Οι 100 άνθρωποι με τη μεγαλύτερη επιρροή



Για άλλη μια χρονιά το Αμερικανικό περιοδικό Time ανακοίνωσε τα ονόματα των 100 ανθρώπων που ασκούν ισχυρή επιρροή στον κόσμο μας, τη φετινή χρονιά.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του περιοδικού, “Δεν πρόκειται για τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, ούτε τους εξυπνότερους, αλλά τους πιο επιδραστικούς.

Είναι επιστήμονες, στοχαστές, φιλόσοφοι, ηγέτες, είδωλα, καλλιτέχνες, οραματιστές. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις ιδέες τους και τις πράξεις τους για να αλλάξουν τον κόσμο και να επηρεάσουν ένα πλήθος κόσμου”.

Ο σημαντικότερος άνθρωπος της χρονιάς για το 2011 δεν είναι ούτε ο ισχυρότερος, ούτε ο εξυπνότερος αλλά ένας άνθρωπος είδωλο για μια γενιά νέων που ξεσηκώθηκαν, επαναστάτησαν και έριξαν την κυβέρνηση του Χόσμι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.

 

Ο λόγος για τον Wael Ghonim, ακτιβιστή και υψηλόβαθμο στέλεχος της Google για τη Μέση Ανατολή. Ο 30χρονος διαδήλωσε και αυτός όπως και χιλιάδες άλλοι Αιγύπτιοι, και μάλιστα ήταν από αυτούς που μέσω του διαδυκτίου και κυρίως του Facebook, προέτρεπε τον κόσμο να ξεσηκωθεί εναντίον του Μουμπάρακ. Ωστόσο, στις 27 Ιανουαρίου απήχθη από αστυνομικούς με πολιτικά και φυλακίστηκε.

 

Ο Wael Ghonim αφέθηκε ελεύθερος στις 7 Φεβρουαρίου, χωρίς να γνωρίζει τις εξελίξεις στη χώρα του και τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα όσο καιρό ήταν φυλακισμένος.

 

Δεύτερος στη λίστα είναι ο γνωστός σε όλους μας, βραβευμένος με Νόμπελ  οικονομολόγος Joseph Stiglitz. Είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επίτιμος διδάκτωρ σε άλλα 24 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του κόσμου, ενώ έχει διατελέσει καθηγητής σε άλλα 12 αμερικανικά και ξένα πανεπιστήμια. Φοίτησε οικονομικά στο ΜΙΤ, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1997-2000) από την οποία παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας με τις επιλογές της, ενώ χρημάτισε και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

 

Οι απόψεις του στις συνθήκες της σημερινής κρίσης συνοψίζονται σε τρεις άξονες: εγκατάλειψη των προβληματικών τραπεζών ώστε να καταρρεύσουν με παράλληλο προστατευτικό δείκτη από τις κυβερνήσεις στα λαϊκά στρώματα,ενθάρρυνση των δημοσίων επενδύσεων και  ανάπτυξη της οικολογικής οικονομίας.

 

Ο Reed  Hastings, διευθύνων σύμβουλος της Netflix, αναρριχήθηκε στην τρίτη . Τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία του, κάνουν θραύση: Η επιχείρηση που ο ίδιος εφηύρε το 1997 είναι επίσης η μετοχή της χρονιάς, με άνοδο 200% και πλέον από τον Ιανουάριο, έναντι 7% του S&P 500. Ο  Hastings έχτισε την επιχείρησή του με μια κουλτούρα σκληρής δουλειάς και ανάληψης κινδύνων, που τον ανέδειξε σε γκουρού της νέας γενιάς των επιχειρηματιών της Silicon Valley. Ο ίδιος άλλαξε ριζικά την επιχείρηση διανομής ταινιών και άλλαξε και όλο το παιχνίδι, δρομολογώντας ταινίες και τηλεοπτικά σόου μέσω του ιντερνέτ –εις βάρος μάλιστα της ίδιας της δουλειάς της Netflix.

