Μια υπενθύμιση για την καθαριότητα στο Δήμο Κοζάνης



dimarxio_kozanisτου Γ.Κορκά
Το Σεπτέμβριο του 2010 είχα δημοσιεύσει την παρακάτω επιστολή , χωρίς να έχει κανένα αντίκρισμα και την επαναφέρω για τον νέο αντιδήμαρχο της καθαριότητας Παναγιώτη Αποστολίδη, για να λάβει γνώση και να πάρει αποφάσεις προκειμένου να λυθεί το θέμα αυτό, που αφορά την πόλη και το Δήμο Κοζάνης

«Προ ημερών ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Παπαγεωργίου μίλησε για τη ρύπανση που δημιουργούν οι ανακοινώσεις των ενοικιαστηρίων που τοποθετούνται αδιακρίτως σε όλα τα σημεία της πόλης ,όπως ,σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, σε δέντρα, σε πινακίδες οδών , σε μαγαζιά κλειστά κλπ. Που οι χάρτινες ανακοινώσεις φθειρόμενες γεμίζουν τα πεζοδρόμια και τους δρόμους ώστε να ρυπαίνεται η πόλης.

Είχε δίκαιο στις παρατηρήσεις του αυτές. Έχω όμως επ’ αυτών να προτείνω τα παρακάτω.

Θα πρέπει o Δήμος Κοζάνης να κατασκευάσει πίνακες και να τους τοποθετήσει σε ειδικά σημεία της πόλης, όπου θα αναρτώνται υποχρεωτικώς ανακοινώσεις συλλόγων και ιδιωτών. Διότι το φαινόμενο αυτό να τοποθετεί ανακοίνωση όπου «γουστάρει» ο καθένας , αδιαφορώντας για την καθαριότητα και για την καλαισθησία της πόλης, είναι απολίτιστο, και έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και συνανθρώπους της πόλης . Δε μπορεί να μιλάμε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη και η συμπεριφορά μας να είναι αχαρακτήριστη από απόψεως συμπεριφοράς και αντιευρωπαϊστή.

Με ανακοινώσεις δεν θεραπεύεται η ρύπανση αυτή, αλλά με έργα θα που δείχνουν τον πολιτισμό της πόλης και των κατοίκων αυτής, με ευθύνη των υπευθύνων του Δήμου Κοζάνης Οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται όπως προβλέπουν οι νόμοι του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και όχι να χαρίζονται, γιατί η ταχτική της ατιμωρησίας και της ανοχής στους παραβαίνοντας, οδήγησε τη χώρα μας στη σημερινή θλιβερή κατάσταση. Επίσης σε κάθε γειτονιά, και νομίζω είναι (17) αυτές που παίρνουν μέρος στις αποκριές, και έχουν χώρο, αλλά και άλλες γειτονιές περιφερειακά της πόλης που υπάρχει ελεύθερος χώρος να τοποθετηθούν πίνακες ανακοινώσεων, και έτσι θα καλύπτεται όλη η πόλης.
 

Επίσης στους πίνακες αυτούς θα πρέπει να τοποθετούνται και οι ανακοινώσεις των μνημοσύνων και των κηδειών, που σήμερα γεμίζουν τους στύλους του ηλεκτροφωτισμού και στα δέντρα. Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο και δεν τιμά την πόλη. Να υποχρεωθούν τα γραφεία κηδειών να τοποθετούν εκεί τα έντυπα των κηδειών και των μνημοσύνων με ποινή τιμωρίας. Μερικές εκκλησίες ενήργησαν με πολιτιστικό πνεύμα, ξεπέρασαν το δήμο Κοζάνης και έχουν τοποθετήσει πίνακες στα κιγκλιδώματα της περίφραξης του αύλειου χώρου, και αυτές είναι οι κεντρικές εκκλησίες όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Αθανάσιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος, δεν ξέρω αν έχουν τοποθετήσει και άλλες εκκλησίες.

