Ιδανικό βάρος. Ποιο είναι για μένα; Άρθρο της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



0aaa876587909kjbhiΤο «ιδανικό» βάρος είναι κάτι που όλοι ονειρευόμαστε. Ποιο είναι όμως επιστημονικά το ιδανικό βάρος για μένα; Πως θα το καταφέρω; Μπορεί να ζυγίζω περισσότερο από το «ιδανικό» μου βάρος και να είμαι υγιής και ευτυχισμένη; Ισχύει ότι είναι 10kg κάτω από το ύψος μου; Ας δούμε λοιπόν τις απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις...

Υπάρχει ιδανικό βάρος;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα που μπερδεύει πολλούς. Δεν υπάρχει μία τιμή που να δίνει το ιδανικό μας βάρος. Υπάρχει, όμως, το ιδανικό εύρος βάρους. Δηλαδή ένα εύρος βάρους, περίπου 10 κιλών το οποίο είναι ξεχωριστό για τον καθένα από εμάς και προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες (φύλο, ηλικία, ύψος, λίπος σώματος κ.τ.λ.). Έτσι λοιπόν, για να θεωρήσουμε ότι το βάρος μας είναι ιδανικό πρέπει να είναι μέσα σε αυτό το εύρος, ότι το σωματικό μας λίπος είναι μέσα στο επιθυμητό εύρος για τα χαρακτηριστικά μας και τέλος ότι οι δείκτες υγείας μας είναι μέσα σε επιθυμητά πλαίσια. Τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε υγιές βάρος.
Για παράδειγμα ας φανταστούμε δύο γυναίκες τις ίδιας ηλικίας (20ετών) και ύψους (1.70m). Η πρώτη είναι αθλήτρια και είναι 65kg, με ποσοστό σωματικού λίπους 18% με φυσιολογικό εύρος 17-23%, και εξαιρετικούς δείκτες υγείας. Η δεύτερη κάνει καθιστική ζωή, ζυγίζει 55kg, έχει ποσοστό λίπους 25% με τα ίδιο φυσιολογικό εύρος και εμφανίζει ελαφρά ανεβασμένη τη τιμή της χοληστερόλης. Η σύγκριση λοιπόν αυτών των γυναικών φέρνει στη πρώτη θέση τη πρώτη γυναίκα με το υψηλότερο βάρος. Η πρώτη έχει καλύτερη σύσταση σώματος, ωραιότερη εικόνα χωρίς τοπικό λίπος. Η δεύτερη, αν και ζυγίζει 10kg λιγότερα, εμφανίζει κακή εικόνα σώματος, με τοπικό πρόβλημα βάρους.
Συμπερασματικά, η τιμή του βάρους δεν είναι αρκετή από μόνη της να δώσει εικόνα για το αν είναι υγιές ή όχι. Λαμβάνουμε υπόψη μας τρείς παράγοντες:
1)    Βάρος σώματος
2)    Σωματικό λίπος
3)    Δείκτες υγείας

Πως θα καταφέρω αυτό το συνδυασμό;
Για να επιτύχουμε το συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων και να αποκτήσουμε το τέλειο και υγιές βάρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε τις γρήγορες δίαιτες και τα μαγικά προϊόντα. Το τσάι δεν αδυνατίζει και δεν γίνεται να χάσουμε τα 10 κιλά που πήραμε σε δέκα χρόνια μέσα σε δέκα μέρες. Βάζουμε εφικτούς στόχους. Υπολογίζουμε ότι θα χάνουμε 0,5 με 2 κιλά την εβδομάδα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά μας. Στην συνέχεια συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, κλινικό διαιτολόγο, ώστε με επιστημονικό και ασφαλή τρόπο να μας οδηγήσει στο στόχο μας. Προσοχή!!! Δεν μας ενδιαφέρει να χάσουμε τα 10 κιλά για να πάμε διακοπές και μετά να τα ξαναπάρουμε!!! Στόχος είναι η μόνιμη, μακροπρόθεσμη απώλεια!!!!!!! Και αυτό θα το επιτύχουμε μόνο με τη κατάλληλη καθοδήγηση, με ένα διαιτολόγιο που θα μας αρέσει και θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.