκαίρι σε αγροτική περιοχή του οικισμού, πλησίον του ορυχείου Μαυροπηγής.

Η καταγραφή των ζημιών έγινε στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονεί επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ υπό τον Καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρο Τσάπανο, και σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών Γιάννη Λιαλαμπή που συμμετέχει στο κλιμάκιο των πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, πρόκειται για πλήρη καταγραφή και χαρακτηρισμό όλων των σπιτιών της Μαυροπηγής.

Σημείωσε ότι με την καταγραφή και τον χαρακτηρισμό των ζημιών των οικημάτων ολοκληρώνεται ουσιαστικά η μελέτη του κ. Τσάπανου για την Μαυροπηγή και τις επιπτώσεις του ρήγματος στον οικισμό. Ανέφερε ότι οι περισσότερες ρωγμώσεις των οικημάτων, όπως διαπίστωσαν οι μηχανικοί είναι κάθετες, λιγότερο επικίνδυνες δηλαδή σε σχέση με αυτές που είναι χιαστί και τόνισε ότι με την καταγραφή διαπιστώνεται η κατάσταση των κτιρίων τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς, όπως τόνισε, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γίνει και νέα καταγραφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εξέλιξη.

Το κλιμάκιο συνόδευε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ, ο οποίος δήλωσε ότι «η καταγραφή είναι η τελευταία φάση της μελέτης του Καθηγητή Θ. Τσάπανου στον οποίο ανατέθηκε η εκπόνησή της από την προηγούμενη δημοτική αρχή». Τόνισε ωστόσο ότι λόγω ότι το φαινόμενο του ρήγματος είναι δυναμικό, βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη, θα έπρεπε να υπάρξει και μια επόμενη καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίσματα του οικισμού μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα, που όπως επισήμανε, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής του μεγαλύτερου αριθμού των οικημάτων του οικισμού, το κλιμάκιο των μηχανικών δεν κατάφερε να εισέλθει σε όλα τα οικήματα γιατί απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε κάποια οικία πλησίον της εκκλησίας του χωριού, όπου δεν κατάφεραν να εισέλθουν οι μηχανικοί, εξέτασαν τις εξωτερικές ζημίες και το χαρακτήρισαν «πράσινο», ότι δεν χαρακτηρίζεται δηλαδή επικίνδυνο, ενώ όταν αργότερα επέστρεψε η ιδιοκτήτρια από την εκκλησία και εισήλθαν στο εσωτερικό ανακάλυψαν ότι έφερε σοβαρές ζημίες καθώς και επιδαπέδιες ρωγμώσεις που οι ιδιοκτήτες είχαν καλύψει με μουσαμά και μετά την καταγραφή των εσωτερικών ζημιών ο χαρακτηρισμός του εν λόγω οικήματος από «πράσινος» άλλαξε σε «κόκκινος», και το οίκημα χαρακτηρίστηκε πλέον επικίνδυνο.

Αξιοσημείωτο, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης οικίας δεν είναι από αυτούς που είχαν δηλώσει τις ζημίες προκειμένου να αποζημιωθούν από τη ΔΕΗ, καθώς περιμένουν να αποζημιωθούν συνολικά στο πλαίσιο μετεγκατάστασης του οικισμού.

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.