Τι σχέση έχει η βιταμίνη D με το χρώμα του δέρματος;



8F9564C3A85D73AA6D964D67B5325Τι σχέση μπορεί να έχει η βιταμίνη D με το χρώμα του δέρματος; Φαίνεται ότι τα σκουρόχρωμα άτομα έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης ,γιατί το χρώμα του δέρματός τους μπορεί μεν να τους προστατεύει από την καρκινογένεση, αλλά από την άλλη εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης D. Μελέτη ενδοκρινολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», που θα παρουσιαστεί στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, το οποίο αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν χαμηλά στα σκουρόχρωμα άτομα που μελετήθηκαν.

Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής μελετήθηκαν 15 υγιή άτομα, οικονομικοί μετανάστες μελαχρινού δέρματος, και μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Τα άτομα αυτά είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα τους, και είχαν προσαρμοστεί στο δυτικό τρόπο ενδυμασίας, δηλαδή δεν φορούσαν τα παραδοσιακά ενδύματα που καλύπτουν όλο το σώμα. Οι μετρήσεις που έγιναν στο αίμα με τη ραδιοανοσολογική μέθοδο, έδειξαν ότι όλοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας κάνει τα κόκαλα αδύνατα και εύθραυστα. Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους η ανεπάρκεια βιταμίνης D, που παρατηρήθηκε σε αυτό το δείγμα, ενδέχεται να σχετίζεται είτε με το χρώμα του δέρματος είτε με την ανεπαρκή διατροφή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μελαχρινό δέρμα μπορεί να προστατεύει το άτομο από τα φωτόνια, προφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό από την καρκινογένεση που επάγεται από την έκθεση στον ήλιο, ταυτόχρονα όμως, φαίνεται ότι εμποδίζει τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.