Συμπαράσταση Σέρβων λιγνιτωρύχων στον αγώνα για Δημόσια ΔΕΗ



orixia_tis_deiΠολυμελής αντιπροσωπεία (πλέον των 20 ατόμων) από το ορυχείο ‘Κολούμπαρα’ της Σερβίας, που απαρτίζονταν από υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά στελέχη του εν λόγω ορυχείου, βρέθηκε για ένα διήμερο (27 και Μαΐου) στην Πτολεμαΐδα, φιλοξενούμενη του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος».

Η σερβική αντιπροσωπεία λιγνιτωρύχων από τη Σερβία κατά την παραμονή της στην περιοχή μας επισκέφθηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή, προκειμένου να δουν από κοντά τον τρόπο εκμετάλλευσης του λιγνίτη στη χώρα μας, ενώ είχαν επαφές και με στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου.

Οι Σέρβοι λιγνιτωρύχοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ενέργεια στην Ελλάδα και εξέφρασαν στη διοίκηση του «Σπάρτακου» και σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των Σέρβων εργαζομένων στα ορυχεία στο αίτημα να παραμείνει η ΔΕΗ στο δημόσιο, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία των δύο χωρών είναι κοινά. Καθώς και εκεί ο κλάδος της ενέργειας διέρχεται κρίση τα τελευταία 2 χρόνια και έχουν μειωθεί στο 50% οι εργαζόμενοι στα ορυχεία, αν και επισημάνθηκε ότι το προσωπικό που εργάζεται στα μικρότερης έκτασης ορυχεία της ‘Κολούμπαρα’ της Σερβίας είναι διπλάσιο από το προσωπικό που απασχολεί η ΔΕΗ στα δικά της ορυχεία, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι μισθοί των Σέρβων εργαζομένων στην ενέργεια είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους μισθούς των ελλήνων λιγνιτωρύχων, διότι βεβαίως είναι διαφορετικό και το κόστος διαβίωσης στη φίλια χώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης.

Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» ανέφερε ότι παρά τη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ο «Σπάρτακος» δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα των Σέρβων λιγνιτωρύχων να επισκεφθούν τα ορυχεία της περιοχής, ιδιαίτερα που, όπως διαπιστώθηκε από τις μεταξύ τους συζητήσεις, κοινά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Σέρβοι και Έλληνες λιγνιτωρύχοι.

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσαν οι Σέρβοι λιγνιτωρύχοι, λέγοντας ότι και στη Σερβία σχεδιάζεται η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και η αύξηση της “πράσινης” ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- με κατασκευή αιολικών πάρκων και βιομάζα, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα σε λιγνίτη αρκούν για τουλάχιστον άλλα 50 χρόνια, καθώς και ότι και στη χώρα τους βρίσκεται προ των πυλών σχέδιο ιδιωτικοποίησης του αντίστοιχου οργανισμού ηλεκτρικής ενέργειας που αριθμεί 35.000 εργαζόμενους και είναι από τους πιο κερδοφόρους οργανισμούς της χώρας.

Η αντιπροσωπεία των λιγνιτωρύχων της «Κολούμπαρα» ευχαρίστησε το «Σπάρτακο» για τη φιλοξενία και ξεναγήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Λιγνιτικού Κέντρου, στα ορυχεία του Νοτίου Πεδίου και του Ορυχείου Καρδιάς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους γεύμα προς τιμήν τους παρέθεσαν η διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου καθώς και η διεύθυνση του ΑΗΣ Καρδιάς.

Την χαρά τους για τη σύσφιξη των σχέσεων με τους Σέρβους συναδέλφους τους εξέφρασε ο υπεύθυνος Πολιτισμού και ο αν. ταμίας του «Σπάρτακου» σωματείου Νίκος Παλάσκας και Αθανάσιος Μάστορας, αντίστοιχα, οι οποίοι επισήμαναν ότι η κρίσιμη περίοδος που χαρακτηρίζει τα ενεργειακά ζητήματα, επιβάλλει τέτοιου είδους επαφές με συναδέλφους άλλων χωρών, αλλά και διότι αντίστοιχες πιέσεις ασκούν τα ισχυρά συμφέροντα και στις δύο χώρες για είσοδό τους στο χώρο της ενέργειας.

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.