Πρότυπο για πολλές περιοχές η ΔΙΑΔΥΜΑ και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με ΣΔΙΤ



0aaa97869kjbΗ Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί στη διαχείριση απορριμμάτων και είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, που έχει εξαλείψει παντελώς τις ανοιχτές χωματερές.

Πρόκειται για μία πραγματικότητα, την οποία παραδέχτηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στην 5η Πανελλήνια Σύνοδο για τα απόβλητα, που συνεχίστηκε χτες στο Κοβεντάρειο για δεύτερη ημέρα και ολοκληρώνεται σήμερα.

Λόγω της πρωτοπορίας της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Νίκος Τοτονίδης αποκάλυψες ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα από την Ημαθία και από την Ήπειρο, που ζητούν να φέρουν απορρίμματα να τα διαχειριστεί η ΔΙΑΔΥΜΑ, δεδομένου ότι αυτοί αποθέτουν ακόμη τα απορρίμματα σε ανοιχτές χωματερές και απειλούνται με πρόστιμα. Όπως ανακοινώθηκε στη σύνοδο, στη χώρα υπάρχουν συνολικά 200 ανοιχτές χωματερές που λειτουργούν ακόμη και άλλες 600 που πρέπει να κλείσουν. Αν αυτές όλες δεν αποκατασταθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, τα πρόστιμα της Ε.Ε. θα είναι βαριά.

Στο μεγάλης σημασίας έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, σημειώνοντας ότι «η εταιρία μας πρωτοπορεί για άλλη μία φορά, κατασκευάζοντας ένα περιβαλλοντικό έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα και έχει προϋπολογισμό 116,4 εκ. ευρώ». Είναι το πρώτο περιβαλλοντικό έργο που θα υλοποιηθεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), γεγονός που θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα τέλη καθαριότητας των πολιτών, προσφέροντας συγχρόνως υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Φορέας διαχείρισης του σύγχρονου έργου που θα μειώσει στο ένα πέμπτο τους όγκους απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε υγειονομική ταφή, είναι η Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.), η οποία προχώρησε στη δημοπράτηση της νέας επένδυσης. Πάντως, είναι κολακευτικό για τη Δυτική Μακεδονία και τη ΔΙΔΥΜΑ, το γεγονός ότι «δείχνει το δρόμο» και σε άλλες περιοχές, οι οποίες επιθυμούν να προχωρήσουν σε παρόμοια επένδυση, γι’ αυτό οι σύνεδροι ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες.

Ως εκ τούτου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, τονίζοντας ότι αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων, που θα περιλαμβάνει: εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης, εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και του δικτύου τροφοδοσίας της ΜΕΑ, το οποίο αποτελείται από εννέα υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από ένα που θα κατασκευαστεί από τον Ανάδοχο, καθώς και την ενεργειακή αξιοποίηση από τον ανάδοχο των παραγόμενων υλικών από τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων. Οι σταθμοί μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που λειτουργούν και θα τροφοδοτούν την ΜΕΑ είναι της Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Καστοριάς, Τσοτυλίου, Σιάτιστας, Γρεβενών, Δεσκάτης, Σερβίων και Κοζάνης. Στους εννέα πρώτους σταθμούς θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ενώ ο σταθμός της Κοζάνης επειδή λόγω παλαιότητας δεν είναι συμβατός στο σύστημα, θα ανακατασκευαστεί σε άλλο χώρο.

Επειδή το έργο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποδομών που προβλέπονται στο έργο αυτό θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Το συγκεκριμένο έργο διασφαλίζει την περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση, ενώ επιτυγχάνει και την ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί βήμα για την ανάπτυξη της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα η οποία είναι πλέον κομβικής σημασίας. Η υλοποίηση του έργου εισάγει ένα πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων, απολύτως συμβατό με τον πυρήνα της στρατηγικής της Ε.Ε. στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Ειδικότερα θα συμβάλλει: στη μείωση της ποσότητας απορριμμάτων που προορίζονται για ταφή, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων, στη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να επιφέρει οικονομικά οφέλη και να συμβάλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ολοκληρώνεται σε δυόμιση έτη
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέτει η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημοσθένης Μαυρίδης, εκτιμά ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχει αναδειχθεί ο μειοδότης και θα αρχίσει η κατασκευή του έργου. Το χρονικό διάστημα της κατασκευής υπολογίζεται σε δυόμιση έτη, οπότε «στα τέλη του 2013 με αρχές 2014 το πρωτοποριακό έργο θα είναι γεγονός».
Τέλος, ο Δ. Μαυρίδης, υπογράμμισε ότι «με το νέο, σύγχρονο έργο που δημοπρατήσαμε με τις διαδικασίες του νόμου περί Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθιστούμε για μια φορά ακόμη την ΔΙΑΔΥΜΑ πρωτοπόρο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο. Συγχρόνως επιφορτιζόμαστε επιπρόσθετες ευθύνες για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς αυτό θα αποτελέσει πιλότο για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων έργων σε όλη τη χώρα με παρόμοιες διαδικασίες».

Σήμερα οι εργασίες της 5ης Συνόδου του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων, ολοκληρώνονται με επίσκεψη των συνέδρων στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας και στην Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καστοριά.

e-ptolemeos

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.