”Yes men, go home” – Εξαιρετικό άρθρο του Παύλου Χαϊκάλη



“Όταν πριν δυο μήνες, περίπου, καλεσμένος στην εκπομπή του κυρίου Πρετενετέρη μιλούσα για παραχώρηση Εθνικής κυριαρχίας από τους κυβερνώντες, μάλλον θα ακουγόμουν λίγο υπερβολικός, ίσως και αστείος.

Όταν πριν από καιρό η Λιάνα Κανέλη αποκάλυπτε τα e-mails του σημερινού πρωθυπουργού και τον αποκαλούσε Δυναστεία με όσα περιέγραφε (αθωώθηκε από το δικαστήριο αργότερα) και ότι είναι αμερικανοί πολίτες που φορούν ελληνικό κοστούμι, κάποιοι έλεγαν ότι φωνάζει υπερβολικά και ότι λέει βλακείες.

Στο πλήρωμα του χρόνου μάλλον δίκιο έχουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία. Είναι τυχαίο ότι και η κυρία Μπακογιάννη συμφωνεί με το Μνημόνιο; Δεν νομίζω, η μια δυναστεία θα βοηθήσει την άλλη. Έτσι πρέπει.

Η αποθέωση του καπιταλισμού σε όλο το μεγαλείο του. Μετά την εργοδοτική ασυδοσία, την επέμβαση στις κυβερνήσεις, την τρομοκρατία λαών, έχουμε την απόλυτη άνοδο της καπιταλιστικής καταστροφής των κρατών, επεμβαίνοντας ακόμη και επί των εδαφών τους. Πώς; Μα, καθιστώντας τα ανήμπορα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα διαχρονικά την παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.

Τι προϋποθέσεις θέτει το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείων;

Ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση, και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ο λαός να φτάσει σε ψυχολογική κατάρρευση, ώστε να είναι ανήμπορος να αντιδράσει. Και εκεί πάνω επιβάλλουμε τα θέλω μας.
Υπάρχει περίπτωση να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε; Όχι, βέβαια. Το τρέμουν. Έχουν να χαθούν πολλά συμφέροντα. Είναι σίγουρο ότι το Μεσοπρόθεσμο θα αποτύχει, όπως και το προηγούμενο Μνημόνιο. Και έχουμε υποθηκεύσει μέχρι και Ακρόπολη. Αν όχι, τότε τι σημαίνει η διεκδίκηση εδαφών που μπορούν να απαλλοτριωθούν καθώς και εκείνων που δεν μπορούν; Αυτά που δεν αποδέχονται απαλλοτρίωση είναι μόνο πολιτισμικά στοιχεία. Και τα έχετε υπογράψει.
Γιατί σας λέμε yes men;

Γιατί σκύβετε το κεφάλι και κάνετε ύποπτες διαπραγματεύσεις και θέλετε να μας τις επιβάλλετε. Θυμηθείτε τι έγινε με το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Πώς βιαζόταν ο σημερινός πρωθυπουργός να πουν το «Ναι» οι Κύπριοι; Το φώναζε, μάλιστα, πριν καν ψηφίσουν. Ευτυχώς, είπαν «Όχι». Έγινε τίποτα; Όχι, βέβαια. Μόνο ο τρόμος και ότι το «Όχι» θα ήταν αδιέξοδο. Τρίχες. Προς τι, λοιπόν, και οι κραυγές τύπου Δαμανάκη; Αυτής της πολιτικά έρπουσας σαύρας που ούρλιαζε από τις Βρυξέλλες; Προς τι αυτή η επιμονή ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι μονόδρομος; Αφήσατε περιθώρια για ανάπτυξη; Όχι. Ζητάτε μόνο συναίνεση για να πάρετε κι άλλους στο λαιμό σας. Συναίνεση για το ξεπούλημα.

Καλά κάνουν τα κόμματα της Αριστεράς και ο Σαμαράς και φωνάζουν ΟΧΙ. Και πρέπει να αντέξουν όλοι μέχρι τέλους. Τον Κωλοτούμπα άστον. Ζήταγε να πει επιμόνως «Ναι» ο Σαμαράς και μόλις είδε ότι δεν του βγαίνει είπε «Όχι» στο Μεσοπρόθεσμο. Τι άντρας Θεέ μου.

