Έρευνα του ΣτΠ στα ορυχεία της Κοζάνης



orixia_tis_deiΣτην Κοζάνη μετέβη κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστούν ζητήματα που εκκρεμούν και αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας των ΑΗΣ και των ορυχείων της ΔΕΗ, με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής ενημερώθηκε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο της υποβληθείσας προς έγκριση ενιαίας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ορυχείων Κοζάνης, τα μέτρα διακίνησης και διαχείρισης της τέφρας, την πρόοδο των απαλλοτριώσεων στους υπό μετεγκατάσταση οικισμούς, καθώς και το δίκτυο μετρητών εκπομπής αέριων ρύπων της ΔΕΗ και η αξιοποίησή του από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως ανακοίνωσε η Αρχή, οι εκπρόσωποι της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της ΔΕΗ χαρακτήρισαν τις συναντήσεις άκρως εποικοδομητικές και χρήσιμες και εξέφρασαν την βούλησή τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη για κοινή συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Αρχής παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η συνάντηση αυτή θα αποσκοπεί στην προώθηση αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της σημαντικότερης εξορυκτικής δραστηριότητας και ηλεκτροπαραγωγικής εγκατάστασης στη χώρα μας.

Επίσης, κλιμάκιο μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου συζήτησε με την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος για εκκρεμότητες που αφορούν τη διαδικασία απαλλοτριώσεων στις περιοχές των υπό μετεγκατάσταση οικισμών, καθώς και καίρια οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα της υπηρεσίας (π.χ. υποστελέχωση) τα οποία καθυστερούν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων.

Κατά τις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο της Αρχής, συζητήθηκε το σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Περιφερειακή Ενότητας Κοζάνης, το μηχανισμό παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας καθώς και την πρόοδο εκπόνησης επιδημιολογικής μελέτης που έχει αναθέσει η Περιφέρεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

zougla

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.