Τρόμο σκορπούν τα αδέσποτα στην πόλη της Κοζάνης



0IMG_1856Δημόσιο κίνδυνο αποτελούν τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες στην πόλη της Κοζάνης, ενώ σπασμωδική είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος από το Δήμο Κοζάνης. Πολλές είναι οι καταγγελίες πολιτών που έπεσαν θύματα αδέσποτων σκυλιών.

Πριν από μία εβδομάδα ένας φοιτητής από την Καβάλα που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα, δέχτηκε επίθεση αδέσποτων σκυλιών τα οποία τον δάγκωσαν στο χέρι. Η επίθεση σημειώθηκε στην οδό Γκέρτσου, μπροστά στην Εθνική Τράπεζα. Το θύμα πήγε στο νοσοκομείο, όπου έκανε αντιλυσσικό εμβόλιο και υποβλήθηκε σε αγωγή.

Επίθεση δέχτηκε πριν από ένα μήνα και ένας παππούς στα παλιά ΚΤΕΛ, όταν ένα αδέσποτο τον όρμησε, τον έριξε κάτω και τον δάγκωσε. Ο ηλικιωμένος πήγε στο νοσοκομείο, όπου επίσης οι γιατροί του έκαναν αντιλυσσικό εμβόλιο και του χορήγησαν αγωγή.

Καταγγελίες έχει πάμπολλες και ο Δήμος Κοζάνης για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανύποπτους πολίτες, αλλά σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Παναγιώτη Αποστολίδη, «αυτές οι καταγγελίες έχουν μειωθεί τελευταία, επειδή το τελευταίο διάστημα εντάθηκε η περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών».

Μόνο που αυτή η περισυλλογή δεν γίνεται με βάση το νόμο, αφού δεν λειτουργούν οι προβλεπόμενες επιτροπές, ενώ το κυνοκομείο που «φιλοξενούνται» τα σκυλιά, ουσιαστικά είναι μία «φυλακή σκυλιών», καθώς δεν εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Όπως δήλωσε κτηνίατρος της περιοχής που γνωρίζει το θέμα, «το υποτιθέμενο κυνοκομείο αποτελεί μία εστία μόλυνσης και κινδύνου για την περιοχή και τους πολίτες». Ο ίδιος είπε ότι «η περισυλλογή και η φύλαξη των σκυλιών δεν είναι νόμιμη, αφού δεν έχει συγκροτηθεί η απαιτούμενη επιτροπή του Δήμου». Επίσης, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το νόμο απαιτείται και μία δεύτερη επιτροπή στην Περιφέρεια, στην οποία συμμετέχουν τρεις κτηνίατροι (του Δήμου, της Περιφέρειας και Φιλοζωϊκής οργάνωσης). Αυτή η επιστημονική επιτροπή με τους επιστήμονες κτηνιάτρους, είναι που κατά τον νόμο αποφαίνεται ποια σκυλιά πρέπει να νοσηλευθούν, ποια να υποβληθούν σε στείρωση και να αφεθούν ελεύθερα ή όσα είναι επικίνδυνα να θανατωθούν».

Να σημειωθεί ότι η Φιλοζωική Οργάνωση «Στοργή», σε συνεργασία με την οποία γίνεται η περισυλλογή και η φύλαξη των αδέσποτων δεν είναι νόμιμη, καθώς φέρεται να έχει ιδρυθεί το 1995, αλλά από τότε δεν ξανάκανε εκλογές. Συμπτωματικά επισημαίνεται ότι ο εν λόγω σύλλογος είχε προγραμματισμένες εκλογές για χτες το βράδυ. Μάλιστα ο φερόμενος ως πρόεδρος του συλλόγου φέρεται ως ιδιοκτήτης του ακατάλληλου κυνοκομείου μεταξύ Νέας Νικόπολης και Βατερού, όπου οι συνθήκες κράτησης των περίπου 380 αδέσποτων είναι άθλιες. Μ’ αυτό το κυνοκομείο ο Δήμος Κοζάνης συνάπτει ετήσιες συμβάσεις, καταβάλλοντας 90.000 ευρώ ετησίως, ενώ επίκειται νέα σύμβαση.

«Αυτό το κυνοκομείο το έχω επισκεφτεί, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο», παραδέχτηκε ο αρμόδιος για τα αδέσποτα Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αποστολίδης. Επίσης, παραδέχτηκε ότι «δεν λειτουργούσε η επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα, ωστόσο πρόσφατα επανασυστήσαμε αυτή την επιτροπή και άρχισε να λειτουργεί».

Πάντως κτηνίατρος που γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο, υποστήριξε ότι «το κυνοκομείο δεν νομιμοποιείται να κρατάει επ’ αόριστον τα αδέσποτα, αλλά απλώς πρέπει να τα φιλοξενεί για λίγες ημέρες, μέχρι η επιστημονική επιτροπή των κτηνιάτρων να αποφανθεί τι πρέπει να γίνει για το καθένα απ’ αυτά». Πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη στείρωση», καθώς όπως είπε «με τη στείρωση σταματάει η αναπαραγωγή των αδέσποτων και σταδιακά θα εκλείψουν, ενώ τα σκυλιά που υποβάλλονται σε στείρωση χάνουν την επιθετικότητά τους».

Από τη πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι «ο Δήμος Κοζάνης προσανατολίζεται να κάνει το δικό του κυνοκομείο». Είπε επίσης ότι «η προσπάθεια του Δήμου να μαζεύουμε τα αδέσποτα είναι συνεχής. Έχουμε περισυλλέξει 380 σκυλιά που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο, αλλά βεβαίως είναι αδύνατο να μαζέψουμε τα περίπου 1.000 αδέσποτα που κυκλοφορούν στο δήμο Κοζάνης. Πάντως, επέκρινε και την πρακτική δημοτών, οι οποίοι «παριστάνουν τον φιλόζωο, παίρνουν ένα σκυλί στο σπίτι, αλλά μετά από κάποιο διάστημα για διάφορους λόγους το εγκαταλείπουν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, επειδή ακρίβυνε η ζωή και δεν έχουν να τα ταΐσουν, είναι πολλοί αυτοί που έχουν αφήσει τα σκυλιά τους και κυκλοφορούν αδέσποτα».

Το βέβαιο είναι ότι οι αγέλες των αδέσποτων σκορπούν φόβο στους πολίτες, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους που κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές και φοβούνται το βράδυ να πάνε σπίτι τους. Βεβαίως εκτός από τις απομακρυσμένες γειτονιές το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι υπαρκτό ακόμη και στην κεντρική πλατεία και στον κεντρικό πεζόδρομο.

Πτολεμαίος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.