Κάλεσμα στο πανκοζανίτικο συλλαλητήριο της Τετάρτης



kozani_plateia_nikis23525Μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην αγορά της Κοζάνης παρά το δεκαήμερο προσφορών που ίσχυε μέχρι χτες στα εμπορικά καταστήματα. Η οικονομική δυσπραγία και η κακή ψυχολογία του κόσμου δεν αφήνουν την αγορά να «κινηθεί», με αποτέλεσμα οι έμποροι να έχουν έρθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μάλιστα όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτριος Αθανασιάδης «δεκάδες καταστήματα έχουν κλείσει και πολλά κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο».  

Εκτιμώντας την κίνηση για την περίοδο του δεκαημέρου ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα μπορώ να πω πως ήταν η ίδια όπως και τις προηγούμενες ημέρες.  Σαν να μην υπήρξε αυτό το δεκαήμερο. Δεν ήταν μια περίοδος που είχε κάποια ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Κατανοητό βέβαια γιατί ο κόσμος δεν έχει την ίδια αγοραστική δύναμη που είχε παλαιότερα. Παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία των καταναλωτών.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι δυστυχώς δυσάρεστο και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».

Πολλά καταστήματα, ωστόσο, βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν. «Από δω και πέρα δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε στην Κοζάνη που ήδη έχει πανελλαδικά την πρωτιά στο λουκέτο των επιχειρήσεων, με βάση τον πληθυσμό και τα καταστήματα» σημειώνει. Με βάση επίσημα στοιχεία, στην Κοζάνη το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν κλείσει 155 επιχειρήσεις. Σε κάθε δρόμο στην πόλη μας βλέπουμε δύο με τρεις καταστήματα κλειστά. Ανάλογα με την κατηγορία των επαγγελμάτων, η πτώση του τζίρου που υφίστανται τα καταστήματα είναι μεγάλη. Πρωταθλητές στην πτώση του τζίρου είναι οι επαγγελματίες ένδυσης και υπόδησης, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 60% και γενικότερα ο τζίρος στην αγορά της Κοζάνης έχει πέσει στο 35-40%.

Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, η ΕΣΕΕ, κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση ή εξομάλυνση της κατάστασης, το θέμα είναι πλέον πως δεν υπάρχει ανταπόκριση. «Η περιοχή μας έχει επιβαρυνθεί πολύ, πλέον και για αυτό καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στο πανκοζανίτικο συλλαλητήριο» λέει ο κ. Αθανασιάδης και καλεί μαζικά τον κόσμο να συμμετέχει: «Το ΤΕΙ συρρικνώνεται, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο, το πετρέλαιο θέρμανσης από το φθινόπωρο εξισώνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Όλα αυτά θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για αυτό καλούμε όλο τον κόσμο, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, να είναι εκεί. Να στείλουμε ένα γερό μήνυμα. Να δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας, τη διαφωνία μας, με στόχο την επιβίωση της περιοχή μας» καταλήγει.    

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.