Οικοτουριστική Ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου Κοζάνης



limni_polifitou02315151Τη γνώμη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας αναμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την οικοτουριστική ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου του Ν. Κοζάνης. Μελέτη που εκπονήθηκε για τη ΔΕΗ με θέμα «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικών με τις δυνατότητες ήπιας τουριστικής αξιοποίησης της Τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου Ν. Κοζάνης», έχει παραδοθεί στις Τοπικές Αρχές και όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης του παραλίμνιου προσωρινού οικισμού, κοντά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ιμέρων Κοζάνης, έχει επιστραφεί στο Δημόσιο, στη Νομαρχία Κοζάνης, ύστερα από αίτημα της, με σκοπό την αξιοποίησή του (κατασκηνώσεις, αθλοπαιδιές κλπ).

Επίσης έχει παραχωρηθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσωρινά, χωρίς ανάλογο τίμημα, τμήμα της τεχνητής λίμνης και παραλίμνιας έκτασης στη θέση Νεράιδα, για να χρησιμοποιηθούν από το Ναυτικό Όμιλο «Αλιάκμονα» της Κοζάνης.

Το έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη για την ανάγκη οικοτουριστικής ανάπτυξης της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου του Νομού Κοζάνης.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Κουβέλης, η λίμνη Πολυφύτου, τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα στο Νομό Κοζάνης, σχηματίστηκε πριν από 40 χρόνια. Πρόκειται για λίμνη πολλαπλού σκοπού, καθώς με τη βοήθεια αυτής αρδεύονται ο κάμπος των Σερβίων και του Βελβεντού, έκτασης 30.000 στρεμμάτων, τα αγροκτήματα της κεντρικής Μακεδονίας, υδρεύεται η Θεσσαλονίκη, λειτουργεί το ομώνυμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και τεράστιες ποσότητες ύδατος μεταφέρονται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς όπου χρησιμοποιούνται ως ψυκτικό υγρό. Η παραλίμνια περιοχή, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχει πληθυσμό 25.000 κατοίκων και οι εκτάσεις της μέχρι και το όριο της απαλλοτρίωσης ανήκουν στη ΔΕΗ.

Οπως όμως καταγγέλει ο κ. Κουβέλης, η λίμνη υφίσταται σήμερα αλόγιστη και ανεξέλεγκτη μόλυνση και ρύπανση από διάφορες πηγές που βρίσκονται σε όλη τη λεκάνη απορροής του μέσω και του άνω ρου του ποταμού Αλιάκμονα, γεωργία, λύματα οικισμών, κτηνοτροφία, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και αυξομειώσεις της στάθμης της. «Στο παρελθόν έχουν προταθεί διάφορα έργα για την αξιοποίηση της παραλίμνιας ζώνης τα οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν, είτε διότι δεν υπήρχε το όραμα είτε διότι έλειπε η πολιτική βούληση», έχει επισημάνει ο κ. Κουβέλης ζητώντας ολοκληρωμένο σχέδιο, πλήρως εναρμονισμένο με την προστασία της λίμνης, με ανάδειξη ήπιου τουρισμού, ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και προώθηση τοπικών προϊόντων.

Προς απάντηση της ερώτησης, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη με το οποίο ενημερώνει τον κ. Κουβέλη ότι έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζεται το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, με τον καθορισμό των σταθμών παρακολούθησης, των κατηγοριών παραμέτρων που θα παρακολουθούνται και των Φορέων που θα αναλάβουν τις δειγματοληψίες και αναλύσεις τους. Με το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται 39 σταθμοί παρακολούθησης στα επιφανειακά ύδατα (ποταμοί, λίμνες, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και 82 σταθμοί στα υπόγεια ύδατα της λεκάνης απορροής του Αλιάκμονα. Στους σταθμούς αυτούς περιλαμβάνεται και ένας σταθμός παρακολούθησης της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου.

Επίσης, για τη λεκάνη απορροής του Αλιάκμονα, έχει προκηρυχθεί μελέτη με θέμα «Κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας». Τα σχέδια που θα προκύψουν θα αντιμετωπίσουν συνολικά και συστηματικά το συνολικό πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων της περιοχής, αναφέρει επιπλέον η κ. Μπιρμπίλη.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.