Προσοχή! “Εξωτικές” ασθένειες φτάνουν στην Ελλάδα λόγω κλιματικών αλλαγών



0Lddssds_473_355“Tσινκουν γκούγια”,  νόσος του Lyme και άλλες ασθένειες που δεν έχουμε ξανακούσει έρχονται στην Ελλάδα ακόμα και μέσω σκόνης από τη Σαχάρα σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…..

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η σκόνη της Σαχάρας που συχνά φτάνει στη χώρα μας συνδέεται με την εξάπλωση της νοσου του Lyme και είναι χαρακτηριστική περίπτωση “εξωτικών” ασθενειών που μας επισκέπτονται.

Όπως λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής του Κέντρου Ανδρέας Σκουλούδης, “τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές θα φέρνουν νέες ασθένειες άγνωστες σε μας και με τον ίδιο τρόπο που επεκτάθηκε η νόσος του λάιμ, ενδεχομένως στο μέλλον οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή μηνιγγίτιδας προερχόμενη από την Κεντρική Αφρική ή και άλλων ασθενειών, όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, λεπτοσπείρωση κ. ά.”.

Άλλο παράδειγμα εξωτικής ασθένειας που ήρθε και ευδοκίμησε στην Ευρώπη είναι η “τσινκουνγκούγια”. Εμφανίστηκε πριν από τρια χρόνια στην Ιταλία και προκάλεσε επιδημίας στην περιοχή της Ραβένα. Μεταδίδεται μέσω κουνουπιών και κυρίως από τον λεγόμενο “τίγρη της Ασίας”, ο οποίος λόγω κλιματικών συνθηκών που επικρατούν μπορεί να ζήσει και στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο κουνούπι ζει και αναπαράγεται και στην Ελλάδα.

Οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές είναι μεγάλες, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ, για την οποία μίλησε ο δρ. Σκουλούδης.

– Περίπου 35.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από τον καύσωνα του 2003 σε άτομα άνω των 65 ετών.
– Περίπου 1.000 θάνατοι έχουν προκληθεί μεταξύ 1995 και 2004 σε 30 ασυνήθιστες πλημμύρες, ενώ από ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
– Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο παρατηρείται αύξηση σε ασθένειες όπως επιδημική εγκεφαλίτιδα, νόσος του λάιμ κ.α., λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
– Μόνο το 2000 σε όλο τον πλανήτη έχουν σημειωθεί 150.000 θάνατοι λόγω κλιματικών αλλαγών.

topeiraxtiri.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.