 

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ηθοποιός Amy Poehler

 

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Geoffrey Canada. Ο 59χρονος αποκαλείται ως Ο “Σούπερμαν για τα δημόσια σχολεία” των ΗΠΑ. Τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες της Νέας Υόρκης στερούνται ουσιαστικής μόρφωσης γιατί δεν υπάρχουν καλοί καθηγητές.

 

Με την Harlem Children’s Zone Project που ίδρυσε έδωσε χαρά, ελπίδα και μόρφωση σε παιδεία υποβαθμισμένων περιοχών.

 

Την λίστα συμπληρώνουν και άλλες μεγάλες προσωπικότητες. Για παράδειγμα στην έκτη θέση βρίσκεται ο 25χρονος  Mark Zuckerberg. Το περιοδικό τον  είχε κατατάξει  στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2008, ενώ στις αρχές του 2010 αναδείχτηκε ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος με περιουσία που ξεπερνάει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 

 

 

Στην ενάτη θέση φιγουράρει η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ενώ στη δέκατη θέση βρίσκεται ο ιδρυτής της WikiLeaks, Julian Assange.

 

Στην 17η θέση βρίσκεται η Βελγίδα  τενίστρια Kim Clijsters, ενώ στην 29η ο διάσημος μόδιστρος Tom Ford. Μόλις στην 33η θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicola Sarkozy, ενώ οι μελλόνυμφοι Prince William και η αρραβωνιαστικιά του Kate Middleton βρίσκονται στην 41η θέση. Η Oprah βρίσκεται φέτος στην 51η θέση. Στην 59 θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, ενώ η Marine Le pen φιγουράρει στην 72η. Στην 100η βρίσκεται η Patty Smith.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΛΊΣΤΑ

Wael Ghonim

Joseph Stiglitz

Reed Hastings

Amy Poehler

Geoffrey Canada

Mark Zuckerberg

Peter Vesterbacka

Angela Merkel

Julian Assange

Ron Bruder

Lamido Sanusi

Colin Firth

Amy Chua

Joe Biden

Jennifer Egan

Kim Clijsters

Ahmed Shuja Pasha

Aung San Suu Kyi

Cory Booker

Gabrielle Giffords

Katsunobu Sakurai

Michelle Obama

Paul Ryan

Ai Weiwei

Rob Bell

Fathi Terbil

Dilma Rousseff

Tom Ford

Liang Guanglie

Sue Savage-Rumbaugh

Takeshi Kanno

Nicolas Sarkozy

Michele Bachmann

Saad Mohseni

Chris Christie

Matthew Weiner

Lisa Jackson

Jean-Claude Trichet

Justin Bieber

Prince William and Kate Middleton

Joe Scarborough

Blake Lively

Hillary Clinton

Muqtada al-Sadr

Anwar al-Awlaki

Kim Jong Un

Saif al-Islam Gaddafi

Hassan Nasrallah

Nathan Wolfe

Oprah Winfrey

Sergio Marchionne

Mahendra Singh Dhoni

Felisa Wolfe-Simon

Esther Duflo

Rain

Larry Page

Mia Wasikowska

David Cameron

John Lasseter

Maria Bashir

Mukesh Ambani

Chris Colfer

Major General Margaret Woodward

Bruno Mars

David and Charles Koch

Hung Huang

General David Petraeus

Matt Damon and Gary White

Cecile Richards

George R.R. Martin

Marine Le Pen

Grant Achatz

Feisal Abdul Rauf

El Général

Jamie Dimon

Heidi Murkoff

Sting

Jonathan Franzen

V.S. Ramachandran

Michelle Rhee

Mark Wahlberg

Rebecca Eaton

Xi Jinping

Kathy Giusti

Arianna Huffington

Barack Obama

Lionel Messi

Azim Premji

Aruna Roy

Ray Chambers

Scott Rudin

John Boehner

Derrick Rossi

Hu Shuli

Benjamin Netanyahu

Ayman Mohyeldin

Charles Chao

Bineta Diop

Dharma Master Cheng Yen

Patti Smith

news247


 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.