Συγχαίρω τους ιερείς και τους επιτρόπους των εκκλησιών αυτών, για το πολιτιστικό τους πνεύμα. Μάλιστα διατηρούν πάντοτε καθαρούς τους πίνακες, δείχνουν την νοικοκυροσύνη τους. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στον Πολιούχο Ναό, του Αγίου Νικολάου, να φύγουν από κει που είναι οι πίνακες, στη νότια πλευρά του ναού στην πόρτα της εξόδου, το βλέπετε στη φωτογραφία, και να τοποθετηθούν σε άλλο μέρος, που δεν θα προσβάλει την καλαισθησία του διατηρητέου μνημείου, «του Παππού Αη-Νικόλα ». Ο Ναός που αποκαλείται «καθεδρικός», δηλαδή ανήκει στον επίσκοπο και ο οποίος ενδιαφέρεται για τόσα άλλα πράγματα του Ναού, ας δείξει ενδιαφέρον και για το θέμα αυτό, για να φύγει η ασχήμια αυτή από τη νότια πλευρά του Ναού.

Τα διάφορα δωρηθέντα στο Δήμο καταστήματα που δεν είναι σήμερα σε λειτουργία είναι εγκαταλειμμένα και αφρόντιστα και έχουν τόση άσχημη εμφάνιση που σε απωθούν και με τη βρώμα που αποπνέουν, και κατοικούν εντός αυτών, σκυλιά, ποντίκια και άλλα ζωύφια. Η εμφάνισή αυτή, προσβάλει την αισθητική της πόλης και τον πολιτισμό μας και μάλιστα στο ιστορικό κέντρο αυτής, και ακόμη είναι επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών. Έχω γράψει σε προηγούμενο κείμενο πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα μαγαζιά αυτά και συγκεκριμένα έγραφα, « τα μαγαζιά του Δήμου που είναι στην Μ. Αλεξάνδρου και στην Μακεδονομάχων και είναι στον αυτόν κάθετο άξονα, να κατεδαφιστούν και να δημιουργηθεί ένα ωραίο πάρκο με λουλούδια, δέντρα και φυτά. Και να μη μιλάμε μόνο ότι είμαστε της πράσινης βούλησης, αλλά να το αποδεικνύουμε και με πράσινα έργα».

Η Στοά Τσιμηνάκη , στο ιστορικό κέντρο, έχει τα χάλια της, μυρίζει απαίσια όταν περνάς μέσα από κει, βρώμα και δυσοσμία, έχει μεταβληθεί σε νυχτερινό ουρητήριο. Δείχνει δυστυχώς την ποιότητά μας. Η υπηρεσία υγείας δεν τα βλέπει αυτά; Θα πρέπει να καθαριστεί, να ασβεστωθεί και να τοποθετηθούν ζαρντινιέρες με καλλωπιστικά φυτά για να αλλάξει όλη η όψη της στοάς που περνούν καθημερινά πολλοί άνθρωποι .Πράσινο παντού κ. Παπαγεωργίου και σε χώρους που το έχουν ανάγκη.
Όλα τα παραπάνω που γράφω είναι μια άσχημη και απολίτιστη εικόνα της πόλης , και πρέπει να εκλείψει.

Οι αξιωματούχοι της πόλης ομιλούν ταχτικά περί πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας ότι είναι η Κοζάνη. Τέτοια εμφάνιση έχουν οι πρωτεύουσες; Την «Αθήνα παίρνουν παράδειγμα, που δεν βλέπεται;». Η πρωτεύουσα είναι βιτρίνα του πολιτισμού της χώρας η της πόλης που θέλει να φέρει τον τίτλο, και οφείλουμε όλοι να φροντίζουμε για την καθαριότητα της και για την εμφάνισή της με πράσινο, κήπους και πάρκα. και με άψογο κυκλοφοριακό. Καλείται συνεπώς ο κ. Παπαγεωργίου αντιδήμαρχος της καθαριότητας που καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, να συνδέσει το όνομά του με την αισθητική της πόλης και να την καταστήσει αντάξια πρωτεύουσα με ανθρώπινο πρόσωπο, με καθαριότητα και με πράσινο που να φέρει επάξια τον τίτλο της πρωτεύουσας και όχι λόγω γεωγραφικής θέσης.»

Περιμένω από τον δραστήριο και έμπειρο φίλο Παναγιώτη, που στην πολιτική του πορεία και στους τομείς που ασχολήθηκε ήταν δημιουργικός για τα κοινά προσφέροντας υπηρεσίες στην πόλη και στο λαό της, να συνεχίσει και σήμερα την προσφορά του, συνδέοντας τη θέση του αντιδημάρχου που κατέχει με την μελέτη ενός προγραμματισμού για την καθαριότητα της πόλης. Τον πληροφορώ ότι θα γράφω ότι έχει σχέση με την καθαριότητα , με το πράσινο και με την καλαισθησία της πόλης.

Γιάννης Κορκάς

vetonews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.