Oι επιχειρήσεις του Ν. Κοζάνης εκπέμπουν SOS! Του Δ. Καμπούρη Διδάκτορα Οικ. Επιστημών ΑΠΘ



agora_kozanisΤο άρθρο αυτό γράφεται σε συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στη 01.06.2011 με τη συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας και του Επιμελητηρίου Κοζάνης. Το θέμα της ημερίδας ήταν το «Management της κρίσης», δηλαδή πως οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση μεθοδικά, πρακτικά και αποτελεσματικά. Στα πλαίσια της ημερίδας αυτής παρουσιάσθηκαν από πλευράς FBS τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που πραγματοποίησε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Ν. Κοζάνης. Η έρευνα είχε γίνει σε δείγμα 156 επιχειρήσεων με μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ και αφορούσαν την περίοδο 2007 – 2009.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι το 50% περίπου των επιχειρήσεων του Νομού αντιμετώπιζε πρόβλημα βιωσιμότητας. Αυτά ίσχυαν για το

τέλος του οικονομικού έτους 2009. Ύστερα από τη διαπίστωση αυτή οι συνεργάτες της εταιρείας FBS-Δρ Δημήτρης Καμπούρης & Συνεργάτες ΕΠΕ μπήκαν στον «επιστημονικό πειρασμό» να επανεξετάσουν το όλο θέμα της οικονομικής κατάστασης και των επιδόσεων των επιχειρήσεων του Ν. Κοζάνης με βάση νεώτερα στοιχεία από τους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για το 2010.

2.    ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Από πλευράς μεθοδολογικής προσέγγισης η νέα έρευνα μας έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1.Οι επιχειρήσεις που εξετάστηκαν ανέρχονται στις 133 με μορφή ΑΕ και ΕΠΕ από όλους τους τομείς (Μεταποίηση, Εμπόριο, Τεχνικές, Υπηρεσίες).
2.Βασικό πληροφοριακό υλικό υπήρξαν ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως του έτους 2010.
3.Οι ισολογισμοί των παραπάνω επιχειρήσεων ήταν αυτοί που είδαν το φώς της δημοσιότητας μέχρι 30.06.2011
4.Το 50% των επιχειρήσεων που εξετάσθηκαν είχαν ύψος πωλήσεων πάνω από 1.000.000€
5.Τα ιδιαίτερα στοιχεία που επικεντρώθηκε η παρούσα έρευνα είναι:
i.Οι πωλήσεις και η διαχρονική μεταβολή αυτών (2009/10)
ii.Τα κέρδη προ φόρων
iii.Το καθαρό περιθώριο κέρδους
iv.Ο τραπεζικός δανεισμός
v.Ο βαθμός εξάρτησης των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό

3.    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ύστερα από την επεξεργασία των στοιχείων του ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων χρήσης για μια πρώτη αξιολόγηση των εξελίξεων που σημειώθηκαν μεταξύ των 2009 και 2010, έχουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:
1.Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις του νομού παρουσίασαν μείωση πωλήσεων το 2010 σε σχέση με το 2009!!
2.Το 47% των επιχειρήσεων του 2010 παρουσίασαν ζημίες έναντι αντίστοιχου ποσοστού του 2009 μόλις 25%.
3.Τα κέρδη των επιχειρήσεων(καθαρά αποτελέσματα του δείγματος, δηλαδή κέρδη μείον ζημίες), παρουσίασαν μείωση 98,5%!!
4.Το καθαρό περιθώριο κέρδους (κέρδη προ φόρων/πωλήσεις) από 4,24% που ήταν το 2009, το 2010 διαμορφώνεται μόλις 0,08%.
5.Ο βαθμός εξάρτησης των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό αυξήθηκε από 25,76% στο 36,72%.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας, οι οποίες είναι προϊόν σχετικής έρευνας (συνέχεια προηγούμενης έρευνας) καταδεικνύουν κατά πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σοβαρή επιδείνωση που γνώρισαν οι επιχειρήσεις του Ν. Κοζάνης.

Βέβαια για την επιδείνωση αυτή δεν διεκδικεί την μοναδικότητα ο Ν. Κοζάνης, αφού και στους άλλους νομούς της χώρας μπορεί να σημειώθηκαν ανάλογες τάσεις. Η εταιρεία μας FBS θα συνεχίσει την έρευνα για τις επιχειρήσεις του Ν. Κοζάνης (όρια αντοχής της βιωσιμότητας). Για λόγους συγκρισιμότητας, η εταιρεία FBS θα πραγματοποιήσεις ανάλογες έρευνες και στους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε απαιτεί την επανεξέταση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των επιχειρήσεων. Η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να λάβει τη μορφή ενός επιχειρησιακού σχεδίου (Business Plan) με ετήσιους και μηνιαίους προϋπολογισμούς. Ταυτόχρονα το πλάνο αυτό των επιχειρήσεων πρέπει να προβλέπει τον προσδιορισμό μιας σειράς κριτηρίων και δεικτών που θα προειδοποιούν έγκαιρα και έγκυρα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.

Υ.Γ. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, η εταιρεία FBS παρουσίασε ειδική μεθοδολογία για τον Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κρίσης από πλευράς Επιχειρήσεων.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.