Οδηγός για λιγότερα έξοδα…ContentSegment_17693437W800_H_R0_P0_S1_V1JpgΟρθολογική διαχείριση των οικονοµικών απαιτεί η οικονοµική κρίση. Η έκρηξη των τιµών σε προϊόντα και υπηρεσίες οδηγεί σε επαναπροσδιορισµό του οικογενειακού προϋπολογισµού, ώστε να µπορέσουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις αυξηµένες
ανάγκες τους µε λιγότερα χρήµατα. Ετσι, το κόστος για θέρµανση, ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τρόφιµα µπορεί να καλυφθεί µε λιγότερα χρήµατα, αρκεί να προηγηθεί µία πιο προσεκτική έρευνα αγοράς.

Η σωστή επιλογή προσφορών που «κρύβονται» καθηµερινά στα ράφια των σούπερ µάρκετ µπορεί να µειώσει ακόµα και κατά 50% το ετήσιο κόστος αγοράς βασικών ειδών ενός νοικοκυριού. Και αυτό γιατί τα σούπερ µάρκετ µπορεί να προσφέρουν δωρεάν το έναστα δύο προϊόντα που αγοράζετε.

Αν, µάλιστα,θέλει κάποιος σταθερά χαµηλότερες τιµές, η στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εξασφαλίζει σηµαντικά µειωµένο κόστος.

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ∆ΕΗ µπορούν να γίνουν φθηνότεροι από 10% έως 20% µε τη χρήση του κοινωνικού τιµολογίου για όσους πληρούν τα εισοδηµατικά κριτήρια, ενώ και η χρήση του νυχτερινού ρεύµατος, το οποίο έχει µειωµένο κόστος για ορισµένες ώρες της ηµέρας, περιορίζει το ύψος του τελικού λογαριασµού. Επιπλέον κέρδος φέρνει και η σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.

Η αύξηση της τιµής του πετρελαίου έχει εκτοξεύσει το µηνιαίο κόστος για θέρµανση. Η εναλλακτική χρήση φυσικού αεριού µπορεί να µειώσει τα έξοδα έως και 20%. Ενδεικτικά για ένα διαµέρισµα 100 τ.µ. το κόστος θέρµανσης µε πετρέλαιο είναι 810 ευρώ, ενώ µε φυσικό αέριο µόλις 660 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει η εγκατάσταση φυσικού αέριου. Αν δεν υπάρχει, απαιτούνται κάποιες απλές κινήσεις στη χρήση του καλοριφέρ πετρελαίου, όπως η σωστή ρύθµιση του θερµοστάτη και η καλή συντήρηση του καυστήρα που µπορούν να φέρουν σηµαντική οικονοµία.

Οµως και η τιµή της αµόλυβδης προβληµατίζει.

Σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή του αυτοκίνητου µε βάση την κατανάλωσή τουµπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήµα. Οσο για εκείνους που ήδη έχουν αυτοκίνητο, η οδήγηση µε σταθερή ταχύτητα εξοικονοµεί έως και 20% καύσιµο, ενώ και η καλήσυντήρηση του οχήµατος µπορείνα συντελέσει σε αυτό.

Εξοικονόµηση χρηµάτων όµως µπορούν να επιτύχουν και οι δανειολήπτες.

Η πιο συµφέρουσα κίνηση είναι η µείωση του επιτοκίου µε επαναδιαπραγµάτευση. Στην τραπεζική αγορά διατίθενται προγράµµατα µεταφοράς οφειλών µε επιτόκιο που κυµαίνεται στο 7%-8%. Το όφελος που προκύπτει είναι η σηµαντικά µειωµένη δόση.

Για παράδειγµα, για δάνειο 20.000 ευρώ (5 χρόνια, επιτόκιο 13%)η αρχική δόση είναι 455 ευρώ και µπορεί να γίνει µε επιτόκιο 7%, 396 ευρώ. ∆ηλαδή, κέρδος 60 ευρώ τον µήνα ή 720 ευρώ κάθε χρόνο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα επιτύχει ένας καταναλωτής αν οργανώσει νωρίς τις διακοπές του.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν καλύτερες τιµές σε όσους αγοράζουν πακέτα καλοκαιρινών διακοπών από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ενώ και η χρήση του Ιντερνετ συµφέρει, αφού µπορεί κάποιος να βρει δωµάτια ξενοδοχείων σε τιµές από 10% έως και 15% φθηνότερα, αλλά και σηµαντικά µειωµένες τιµές αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

tanea

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.