Τελικός παρωδία, με κυπελλούχο την ΑΕΚ (3-0 τον Ατρόμητο)



1EC4827660D885F3629BBBDBED7B43D7Για 14η φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, καθώς στον τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ νίκησε 3-0 τον Ατρόμητο, με γκολ των Λυμπερόπουλου (28΄), Μπαχά (78΄) και Καφέ (85΄).

Ένας τελικός, που αγωνιστικά κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου, αλλά εξωαγωνιστικά εξελίχθηκε σε παρωδία ποδοσφαίρου, τριτοκοσμικών καταστάσεων που δημιούργησαν οπαδοι των δυο οπαδών. Τα τελευταία μετά το 3-0 παίχθηκαν  την παρουσία… οπαδών της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο και είνα χαρακτηριστικό οτι ο διαιτητής Κάκος, παρότι έδειξε 9 λεπτά καθυστερήσεις αναγκάστηκε να σφυρίξει τη λήξη με το τέλος του στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα των παικτών.

Τα επεισόδια πάντως συνεχίστηκαν μετά τη λήξη του αγώνα στις κερκίδες, ενω όλο το γήπεδο θύμιζε πεδίο μάχης με κατεστραμένα τέρματα, πινακίδες καρέκλες και τα δακρυγόνα να έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η απονομή έγινε 40 λεπτά μετά τη λήξη του..”αγώνα”.

Η ένταση γρήγορα μεταφέρθηκε στις κερκίδες όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ και οι οπαδοί της ομάδας του Περιστερίου… επιδόθηκαν σε ανελέητο ξύλο και μάχες σώμα με σώμα.

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ οπαδών ήταν μόνο η αρχή στο θέατρο του παραλόγου που εκτυλίχθηκε στο ΟΑΚΑ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να περιορίσουν τους οπαδούς και να τους βγάλουν εκτός αγωνιστικού χώρου με τις προσπάθειες αυτές πολύ γρήγορα να μετατρέπονται σε βίαιες ενέργειες εκατέρωθεν (αστυνομία – οπαδοί) για να ακολουθήσουν σκηνές… πολέμου και ατελείωτες συρράξεις που γενικεύτηκαν στις κερκίδες του γηπέδου.

Αγωνιστικό μέρος

Λένε πως σ΄έναν τελικό κυριαρχεί η σκοπιμότητα και σήμερα, αυτό συνέβη στον… υπερθετικό βαθμό. Και μόνο το γεγονός ότι η πρώτη τελική προσπάθεια στον αγώνα ήταν στο 27΄, ένα σουτ του Λυμπερόπουλου που έφυγε 10 μέτρα άουτ, καταδεικνύει την ποιότητα του ματς στα πρώτα 45 λεπτά. Αμέσως μετά (28΄), το σκορ άνοιξε με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει. Ο Σκόκο έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο “Λύμπε” με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ιτάντζ. Βρισκόταν όμως σε εμφανή θέση οφσάιντ, που διέλαθε της προσοχής του βοηθού.

Στο 33΄ η ΑΕΚ έχασε λόγω τραυματισμού το Νάτσο Σκόκο, ενώ στο 37΄ είχε την ευκαιρία για δεύτερο γκολ. Η άμυνα του Ατρόμητου “κοιμήθηκε” σε εκτέλεση φάουλ του Μάκου, που πέρασε την μπάλα στον εντελώς αμαρκάριστο Μπάχα, αλλά ο Ιτάντζ απέκρουσε.

