Η επισκεψιμότητα στέρησε από το Μουσείο της Αιανής το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου



aiani_mouseio876876589Στο Γαλλο-Ρωμαικό Μουσείο του Τόγκερεν του Βελγίου πήγε τελικά  το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011 (European Museum Award 2011), σε μια διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 22 Μαίου στη Γερμανία, με τη συμμετοχή και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής.Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, στο  Μπρέμερχαφεν,  εκπροσώπησε η  Δ/ντρια της Λ’ ΕΚΠΑ Δρ. Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας.Μπορεί το σημαντικό βραβείο να μην ήρθε στην Αιανή αλλά αυτό που εκτιμάται από όλους είναι πως η συμμετοχή του σε ένα τέτοιο διαγωνισμό είναι μια επιτυχία από μόνη της. Το Μουσείο πάντως της Ααινής διεκδικούσε μέχρι τελευταίας στιγμής το πρώτο βραβείο αλλά έχασε στις τελευταίες ψηφοφορίες, που είχαν ως βασικό κριτήριο την επισκεψιμότητα, καθώς τα άλλα διαγωνιζόμενα μουσεία είχαν αρκετές εκατοντάδες χιλλιάδες επισκέπτες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ετοιμάστηκε προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα από τα πρώτα Βραβεία. Καταρχάς λύθηκαν όλα τα προβλήματα πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και η άνετη εξυπηρέτηση τους σε όλους τους χώρους του Μουσείου. Δημιουργήθηκε ειδική ¸κθεση Αφής για άτομα με προβλήματα όρασης, στην οποία τοποθετήθηκαν αντίγραφα αντικειμένων της ¸κθεσης του Μουσείου και λίγα, ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά, από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Εκτυπώθηκαν φυλλάδια και βελτιώθηκε η σήμανση για άτομα με προβλήματα ακοής. Αναβαθμίστηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διάφορες Εκθέσεις. Καταρτίστηκαν Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε δεκαπέντε θεματικές ενότητες με αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και εκδόσεις, που πραγματοποιούνται σε χιλιάδες μαθητές ετησίως. Οργανώθηκαν σεμινάρια, ομιλίες και μαθήματα που απευθύνονταν και απευθύνονται σε ενήλικα άτομα, με σκοπό να φέρουν την τοπική κοινωνία κοντά στο Μουσείο και τις δραστηριότητές του. Αναβαθμίστηκαν, επίσης, οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας του Μουσείου και κατά τον ίδιο τρόπο διαμορφώθηκαν και οι εξωτερικοί χώροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται πλέον και μία ενδιαφέρουσα έκθεση σύγχρονων γλυπτών από καλλιτέχνες που εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας τόνισε πως «το Μουσείο της Αιανής και ο αρχαιολογικός της χώρος δεν έχουν ανάγκη από βραβεία. Η αρχαιολογική υπηρεσία με επικεφαλής της κα Καραμήτρου έχουν δουλέψει συστηματικά και επίπονα για πάρα πολλά χρόνια και έχουν καταφέρει να αναδείξουν το πλούτο της Μακεδονικής γης σε ένα παγκόσμιο αρχαιολογικό μνημείο» και πρόσθεσε πως «η εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μέσα από αυτό δόθηκε η δυνατότητα να γίνει γνωστή η δουλειά του Μουσείου στους ειδικούς αλλά και εμείς να πάρουμε την εμπειρία για το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».  

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.