Βάζει προϋποθέσεις η ΔΙΑΔΥΜΑ Κοζάνης για να δεχθεί τα σκουπίδια της Βέροιας



skoupidiarika_se_xomateriΘετικά αντιμετωπίζει το αίτημα του δήμου Βέροιας για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων του στην Κοζάνη η ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) Α.Ε., ωστόσο αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου κυττάρου της, όπως δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό ‘Flash’ ο διευθύνων σύμβουλος Δημοσθένης Μαυρίδης.

Με γραπτό της αίτημα η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου ζήτησε την προσωρινή αποθήκευση 20.000-30.000 τόνων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις των ΧΥΤΑ στα ορυχεία της ΔΕΗ. Ο δήμος επείγεται να κλείσει η συμφωνία, καθώς στις 30 Ιουνίου θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν και να κλείσουν οι παράνομες και ακατάλληλες χωματερές οι οποίες δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Διαφορετικά ο δήμος Βέροιας απειλείται με βαρύτατο πρόστιμο 30.000 ευρώ ημερησίως για χρήση κάθε παράνομης χωματερής.

Το δ.σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ εξέτασε καταρχήν το αίτημα, αλλά προς το παρόν δεν έδωσε ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση. Αποφάνθηκε δηλαδή ότι μπορεί “να διαχειριστεί προσωρινά και υπό προϋποθέσεις” τα απορρίμματα που ζητά να στείλει ο δήμος Βέροιας. Ωστόσο, θα ξανασυνεδριάσει για να αποφασίσει. Η προϋπόθεση που θέτει η ΔΙΑΔΥΜΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημοσθένη Μαυρίδη, είναι ότι “πρώτα πρέπει να δημοπρατηθεί το τρίτο κύτταρο της δικής μας μονάδας, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να δεχτούμε -προσωρινά μόνο- απορρίμματα από τον γειτονικό δήμο Βέροιας”. Το τρίτο κύτταρο του ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ στα ορυχεία της ΔΕΗ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ωστόσο καθυστέρησε η δημοπράτησή του.

Συνεπώς το ερώτημα παραμένει: πού θα οδηγηθούν τα σκουπίδια της Βέροιας από 1η Ιουλίου;
Την απάντηση ίσως την έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα με τη συνάντηση που θα έχει η Δήμαρχος την προσεχή Τρίτη με την υφυπουργό κ. Τζάκρη στην Αθήνα. Εκεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα μπει επιτακτικά πλέον το θέμα ώστε να δοθεί άμεσα λύση, ελέω… προστίμων!

Ωστόσο η κ. Ουσουλτζόγλου ερωτηθείσα για την εξέλιξη δήλωσε αισιόδοξη εκτιμώντας “ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά την επιτακτική ανάγκη να λυθεί το θέμα των απορριμμάτων άμεσα οπότε θα γίνουν όλα όπως είναι σχεδιασμένα”.

laosver.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.