Βασίλης Παλαιοκώστας: Η πορεία του στην παρανομία



palaiokostasbasilis_920472968Από τη φτωχογειτονιά στο Μοσχόφυτο Τρικάλων, στην κορυφή της λίστας με τους Νο1 καταζητούμενους στον κόσμο κατάφερε να βρεθεί ο μετρ των αποδράσεων Βασίλης Παλαιοκώστας, προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στις διωκτικές αρχές.

Απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό όλοι γνωρίζουν το όνομά του. Και έστω κι αν υπήρχαν και λίγοι που το αγνοούσαν, πλέον μετά την επικήρυξή του με το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ όλοι έμαθαν για τον μικρότερο γιο του μικροκαμωμένου λαχειοπώλη, του κυρ-Λεωνίδα, ο οποίος παρακαλά μέρα και νύχτα τον Θεό να φυλάει τα παιδιά του. Τον μεγάλο, τον Νίκο, που βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, τον Βασίλη, που καταζητείται σε όλη τη χώρα, τα άλλα δύο αγόρια του και τη μοναχοκόρη του, που ήταν και είναι πάντα στο πλευρό του.

Ο κυρ-Λεωνίδας-Ηλίας (όπως είναι το δεύτερο όνομά του) ακόμη και σήμερα περιφέρεται από πόρτα σε πόρτα, από καφενείο σε καφενείο και πουλά λαχεία. Ολοι ξέρουν ότι είναι ο πατέρας των περιβόητων κακοποιών, των αδελφών Νίκου και Βασίλη Παλαιοκώστα. Παρ’ όλα αυτά, όλοι έχουν να του πουν μόνο μια καλή κουβέντα. Ξέρουν ότι ο ίδιος έχει περάσει πολλά: φτώχεια, κακουχίες και ατέλειωτα χρόνια γεμάτα αγωνία για την τύχη κυρίως των δύο αγοριών του, τα οποία, παρά τις λανθασμένες επιλογές τους που τους οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, λατρεύει. Αλλά και εκείνα τον λατρεύουν.

Ακόμη και οι αστυνομικοί λύγισαν όταν είδαν τον σκληρό Βασίλη Παλαιοκώστα να δακρύζει, όταν έπειτα από δεκαεπτά χρόνια ανθρωποκυνηγητό συνελήφθη από την Αστυνομία και αντίκρισε τον πατέρα του. Σήμερα, ο ηλικιωμένος άνδρας αγωνιά για την τύχη του μικρού, του 45χρονου Βασίλη, ο οποίος ακολούθησε τα χνάρια του κατά έξι χρόνια μεγαλύτερου αδελφού του Νίκου, ο οποίοςς μην αντέχοντας την ανέχεια της οικογένειάς του βγήκε στην παρανομία.

ΔΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ

Οι λιγοστοί κάτοικοι του Μοσχόφυτου Τρικάλων θυμούνται τον Νίκο και τον Βασίλη από τότε που ήταν πιτσιρίκια. Γυρνούσαν στις γειτονιές παίζοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο πατέρας τους προσπαθούσε να εξασφαλίσει τόσο στους ίδιους όσο και στα αδέλφια τους ένα πιάτο φαγητό. Ηταν μια ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια αλλά πολύ αγαπημένη. Ο Νίκος και ο Βασίλης ήταν αχώριστοι και κάθε πρωί που ξεκινούσαν να πάνε στο σχολείο έκαναν πρώτα μια βόλτα από τις αλάνες για να παίξουν. Εφταναν πάντα καθυστερημένοι και λασπωμένοι, με αποτέλεσμα ο δάσκαλος να τους κάνει παρατηρήσεις και να τους βάζει τιμωρία.

Τα δύο αγόρια περπατούσαν σαράντα πέντε λεπτά μέσα στη λάσπη και στα χιόνια για να φτάσουν στο σχολείο τους και έτσι σε συνδυασμό και με τη φτώχεια γρήγορα αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να βγουν στο πεζοδρόμιο της ζωής. Εκαναν δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσουν τον πατέρα τους. Ο Νίκος δούλευε και μετά επέστρεφε στο σπίτι. Ο Βασίλης όμως ήταν πιο ατίθασος. Σχεδόν κάθε βράδυ έκανε μια περατζάδα από τα μπαρ της περιοχής, όπου συναντούσε τους φίλους του.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
Ο «μικρός» είχε πάντα πρότυπο τον αδελφό του και όλοι θεωρούσαν ότι αρκετές φορές τον εμιμείτο σε μια προσπάθεια να του μοιάσει. Οταν σε ηλικία δεκαεννέα ετών ο Νίκος έφυγε για τα καράβια, ο Βασίλης βγήκε έξω από τα νερά του. Εγινε ο αρχηγός της οικογένειας και προσπαθούσε πάντα να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του αδελφού του. Και όταν ο μεγάλος αδελφός επέστρεψε, δεν μπορούσε να κρατηθεί μακριά του.