Η χώρα για να βγει από τη κρίση δεν θέλει άλλους Yes men. Οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν προβάδισμα κύριε Σαμαρά. Και ερωτώ: με τους δικούς σας Yes men τι γίνεται; Σίγουρα έχει γίνει μεγάλο ξεσκαρτάρισμα. Αλλά χρειάζεται κι άλλο. Ελπίζω να μην κατεβάσετε τον Κ.Καραμανλή ξανά. Ούτε και τις σκιές υπουργών που είχε. Και μη σας φοβίζει το όνομα. Τέρμα οι δυναστείες πια. Κανείς δεν τις θέλει. Απαλλάχτηκες από Μπακογιάννη, τέλειωνε και με Γιώργο. Αλλά και με τοπικές οργανώσεις που τα λαμόγια κρατούν καλά. Φορούν το κοστούμι κάθε αρχηγού και περιφέρονται. Μόνο άξιοι και ικανοί. Με όραμα και αγάπη για το τόπο.

Κύριε Τσίπρα, όχι πια υπονομεύσεις σε συγκεντρώσεις. Έλεος. Όχι κέρδος πίσω από το πόνο αγανακτισμένων ανθρώπων. Αφήστε να λειτουργήσει η Δημοκρατία και ο κόσμος έχει καταλάβει.
Και έλεος Κυρία Παπαρήγα μου με το ΠΑΜΕ. Όχι με το ζόρι αντίσταση. Όχι άλλες εντεταλμένες υπηρεσίες. Ας αποκτήσουν τα κόμματα πολιτικό λόγο και όχι μόνο μηχανισμούς πελατειακής αναζήτησης. Ή είμαστε ώριμοι πια σαν λαός ή όχι. Δεν νομίζω ότι θέλουμε άλλες επιβολές. Απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Η ιστορία γράφεται τελικά από τα ΟΧΙ που θα πεις.Κι αυτή η χώρα έχει πει πολλά. Και θα συνεχίσει να λέει. ΟΧΙ στο ξεπούλημα. ΟΧΙ στο Μεσοπρόθεσμο. ΟΧΙ στον εξευτελισμό.

Γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση για την ανάπτυξη; Γιατί δεν μας δίνουν χρόνο για ανάπτυξη του πλούτου μας; Γιατί ο Ολι Ρεν βιάζεται τόσο πολύ; Γιατί οι της Τρόικας που ήρθαν να δουν το Ζάππειο 2 του Σαμαρα,ρωτουσαν αν έχουμε τίτλους για τα εδάφη μας; Γιατί αυτή η αυτοκρατορική παράκρουση του κυρίου Παπακωνσταντίνου με επιμονή στο αποτυχημένο μνημόνιο; Γιατί αφού πήρε τόσα μέτρα δεν έχει παραιτηθεί ακόμα, όπως είχε πει; Γιατί οι τούρκοι κατέλαβαν τα Ίμια και όχι άλλη νησίδα; Τι κρύβεται εκεί; (το πετρέλαιο είναι πολύ φτηνό μπροστά του). Γιατί δεν αξιοποιούμε το πλούτο μας αλλά τον ξεπουλάμε; Γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κάτι με το οποίο διαφωνούν; Γιατί δεν παραιτούνται; Γιατί οι συνάδελφοι μου καλλιτέχνες βουλευτές σιωπούν;

Γι αυτό μιλάω για yes men. Και τους καλώ όλους για go home Είμαι υπέρ αυτών που λένε τα ΟΧΙ. Και υπέρ αυτών που έχουν προτάσεις. Η χώρα μας έχει πολύ πλούτο. Ούτε μπορούμε να διανοηθούμε πόσο. Αυτόν θέλουν. Αυτόν θα αρνηθούμε να δώσουμε.

Αλήθεια κύριε Σαμαρά. Αν αύριο οι ξένοι αρνηθούν την επαναδιαπαραγμάτευση (που δεν το πιστεύω) τι θα κάνετε; Δώστε ένα πρόγραμμα ουσιαστικό. Όχι μόνο τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Γιατί αν είναι να αποδεχτούμε νέο Μνημόνιο ή την έξοδο μας από την Ευρωζώνη είναι ένα και το αυτό. Έχετε τα κότσια να κάνετε τη μεγάλη ρήξη και να πείσετε ότι μπορείτε να γίνετε ένας ηγέτης ή θα παραμείνετε απλά ένας περαστικός αρχηγός κόμματος;

ΥΓ. Καμιά κομματική διάθεση. Απλή καταγραφή της σημερινής κατάστασης. Όπου yes men όσοι σκύβουν το κεφάλι κι εξυπηρετούν προσωπικά η ξένα συμφέροντα. Όπου go home δεν σημαίνει απαραίτητα να πάτε σπιτι,αλλά και όπου αλλού…”

tromaktiko

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.