Αυξήσεις δημοτικών τελών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας



dhmotiiko-symboulio-ptol-aukshseis-telonΤις πρώτες αυξήσεις δημοτικών τελών αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας και αφορούν στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για τους κατοίκους των πρώην δήμων Αγίας Παρασκευής, Μουρικίου και την πρώην κοινότητα Βλάστης. Μηδενική αύξηση αποφασίστηκε για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας ενώ στον πρώην Δήμο Βερμίου τα τέλη παραμένουν ως έχουν.

Με βάσει την απόφαση, που καταψήφισε η Αξιωματική  Αντιπολίτευση και ο συνδυασμός «Λαϊκή συσπείρωση» στον πρώην  Δήμο Αγίας Παρασκευής τα τέλη αναπροσαρμόζονται από τα 97 λεπτά στο 1 Ευρώ και στα καταστήματα από το 1 Ευρώ και 18 λεπτά σε 1 Ευρώ και 20 λεπτά ενώ στην Δυτική Εορδαία τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας διαμορφώνονται από τα 54 στα 81 λεπτά. Αύξηση στα δημοτικά τέλη και  στην πρώην κοινότητα Βλάστης από τα 50 στα 75 λεπτά και στα καταστήματα από τα 56 λεπτά στο 1Ευρώ.

Μιλώντας σχετικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ  σοβαρό θέμα και βούληση της δημοτικής Αρχής είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών με την δέσμευση να μην επιβληθεί καμία αύξηση στους δημότες της Πτολεμαΐδας, όπου τα τέλη είναι ήδη υψηλά. Η πρόταση της δημοτικής αρχής αρχίζει να ισορροπεί  το σύστημα και να υπάρχει μια ενιαία λογική όσον αφορά τους πρώην δήμους Εορδαίας, γιατί η καθαριότητα παραμένει ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προσθέσει ότι μπορεί να ακούστηκαν κάποιες  φωνές ενάντια   στην αύξηση αλλά θα διαπιστωθεί σταδιακά  ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας, είναι η ισόρροπη κατανομή των βαρών διαπιστώνοντας  στη συνέχεια ότι θα υπάρξουν μειώσεις και εκπλήξεις.

Μήνυμα προς την Αντιπολίτευση

Απαντώντας στην Αντιπολίτευση και στην αντίδραση της για την αύξηση των τελών φωτισμού και καθαριότητας ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος είπε «φωνές λαϊκισμού και φωνές πέρα και έξω από κάθε όριο δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω. Το μήνυμα που θέλω να στείλω στην Αντιπολίτευση είναι να μην συνεχίσει το ΝΑΙ σε όλα τα θέματα και το ΟΧΙ σε καμία αύξηση. Νομίζω ότι θα είναι λάθος και για το μέλλον της». Διευκρίνισε ότι το μήνυμα του έχει αποδέκτες τους συνδυασμούς των Λάζαρου Λωτίδη και Γρηγόρη Τσιούμαρη γιατί ο συνδυασμός της «Λαϊκής συσπείρωσης» με επικεφαλής την Βασιλική Στεργίου έχει «μια διαφορετική πολιτική  φιλοσοφία η οποία είναι σεβαστή».

Σημείωσε ακόμη πως η δημοτική αρχή θα προβεί στην καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων των οικισμών για να εντοπίσει τους δημότες που διαφεύγουν και δεν καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Το επόμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή Εορδαίας θα παραλάβει από την ΔΕΗ ένα cd με τα αριθμητικά δεδομένα των τετραγωνικών μέτρων των οικισμών της περιοχής τα οποία θα επεξεργαστούν οι διοικητικές, τεχνικές αλλά και οι υπηρεσίες καθαριότητας προκειμένου να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα των δεδομένων και σταδιακά να αποφασιστούν μειώσεις.

Αντιδράσεις

Κύκλοι της μείζονος Αντιπολίτευσης υποστήριζαν πως η οικονομική συγκυρία ισχύει έναντι των πάντων και δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας, ενώ επιστρέφοντας τα περί λαϊκισμού έλεγαν πως δεν είναι δυνατόν προεκλογικά να διαβεβαιώνουν με μεγάλη ευκολία  τους πολίτες ότι δεν θα επιβληθούν αυξήσεις και να μετεκλογικά να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Από την πλευρά της η Βασιλική Στεργίου επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση» πρότεινε κατάργηση των τελών φωτισμού και καθαριότητας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδας και μείωση σε όλα τα υπόλοιπα με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση, αν και κατανοεί τις δυσκολίες των Καλλικρατικών δήμων.

Ένσταση επί της απόφασης  δήλωσε ότι θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αβράαμ Σαουλίδης χαρακτηρίζοντας την παράτυπη γιατί δεν ψήφισαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων όπως προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του νόμου, ενώ την αντίθεση του στην αύξηση καταθέτει και ο Μηνάς Δαλακιούρης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλάστης φέροντας εσπευσμένα το θέμα στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου.

prlogos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.