Ετσι, τον ακολούθησε στον δύσκολο δρόμο της παρανομίας πιστεύοντας ότι θα ζούσε μια καλύτερη ζωή. Ο Νίκος από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε τις κλοπές και τις ληστείες. Το 1988 συνελήφθη και έτσι ο «μικρός» μπήκε στον χορό για να τον βοηθήσει να αποδράσει. Ο Βασίλης του έριξε ένα σχοινί μέσα στο προαύλιο των φυλακών Τρικάλων, όπου εκρατείτο, και τον έβγαλε στον έξω κόσμο. Ο Βασίλης συνελήφθη για πρώτη φορά από την Αστυνομία το 1991. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα για διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στον Πύργο Ηλείας. Ομως, τον Αύγουστο του 1991 έδεσε έναν αυτοσχέδιο γάντζο σε ένα σχοινί από σεντόνι και δραπέτευσε από τις φυλακές Χαλκίδας!

Από τότε έμεινε ασύλληπτος έως τις 21 Δεκεμβρίου του 1999, όταν κατά τη διάρκεια καταδίωξης το αυτοκίνητό του έπεσε σε χαντάκι στη Λιβαδειά. Το δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη είκοσι πέντε ετών για την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου. Ούτε ο ίδιος ούτε ο αδελφός του την παραδέχθηκαν ποτέ, ενώ δεν βρέθηκαν τα 260.000.000 δραχμές που καταβλήθηκαν τότε ως λύτρα!

Την περίοδο 1998 – 1999, τότε που ήταν ελεύθεροι και οι δύο αδελφοί, οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι είχαν διαθέσει μέρος των χρημάτων τους σε… τυροκομείο στη Βουλγαρία, όπου έχουν επενδυθεί πολλά από τα χρήματα των ληστειών και των απαγωγών, που ίσως ξεπερνούσαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αλλοι αναφέρονταν σε καταστήματα που είχαν ανοίξει στην Ολλανδία. Παρά τις έρευνες όμως, δεν βρέθηκε ποτέ το παραμικρό στοιχείο για τις επενδύσεις τους.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έκανε τους πάντες να παραμιλούν, όταν στις 4 Ιουνίου του 2006 κατάφερε να πραγματοποιήσει μια θεαματική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εκρατείτο. Μαζί με τον επίσης κρατούμενο Αλκέτ Ριζάι πέταξαν προς την ελευθερία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Παλαιοκώστας είχε ζητήσει πενθήμερη άδεια, αλλά ο εισαγγελέας ούτε για μια στιγμή δεν σκέφθηκε να του τη χορηγήσει, ούτε κάποιο μέλος του αρμόδιου συμβουλίου, παρ’ ότι η συμπεριφορά του στις φυλακές ήταν άψογη και είχε όλες τις προϋποθέσεις.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προαύλιο των φυλακών και ο Βασίλης με τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι χάθηκαν από τα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το μεγάλο του κόλπο στήθηκε δύο χρόνια αργότερα στη Θεσσαλονίκη και δεν ήταν άλλο από την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά στις 9 Ιουνίου του 2008.

Ο Βασίλης και οι συνεργάτες του, αφού τον κράτησαν όμηρο για δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες, τον άφησαν, αφού εισέπραξαν ως λύτρα το ποσό των 10,8 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν πρόλαβαν όμως να χαρούν για πολύ, καθώς συνελήφθησαν. Και πάλι όμως τα κάγκελα της φυλακής δεν στάθηκαν ικανά για να συγκρατήσουν το «αγρίμι των βουνών». Το Φεβρουάριο του 2009 απέδρασε ξανά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και μέχρι σήμερα παραμένει ελεύθερο πουλί!

Espressonews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.