967 εργαζόμενοι άλλαξαν τη σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής στο Ν. Κοζάνης

0simvasis097

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αναφορικά με την εξέλιξη των συμβάσεων εργασίας κατά το Α’ δίμηνο του 2011. Στο Νομό Κοζάνης, όπως και στο σύνολο της χώρας,  παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή αύξηση των εργαζομένων που δουλεύουν εκ περιτροπής.

Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε. στο Νομό Κοζάνης κατά το πρώτο δίμηνο, 967 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν αλλαγή της σύμβασης πλήρους απασχόλης, που είχαν και τη μετέτρεψαν σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 21% των αλλαγών συμβάσεων στο σύνολο της χώρας. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν 212 οι νέες προσλήψεις πλήρης απασχόλησης, 155 μερικής και 79 εκ περιτροπής.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 2011 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 10,32% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2010. Επίσης, από τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι το 2011 υπάρχει κατά 45,08% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ μειωμένο κατά 11,65% είναι και το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 21,82% η εκ περιτροπής απασχόληση. Αξιολογώντας τα δεδομένα, όπως αυτά παρουσιάζονται στον πίνακα, διαφαίνεται ότι το 2011 οι «ελαστικές» μορφές εργασίας κυριαρχούν των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 που εκπροσωπούσαν το 46,2%. Τέλος, η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 199,15% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 1.121,45% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 2.725% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.