Καρχαρίες… στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας!



0karxarias-grevenaΑπολιθωμένα δόντια καρχαρία έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς, στον Εβρο, στη Ρόδο και στην Κρήτη, όπου έχουν ταυτοποιηθεί πέντε είδη καρχαριών.
Δάσκαλος στο σχολείο Αμυγδαλεών Γρεβενών βρήκε ένα δόντι καρχαρία, κάνοντας τη βόλτα του στην πλαγιά βουνού, σε υψόμετρο 800 μέτρων, και χθες το παρέδωσε στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς, όπου θα εκτίθεται μαζί με εκατοντάδες άλλα απολιθώματα προϊστορικών ζώων.

Το τριγωνικό δόντι έχει διαστάσεις 4×5 εκατοστά και ανήκε σε κήτος που έζησε κατά την περίοδο του Ολιγόκαινου, πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας βρισκόταν στον βυθό της Τηθύος Θάλασσας, πριν αρχίσουν να συμβαίνουν οι τεκτονικές διεργασίες, με τις οποίες αναδύθηκε σταδιακά, δημιουργώντας την οροσειρά της Πίνδου.

«Η θάλασσα αυτή εκτεινόταν από τον Ατλαντικό ως την Ασία και κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής χερσονήσου. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό και το ότι δεν έχουν βρεθεί εδώ απολιθώματα δεινοσαύρων, γιατί δεν υπήρχε ξηρά με πεδινό έδαφος», είπε στο «Εθνος» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Ε.Τσουκαλά, η οποία μελετά επί χρόνια τα απολιθώματα της περιοχής των Γρεβενών και έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Παλαιοντολογικού Μουσείου, που στεγάζει τα ευρήματα.

Στο Μουσείο πραγματοποιήθηκε χθες μια μικρή τελετή για την παράδοση του δοντιού του καρχαρία, από τον δάσκαλο Αργύρη Καραλιόλιο, παρουσία των μικρών μαθητών του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών, όπου διδάσκει.

«Το βρήκα περπατώντας στην περιοχή Αγιος Αθανάσιος, έξω από το χωριό, και αμέσως κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Φάνηκε ότι επρόκειτο για απολιθωμένο δόντι και προσπαθούσα να καταλάβω σε τι είδους ζώο ανήκει», είπε στο «Εθνος» ο κ. Καραλιόλιος και πρόσθεσε: «Είδα ότι οι δύο πλευρές του είναι σαν πριόνι και σκέφτηκα πως ίσως να είναι κάποιο είδος καρχαρία. Οταν το έδειξα στους ανθρώπους του Μουσείου, μου το επιβεβαίωσαν και η έκπληξή μου ήταν μεγάλη».

Απολιθωμένα δόντια καρχαρία έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς, στον Εβρο, στη Ρόδο και στην Κρήτη, όπου έχουν ταυτοποιηθεί πέντε είδη καρχαριών.
Μεταξύ αυτών, ο καρχαρίας του είδους megalodon, που ξεπερνούσε σε μήκος τα 15 μέτρα και θεωρείται πρόγονος του λευκού καρχαρία.

ΜΗΛΙΑ
Μεγάλη η συλλογή του μουσείου
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς διαθέτει μια μεγάλη συλλογή άλλων θαλάσσιων απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή, όπως αχινούς, κοράλλια, δίθυρα, γαστερόποδα, κεφαλόποδα, ρουδιστές, ιππουρίτες κ.ά., που προέρχονται από τη συλλογή του ερευνητή Νίκου Μπαχαρίδη.

Χαυλιόδοντες
Τα πλέον εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου είναι οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες που έχουν βρεθεί παγκοσμίως -μήκους 5,02 μέτρων ο μεγαλύτερος- οι οποίοι ανήκαν σε μαστόδοντα που έζησε στην εποχή του Πλειόκαινου, πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια.

Τότε η περιοχή των σημερινών Γρεβενών ήταν μια προϊστορική ζούγκλα, στην οποία ζούσαν γιγάντια θηλαστικά, όπως μαστόδοντες, μαχαιρόδοντες, ρινόκεροι, τάπιροι κ.ά., τα οποία χρειάζονταν από μισό τόνο φυσικής τροφής και εκατοντάδες λίτρα νερού καθημερινά.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.