Εσείς, αυτόν τον τύπο θα τον δανείζατε;



0emptyΑς υποθέσουμε ότι κάποιος γνωστός σας χρωστάει μιάμιση φορά το ετήσιο εισόδημά του. Εχει επίσης μια επιχείρηση από την οποία μπαίνει μέσα εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να μπαίνει στην καλύτερη περίπτωση για την επόμενη τριετία. Επίσης, έχει από κληρονομιά δύο διαμερίσματα, τα οποία δεν τα ενοικιάζει καν. Εχει κληρονομήσει επίσης και ένα οικόπεδο, το οποίο απ’ όσο έχει ακούσει είναι καταπατημένο από άλλον. Δεν είναι βέβαιος ωστόσο γιατί δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το ψάξει.

Αυτός ο τύπος προσέφυγε σε σας, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν τον δανείζει πλέον κανένας άλλος, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σκάνε οι επιταγές που είχε μοιράσει χωρίς φειδώ τα προηγούμενα χρόνια. Του δανείσατε τότε το ισόποσο του 50% του ετήσιου εισοδήματός του, ώστε να καλύπτει τις επιταγές και τα ελλείμματα της επιχείρησής του για τα επόμενα δύο χρόνια. Σας υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει τα έξοδα, θα στραφεί σε πιο επικερδείς δραστηριότητες, θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να μαζέψει τα οικονομικά του, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την πιστοληπτική του ικανότητα στην αγορά. Κατέβαλε μια προσπάθεια είναι αλήθεια, το εκτιμήσατε, γι’ αυτό όταν ήρθε να σας ζητήσει κι άλλες διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα να σας επιστρέψει τα δανεικά λίγο αργότερα, με ένα μικρότερο τόκο, δεν αρνηθήκατε.

Οταν όμως του είπατε ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που ρημάζει, να ενοικιάσει τα διαμερίσματα, να πουλήσει ίσως κάποιο από αυτά, έστω το οικόπεδο, προκειμένου να εξοφλήσει ταχύτερα τα χρέη του, ο γνωστός σας εξερράγη. Αυτό, σας είπε, θίγει την αξιοπρέπειά του, είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση το τι θα κάνει τα διαμερίσματα και το οικόπεδο. Από κοντά κι η σύζυγος, που ποτέ δεν σας χώνεψε και πάντα διαφωνούσε με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί σας ο άνδρας της όταν του δώσατε το δάνειο. Αυτή είχε άλλο σχέδιο από την αρχή, πιο γρήγορο, πιο εύκολο, χωρίς να ζοριστεί κανένας. Είχε πει τότε να αξιοποιήσουν τα ακίνητα, αλλά όταν άκουσε να το προτείνετε εσείς, να το αποδέχεται και ο σύζυγος, το πήρε πίσω.

Η πρόταση ήταν ως φαίνεται περιορισμένης ισχύος και διάρκειας. Ηταν για τότε μόνο. Τώρα δεν ισχύει πια. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρίσκεστε αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση. Θα τον ξαναδανείζατε αυτόν τον τύπο;

του Βασίλη Zήρα
Καθημερινη

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.