Κοζάνη: Η μάνα ζήτησε δικαίωση για τη δολοφονία του παιδιού της



B5DC4E82A5ED0C6EAE98D1E593705591Άρχισε προχτές στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας η αναψηλάφηση της δίκης για τη δολοφονία της 15χρονης Φιλιώς Αντωνιάδου στη Βλάστη το καλοκαίρι του 2004…

Η δίκη για το ειδεχθές έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και παραμένει ακόμη ατιμώρητο ξεκίνησε τυπικά στις 7 Απριλίου, μετά από τέσσερις αναβολές, αλλά η ουσιαστική εξέταση άρχισε χτες. Κι’ αυτό γιατί άλλαξε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, οπότε η πολιτική αγωγή και οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου είχαν ζητήσει την διακοπή της εξέτασης, προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος πρόεδρος της έδρας.

Ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα των δύο πλευρών, η δίκη διακόπηκε και ξανάρχισε χτες το πρωί.
Κεντρικό πρόσωπο κατά την χτεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν η χαροκαμένη μάνα που κατέθετε ενώπιον του δικαστηρίου επί τέσσερις ολόκληρες ώρες, λυγίζοντας αρκετές φορές και κλαίγοντας κατά την διάρκεια της πολύωρης κατάθεσης, κατά την οποία ξεδίπλωσε τις εφιαλτικές στιγμές της οικογένειας από το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2004, που εξαφανίστηκε το παιδί τους από το σπίτι τους στη Βλάστη, μέχρι που βρέθηκε δολοφονημένο σε ερημικό δρόμο λίγο έξω από το χωριό. Έκανε έκκληση προς τα μέλη του δικαστηρίου και κυρίως στους ενόρκους, να σκύψουν με περισσότερη προσοχή σε ορισμένες καταθέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν πτυχές που δεν αναδείχτηκαν σε προηγούμενες δίκες. Η μάνα του θύματος εμφανίστηκε βέβαιη ότι ο 39χρονος που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο δολοφόνος του παιδιού της. Με την απόγνωση ζωγραφισμένη από την ατιμωρησία, ζήτησε επιτέλους να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο ένοχος.

Ο 39χρονος κατηγορούμενος στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας κλήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος τον ρώτησε αν αποδέχεται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της 15χρονης, αλλά φυσικά αρνήθηκε. Να σημειωθεί ότι πρωτοδίκως αθωώθηκε από το Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς με τις ψήφους των ενόρκων, ενώ αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό τον Φεβρουάριο του 2008 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, πάλι με τις ψήφους των ενόρκων. Όμως κατά απόφασης του εφετείου άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο ο εισαγγελέας εφετών Δυτικής Μακεδονίας. Η αναίρεση έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε την επανάληψη της δίκης.

Στη νέα δίκη η πλευρά της οικογένειας μέσω των δικηγόρων της, ζήτησε την εξέταση τριών νέων μαρτύρων, τους οποίους θεωρεί σημαντικούς στην εξέλιξη της υπόθεσης, ωστόσο δεν είχαν κλητευθεί τις προηγούμενες φορές. Το αίτημα έγινε δεκτό και κλητεύτηκαν ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Γκαγκανιάρας που βρήκε το πτώμα της κοπέλας τρεις μέρες μετά τη δολοφονία, μία φίλη του θύματος και η πρώην σύζυγος του κατηγορουμένου. Να σημειωθεί ότι ο μάρτυρας κτηνοτρόφος δεν παρουσιάστηκε χτες στο δικαστήριο, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του. Επίσης διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή μιας μάρτυρα που διαθέτει παντοπωλείο στη Βλάστη, από το οποίο φέρεται να αγόρασε τσιγάρα το βράδυ του φόνου ένας βασικός μάρτυρας, που αρχικά ήταν κατηγορούμενος, προφυλακίστηκε, αλλά στη συνέχεια απαλλάχτηκε οριστικά με απαλλακτικό βούλευμα.
Επίσης, χτες κατέθεσαν ως μάρτυρες η αδερφή του και η θεία του θύματος.

Λόγω παρέλευσης της ώρας, στις 3.30 μ.μ. το δικαστήριο διέκοψε για μετά το Πάσχα, στις 2 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι από πλευράς οικογένειας, ορίστηκε πολιτική αγωγή ο γνωστός νομικός Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο δικηγόρος του πρωτοδικείου Κοζάνης Γιώργος Μητλιάγκας, οι οποίοι πλαισιώνουν τον δικηγόρο Δημήτρη Μπάτζιο που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση.

feedproxy.google.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.