Οι δύο ομάδες αποζημίωσαν τους περίπου 50.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ με το εκρηκτικό ξεκίνημά τους στο β΄ ημίχρονο. Ειδικά ο Ατρόμητος ήταν μεταμορφωμένος και έδειξε αποφασισμένος να ανατρέψει την κατάσταση. Στο 47΄ από σέντρα του Καμαρά και κεφαλιά του Αναστασάκου η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ στο 53΄ ο Μπαζίνσκι έχασε σπουδαία ευκαιρία με κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή, την μπάλα να αναπηδά και να φεύγει πάνω από το δοκάρι. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ευκαιρία δημιούργησε η ΑΕΚ στο 57΄ με εκτέλεση Λαγού και κεφαλιά του Δέλλα, με τον Ιτάντζ να πραγματοποιεί απίστευτη απόκρουση και με τη βοήθεια του δοκαριού να κρατάει τον Ατρόμητο στη διεκδίκηση του τροπαίου. Δύο λεπτά αργότερα ο Μανωλάς με σωτήρια προβολή κόντραρε το σουτ του Τάτου μέσα από την περιοχή.

Ο Δώνης “ανακάτεψε την τράπουλα” ρίχνοντας στο ματς τον Μπρίτο, ενώ ο Χιμένεθ έδωσε σύνθημα για… υποχώρηση, αντικαθιστώντας τον Μπλάνκο με τον Καφέ. Η τελευταία κίνηση είχε αποτέλεσμα, αφού η ΑΕΚ ισορρόπησε το παιχνίδι στο κέντρο και περιόρισε την πίεση του Ατρόμητο. Η κατάκτηση του Κυπέλλου για την Ενωση οριστικοποιήθηκε στο 78΄ όταν η άμυνα των Περιστεριωτών αδράνησε και πάλι, Λυμπερόπολος και Καφές δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Μπάχα εντελώς αμαρκάριστος από το σημείο του πέναλτι έγραψε πανεύκολα το 2-0. Το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Παντελής Καφές στο 85΄ με πλασέ, μετά από ασίστ του Λαγού.

Το τελικό σφύριγμα του Τάσου Κάκου βρήκε τους οπαδούς της ΑΕΚ να πανηγυρίζουν και λίγο αργότερα το Νίκο Λυμπερόπουλο να σηκώνει στα χέρια του το Κύπελλο Ελλάδας. Ένα τρόπαιο με ιδιαίτερη αξία για τον 35χρονο άσο, καθώς είναι το πρώτο στην καριέρα του.
Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

Κίτρινες: Σκόνδρας, Νεμπεγλέρας – Μάκος, Ντιόπ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ιτάντζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα (82΄ Σαρμιέντο), Σκόνδρας, Τάτος, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66΄Μπρίτο), Καμαρά (90΄ Σαμπού), Αναστασάκος.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιιμένεθ): Σάχα, Γεωργέας, Δέλλας, Μανωλάς, Καράμπελας, Μάκος, Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (33΄λ.τρ. Μπάχα), Λυμπερόπουλος, Μπλάνκο (70΄ Καφές).

* Πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας της χώρας βρέθηκαν σήμερα στο ΟΑΚΑ. Ανάμεσά τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρόεδρος της Ενωσης Β & Γ εθνικής Σπύρος Καλογιάννης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός. Παρόντες φυσικά κι οι πρόεδροι των δύο φιναλίστ, ο Σταύρος Αδαμίδης και ο Γιώργος Σπανός, που κόλλησε στην κίνηση και έφτασε στο ΟΑΚΑ λίγο πριν την έναρξη του τελικού! Πρόλαβε, πάντως, να εισέλθει με τις δύο ομάδες στο γήπεδο, όπως προβλεπόταν από το τελετουργικό. Τον τελικό παρακολούθησε και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ.

Εκτός από την παρωδία που παρακολούθησαν οι πάντες στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου αμέσως μετά την λήξη του τελικού, υπήρχε και αγωνιστικό κομμάτι και σε αυτό ξεχώρισε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Ο Μεσσήνιος μέσος, ο οποίος κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο και ήταν αυτός που με το πρώτο τέρμα που πέτυχε άνοιξε το δρόμο στην Ένωση. Έτσι αναδείχθηκε και ως ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.

skai

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.