Μια νέα “Λίμνη Πλαστήρα” ή ένα νέο “Χιονοδρομικό Κέντρο Βελβεντού”!



velventoΈνα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Δ. Μακεδονίας στις 17 Μαρτίου 2011 ήταν η παρουσίαση
της “ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ”. Με την ανακοίνωση του θέματος αλλά και μετά τη συνεδρίαση ήρθαν στη δημοσιότητα πολλές αναλύσεις και εκτιμήσεις που σχεδόν στο σύνολό τους το εκθείαζαν σαν ένα μεγάλο γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής, καταλήγοντας ότι η λίμνη Πολυφύτου θα γίνει μια νέα λίμνη Πλαστήρα!

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Θα προσπαθήσω να δώσω τις εντυπώσεις μου, εντυπώσεις και παρατηρήσεις ενός μέσου ακροατή -θέλω να πιστεύω- που παρακολούθησε με προσοχή τη συνεδρίαση.

Κατ’ αρχάς τη διαδικασία -με ώρα έναρξης 18:00- μονοπώλησε εκτός ημερήσιας διάταξης για ένα δίωρο και πλέον το επίκαιρο θέμα της συγχώνευσης των σχολικών μονάδων, ασφαλώς ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, με την κατάληξη όμως και πάλι –είχε γίνει Π.Σ. προ ολίγων ημερών με αποκλειστικό το θέμα αυτό- ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει επ’ αυτού καμιά αρμοδιότητα! Επίσης θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτή τη μέρα απεργούσαν οι δημοσιογράφοι και η μοναδική κάμερα τοπικού καναλιού που παραβρέθηκε, αποχώρησε λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Έτσι το θέμα της παρουσίασης της ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ -4ο στη σειρά θέμα της Η.Δ.- ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00.

Θα σταθώ σχεδόν επιγραμματικά στις παρακάτω παρατηρήσεις-επισημάνσεις:

–      Από την αρχική εισήγηση έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται για μελέτη, ούτε καν για προμελέτη αλλά για ένα MASTER PLAN -σχέδιο ανάπτυξης δηλαδή- που έγινε από το 2007 μέχρι το 2009 και μετά από διαβουλεύσεις και προτάσεις με τους τοπικούς φορείς και τη ΔΕΗ.

–      Υπήρξαν γενικά επιφυλακτικές τοποθετήσεις από όλες τις πτέρυγες για τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων που προτείνονται, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα καυστικές και απαξιωτικές, ακόμη και -κυρίως- από την πλευρά της πλεοψηφίας (!). Έτσι ακούστηκαν εκφράσεις όπως, “ας μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο”, “ας μην κοροϊδευόμαστε”, ” πρόκειται για μια έκθεση ιδεών”, “ας μη γίνει μια ιστορία σαν το χιονοδρομικό κέντρο Βελβεντού”, “να μην περιμένουμε από τη ΔΕΗ πολλά πράγματα”… Αναφέρθηκε ακόμη από ομιλητές ότι ορισμένα έργα που φαίνονται σε προχωρημένη “ωριμότητα” -ενταγμένα, υπό ένταξη ή υπό δημοπράτηση-, είναι ανεξάρτητα μικρά έργα που ούτως ή άλλως θα προχωρούσαν. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης τονίστηκε η δυσμενής οικονομική συγκυρία και οι δυσκολίες ένταξης των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, προτείνοντας αντίστοιχη ένταξη έργων μέσα από το σχέδιο ανάπτυξης “ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ”.

–      Διαφάνηκε μια γενικευμένη άγνοια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει την περιοχή της λίμνης, τη χρήση του νερού, το εύρος της παράκτιας ζώνης και τη χρήση απαλλοτριωμένων εδαφών από τη ΔΕΗ, καθώς ακούστηκαν διάφορες αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

–      Επισημάνθηκε και έγινε αποδεκτή η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της μελέτης, με παράλληλα έργα για αξιοποίηση και της παραλίμνιας περιοχής της υπό δημιουργία λίμνης Ιλαρίωνα.

–      Δεν παρέστη (!) εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης, σαν άμεσα ενδιαφερόμενου φορέα, αφού πλέον η παράκτια ζώνη της λίμνης Πολυφύτου ανήκει κατά το 1/3 περίπου στο Δήμο Κοζάνης.

–      Δεν παρέστη εκπρόσωπος της ΔΕΗ που στην αρχική σύνταξη του MASTER PLAN φερόταν σαν εταίρος και χορηγός του όλου εγχειρήματος.

–      Η τοποθέτηση του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού ήταν και αυτή επιφυλακτική. Πρότεινε να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης αφού υπάρχουν νέα δεδομένα και επανέλαβε σαν απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης της περιοχής και σε απόλυτη προτεραιότητα, την κατασκευή-βελτίωση του δρόμου Σερβίων – Κοζάνης.

–      Το θέμα φυσικά δεν τέθηκε σε καμιά ψηφοφορία έγκρισης ή απόρριψης, επιβεβαιώνοντας απλά τον ενημερωτικό χαρακτήρα που είχε.

Συμπερασματικά, φεύγοντας από τη συνεδρίαση:

– Δεν πείστηκα ότι κάτι σπουδαίο και αναπτυξιακό κυοφορείται για την ευρύτερη περιοχή μας –το ενδιαφέρον μου ήταν στραμμένο για την περιοχή των Καμβουνίων ιδιαίτερα, όπου φαίνονταν καταχωρημένα στη μελέτη αρκετά έργα-.

– Δεν αποκόμισα κάτι καινούργιο –είχα άλλωστε παρακολουθήσει όλες τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις από το 2007-, εκτιμώντας ότι το θέμα κινείται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο μέσα από –χωρίς αμφιβολία- καλές ιδέες και αξιόλογες προτάσεις…

– Δεν μου έμεινε καμιά αίσθηση αισιοδοξίας ότι μια νέα “λίμνη Πλαστήρα” θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας…

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

kozani.tv

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.