Οικονομική «κατοχή» με μάνατζερ και τεχνοκράτες…



Τη μαύρη τρύπα στα έσοδα του κράτους επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας σκληρά και επώδυνα μέτρα που θα πλήξουν κυρίως χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και μισθοσυντήρητους.

Μάλιστα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για άμεση εφαρμογή των μέτρων. Οι Ευρωπαίοι τονίζουν εξάλλου πως «η Ελλάδα διατηρεί τα προνόμιά της», παρά το γεγονός ότι «περιορίζεται» η εθνική της ανεξαρτησία.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό Ευρωπαϊκή «κηδεμονία» με τους δανειστές μας να καθορίζουν κάθε κίνηση σε ότι αφορά το φορολογικό, τους δημοσίους υπαλλήλους, τις αποκρατικοποιήσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την οικονομική πολιτική της χώρας.

Απολύσεις στο Δημόσιο, καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ αλλά κυρίως η πάταξη της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ με το οποίο έρχονται καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, όπως το «μαχαίρι» 50% στο επίδομα παραγωγικότητας. Εκτός από την εργασιακή εφεδρεία, προβλέπονται απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Οι δανειστές μας τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρχει μηνιαία δημοσιοποίηση μετακινήσεων προσωπικού, προκειμένου να γνωρίζει ποιος μετατίθεται και που.

Σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ, η τρόικα επισημαίνει τις καταργήσεις της ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ και του Εθνικού Ινστιτούτου Νεότητας. Επίσης, προωθείται η συγχώνευση του ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ , ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ συρρικνώνεται η ΕΡΤ.

Τις επόμενες μέρες καταφτάνουν στην Αθήνα τα πρώτα κλιμάκια ξένων απεσταλμένων από Βρυξέλες που θα αναλάβουν να «διοικήσουν» την Ελλάδα, το κράτος και τα μεγάλα έργα.

Ο ρόλος «μάνατζερ»

Το κλιμάκιο των ελεγκτών που αναμένεται στην Ελλάδα, θα εξετάσει τα έργα και τις δράσεις που επέλεξαν οι περιφερειάρχες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Το σίγουρο σύμφωνα με πληροφορίες είναι πως θα προτείνουν ποια έργα και πώς θα εκτελεστούν, καθώς η ΕΕ θα αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει έως και 100% του κόστους τους, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας.

Η πολιτική συμφωνία της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και όλα τα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν η βάση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και κυρίως, για τον ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για τα νέα μέτρα

• Λουκέτα και συγχωνεύσεις στις ΔΕΚΟ. Ο Σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και η τελική λίστα θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Στόχος να μπουν στα κρατικά ταμεία 540 εκ ευρώ.

• Ενιαίο μισθολόγιο: Θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο και αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Εντός του μήνα ξεκινούν και οι διαδικασίες για τις μετατάξεις υπαλλήλων και εργασιακή εφεδρεία. Επίσης θα μπει «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα γίνει εξορθολογισμός στις αναπηρικές συντάξεις.

• Αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης: Αναμένεται η εφαρμογή του μέτρο από τον Οκτώβριο

• Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα αρχίζει να εφαρμόζεται εντός Ιουλίου

Τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να έχει συσταθεί το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις .
Εντός του καλοκαιριού θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στην βουλή το Φθινόπωρο.

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.