Στήνουν άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων



Οι εργασίες για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκίνησαν το πρωί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Το άγαλμα επισήμως θα ονομάζεται «Έφιππος πολεμιστής» και έφθασε πριν από μερικές ημέρες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Οι εργασίες τοποθέτησής του αναμένεται να ..
ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα. Το άγαλμα και η επιχάλκωσή του, που έγινε σε ειδικό εργαστήριο στη Φλωρεντία της Ιταλίας, κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ.

Περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ο «Έφιππος πολεμιστής». Συνολικά, το κόστος του όλου έργου ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η αντιπολίτευση επέκρινε το εγχείρημα, αποκαλώντας το «σχέδιο εξαρχαϊσμού» του Nicola Gruevski.
Σύμφωνα με αναφορές των Μ.Μ.Ε. των Σκοπίων, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, μαζί με τη βάση και το σιντριβάνι, θα έχει ύψος περίπου 22 μέτρα (12 μέτρα το άγαλμα και 10 μέτρα η βάση).

Προκειμένου να μην προκληθεί η Ελλάδα το άγαλμα βαφτίστηκε αόριστα «αρχαίος πολεμιστής», αν και όλοι μιλούν για τον Μέγα Αλέξανδρο, έφιππο στον Βουκεφάλα.

Ελάχιστοι στα Σκόπια γνώριζαν μέχρι χθες, που ήταν  αποθηκευμένο το άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε από την Σκοπιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα μετά από διεθνή διαγωνισμό και χυτεύθηκε  σε ιταλικό εργαστήριο στην Φλωρεντία, μετά τη μεταφορά του από την Ιταλία, μέσα σε κοντέινερ και με απόλυτη μυστικότητα.

Το σκηνικό του … παραλόγου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση έντεκα μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής … «ιστορίας», όπως ο  βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο βυζαντινός αυτοκράτορας  Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ κ.α, που άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται ως … «Μακεδόνες».

Την ώρα που η ανεργία στα Σκόπια χτυπάει «κόκκινο» και η οικονομική κρίση γονατίζει τη πλειοψηφία των συμπατριωτών του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιλέγει να στήνει αγάλματα και μνημεία, αναζητώντας τον δικό «μακεδονικό» μύθο.

eglimatikotita.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.