Φοβάσαι τα θαλασσινά; Λίγα λόγια για τη χοληστερίνηxtapodi_fagitoΤα ΜΜΕ μιλάνε για θερμιδικές βόμβες, παγίδες κτλ κτλ. Εμείς απλά θέλαμε να αναφερθούμε για τα θαλασσινά και συγκεκριμένα για την χοληστερίνη που πολλοί φοβούνται. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα: υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία πoυ δείχνουν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώμε ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Με λίγα λόγια επειδή θα φας κάποιες γαρίδες η καλαμαράκια παραπάνω δεν σημαίνει ότι θα ανέβει και η χοληστερίνη σου. Αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά είναι αυτά που ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Τα θαλασσινά γενικά έχουν λίγες θερμίδες και λίγα συνολικά λιπαρά:

*Γαρίδες: 138 θερμίδες και 2 γρ. λιπαρά αν 100 γρ. (13% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)
*Χταπόδι: 163 θερμίδες και 2 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. (11% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)
*Καλαμαράκια: 105 θερμίδες και 1,5 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. (12% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)…
*Αστακός: 97 θερμίδες και 0,6 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. (5% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)
*Μύδια: 170 θερμίδες και 4 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. (21% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)

Οι διατροφικές πληροφορίες αφορούν τα συγκεκριμένα θαλασσινά σκέτα. Όταν θα προστεθεί λάδι ειναι αυτονόητο ότι θα αυξηθούν οι θερμίδες, ωστόσο και πάλι τα λιπαρά του ελαιόλαδου που ειναι κυρίως μονοακόρεστα όχι μόνο δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη αλλά μπορεί να τη μειώσουν κιόλας.

natofao

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.