Αναλυτικά οι εκδηλώσεις στην Κοζάνη για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς



8hoursday_banner_1856Με απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο, θα γιορτάσουν οι εργαζόμενοι της Κοζάνης και τα εργατικά σωματεία την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο Σικάγο το 1886 παλεύοντας για τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία σήμερα καταλύονται. Έτσι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης προγραμματίζεται μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για τις 10.30 π.μ. το πρωί της Κυριακής 1 Μαΐου, το οποίο καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί την ίδια ώρα τη δική του ξεχωριστή  συγκέντρωση σε διαφορετικό σημείο της πλατείας, καλώντας όλους τους εργαζόμενος, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να λάβουν μέρος. Οι φετινές συγκεντρώσεις αναμένεται να έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, αφού η κατάσταση  στο εσωτερικό της χώρας και μεταξύ των εργαζομένων είναι το λιγότερο τραγική.

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο γιορτάζουν έκτοτε την εργατική πρωτομαγιά, και την καθιέρωση του 8ωρου.

Με ανακοινώσεις τους τα εργατικά συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και περνούν το δικό τους μήνυμα για την εργατική πρωτομαγιά. Ακολουθούν μέρος των ανακοινώσεων τους έχει ως εξής:

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ  ΤΜΗΜΑ Α.Δ.Ε.Δ.Υ ΚΟΖΑΝΗΣ: Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

«Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. του  Ν. Κοζάνης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης  καλεί  όλους τους Εργαζόμενους τους Νέους και τις νέες τους  άνεργους και τους συνταξιούχους στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 1 Μαίου 2011 στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Νίκης στην  Κοζάνη (κεντρική πλατεία).

Η Πρωτομαγιά του 2011, – ένα χρόνο μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ της Κυβέρνησης και την εγκατάσταση στη χώρα μας ενός μηχανισμού επιβολής αντιλαϊκών, αντικοινωνικών πολιτικών με την ευθύνη της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ -, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους.

Η αγωνιστική και κοινωνική αλληλεγγύη, η ένταση των συνδικαλιστικών αγώνων και η ανάπτυξή τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος φραγμού στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αντίστασης στα μέτρα της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της Ε.Ε., διεκδίκησης νέων δικαιωμάτων, αποκατάστασης των απωλειών, είναι η στάση, η δράση που τιμά την εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς. Συνεχίζει με συνέπεια, αποφασιστικότητα, τόλμη, τους αγώνες στο σύγχρονο κόσμο με τις ίδιες αρχές, αξίες και στόχους, απέναντι στα ίδια συμφέροντα.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: 1η Μάη 2011 Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα

«Το Εργατικό κέντρο Ν. Κοζάνης, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε  μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα. Η 1η Μάη 2011 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη  κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.

Ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν στοχοποιηθεί και «εκτελούνται» καθημερινά, στο όνομα του ανταγωνισμού, των ελλειμμάτων και του χρέους.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές «τζογαδόροι» των οικονομιών και των λαών. Απαιτούμε άμεσα ΣΧΕΔΙΟ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αντιμετώπισης της κρίσης με μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση, τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή.

Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες, οι κατέχοντες και οι ένοχοι που τη δημιούργησαν και σήμερα κερδίζουν ξανά απ’ αυτή, σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας».

1 ΜΑΗ 2011: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

«…Η φετινή πρωτομαγιά μπορεί να γίνει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ση­μαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, δεν μπορεί να υπάρξει πλού­τος. Δίχως όμως τους καπιταλιστές, τους ιδιοκτήτες του πλούτου, μπορεί. Με τη δουλειά μας, με το αίμα μας, με χιλιάδες σακατεμένους και θύματα στα εργοδοτικά κάτεργα, όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργή­σαμε τεράστιο πλούτο. Ό,τι έχει παραχθεί σ’ αυτόν τον τόπο, ό,τι νέο προϊόν θα παραχθεί στο μέλλον,  δημιουργός του είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος που εργάζεται σε συνθήκες σκληρής ταξικής εκμετάλ­λευσης και πίεσης απ’ το μεγάλο κεφάλαιο, απ’ τα ντόπια και πολυεθνικά μονοπώλια…».

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την εργατική πρωτομαγιά

«Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης και τιμής. Εργατική Πρωτομαγιά 2011. Ημέρα που επιβάλλει μαζική συμμετοχή στην απεργία, μαζική αντίδραση στις μεθοδεύσεις των κυβερνόντων, μαζική αντίσταση στις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει στους εργαζόμενους…

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, γιατί σαν να μην έφθαναν όλα τα υπόλοιπα, σήμερα καλούμαστε να δώσουμε και μια ακόμα μάχη. Μάχη για τη διατήρηση της ΔΕΗ στο δημόσιο. Μάχη για να αποτρέψουμε τους ιδιώτες να ξεκοκαλίσουν την μεγαλύτερη και υγιέστερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΟΧΙ  ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ».

Γραμματεία της ΠΑΣΥ Νομού Κοζάνης: 1η ΜΑΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

«Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Νομού Κοζάνης, καλεί όλους τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αγροτικούς συλλόγους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις αγωνιστικές εκδηλώσεις για την 1η Μάη που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα.

Τώρα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις τιμής της φετινής Πρωτομαγιάς σε αφετηρία κοινής αγωνιστικής δράσης και ανάτασης με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ ενάντια στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης – πλουτοκρατίας – ΔΝΤ – ΕΕ….

Η ΠΑΣΥ καλεί σε κοινό αγώνα και δράση με τις ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων, ενάντια στη μοιρολατρία, ηττοπάθεια και συμβιβασμό: Χρειάζεται να κατανοηθεί από πλατύτερες δυνάμεις εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ότι ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει λύσεις προς όφελος του λαού παρά μόνο να τους φορτώσει με νέα βάρη. Απαιτείται σήμερα να εναντιωθούμε στα μονοπώλια και τα πολιτικά στηρίγματά τους, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με μοναδικό στόχο η παραγωγή να τίθεται εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των αναγκών του λαού μας. Παλεύουμε μαζί με την εργατική τάξη για μια κοινωνία χωρίς μονοπώλια, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όλοι στους δρόμους! Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις φετινές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τιμής και δόξας στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων. Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να είναι μέρα ξεχωριστή για όλους μας, αφετηρία νέων αγώνων.

…Απέναντι στο αντιλαϊκό μπλοκ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμoνόδρομου, που τσακίζουν εμάς και τις οικογένειές μας, μόνη λύση είναι να ισχυροποιήσουμε τη δική μας πραγματική κοινωνική συμμαχία, μόνη λύση είναι να ισχυροποιήσουμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών. Αλλάζουμε το συσχετισμό, οργανώνουμε τον αγώνα, δίνουμε πνοή και ζωντάνια στους συλλόγους. Δυναμώνουμε παντού τις Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε έτος, σε κάθε εργαστήριο, σε κάθε σχολή. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργάτες, με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς μαγαζάτορες που υποφέρουν, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

prlogos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.