Το δράμα ενός 24χρονου με νοητική στέρηση στον Κρόκο Κοζάνης



ameaΣτα «αζήτητα» πέταξε η πολιτεία τον 24χρονο Θοδωρή από τον Κρόκο Κοζάνης, που πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση.

Ο χτυπημένος από τη μοίρα της ζωής νεαρός, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας. Έμεινε ολομόναχος αφού πρόσφατα έχασε τον παππού του, τον μοναδικό άνθρωπο που τον φρόντιζε από το στενό συγγενικό περιβάλλον. Πριν από οκτώ μήνες είχε χάσει τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του νοσηλεύεται εδώ και χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές και είναι ανήμπορος να συντηρήσει τον εαυτό του και το παιδί του. Μάταια οι άνθρωποι του Ειδικού Εργαστηρίου Κοζάνης και του συλλόγου των ΑΜΕΑ, προσπαθούν να βρουν κάποιους αρμόδιους της πολιτείας να ενδιαφερθούν για το ανήμπορο άτομο, αλλά οι υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκαν δηλώνουν όλες «αναρμόδιες». Έτσι, ο 24χρονος βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του παππού του στον Κρόκο, όπου για την ώρα τον προσέχει μία γυναίκα, όμως ο Σύλλογος Γονέων ? Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρία η «Ηλιαχτίδα», δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει να πληρώνει την συνοδό του.

Ο προαναφερόμενος σύλλογος και το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης που φιλοξενεί τον Θοδωρή τις πρωινές ώρες, «χτύπησαν» πολλές πόρτες το τελευταίο διάστημα. «Πήγαμε στην κοινωνική υπηρεσία πρόνοιας του δήμου Κοζάνης και μας παρέπεμψαν στην αντίστοιχη υπηρεσία της πρώην νομαρχίας. Από κει μας παρέπεμψαν στην κοινωνική λειτουργό του Μαμάτσειου νοσοκομείου, αλλά άκρη δεν βγάλαμε», δήλωσε αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ανδρονίκη Αντωνοπούλου.

Λύση η δημιουργία ξενώνα
«Το καλύτερο θα ήταν να μπει ο Θοδωρής σε έναν ξενώνα ημιαυτόνομης διαβίωσης, αλλά τέτοιος ξενώνας δεν υπάρχει στην περιοχή», υπογράμμισε η ψυχολόγος του Ειδικού Εργαστηρίου, Ελευθερία Τσοκάρα. Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ηλιαχτίδα» Σάκης Λότσιος, καταγγέλλει την «αδιαφορία» και «ανευθυνότητα» κεντρικού κράτους και τοπικών αρχών. «Στο ΕΣΠΑ προβλέπονταν 11 εκ. ευρώ για δομές πρόνοιας στη Δυτική Μακεδονία. Έγινε μία προκήρυξη το 2009, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον και το θέμα σταμάτησε εκεί», επισήμανε ο πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας». Πρόσθεσε ότι «η περίπτωση του Θοδωρή δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν αρκετά άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία επειδή έχασαν τους γονείς τους, έμειναν ολομόναχα και χρήζουν βοήθειας». Ο πρόεδρος του συλλόγου μας απαρίθμησε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην πόλη της Κοζάνης, στην Λευκοπηγή, στα Σέρβια, στο Βαθύλακκο, στην Μεταμόρφωση κ.λ.π. «Όπως καταλαβαίνεται η δημιουργία Ξενώνα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης στη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί αδήριτη ανάγκη», υπογράμμισε.

Στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, που απευθυνθήκαμε, μας είπε ότι «πέρυσι δεν μπορούσε να ενταχθεί στο ΠΕΠ ο ξενώνας γιατί δεν υπήρχε ετοιμότητα». Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα ούτε για φέτος, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη, «ναι μεν πρέπει να ενταχθεί οπωσδήποτε, όμως οι μελέτες ακόμα ετοιμάζονται».
Μπροστά στην ανυπαρξία δομών πρόνοιας, οι αρμόδιοι του Ειδικού Εργαστηρίου και του συλλόγου «Ηλιαχτίδα» αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον 24χρονο από τον Κρόκο. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν, όπως λένε, να παραμείνει στο σπίτι του και να συνεχίσει να πηγαίνει στο Εργαστήριο, όπου έχει δεθεί με τα άλλα παιδιά. Χρειάζεται όμως να τον προσέχουν δύο γυναίκες με βάρδιες πρωί και βράδυ, αλλά το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Έγινε επαφή και με το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου. Είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό, όμως προς το παρόν το ίδρυμα αυτό δεν διαθέτει «κλειστή νοσηλεία». Εξετάζεται η περίπτωση μιας μονάδας που υπάρχει στη Νιγρήτα Σερρών, αλλά το αρνητικό είναι η απόσταση. Η τελευταία «λύση» για τον Θοδωρή ? την οποία όμως όλοι απεύχονται – είναι να γίνει τρόφιμος ψυχιατρείου της περιοχής.
Παράδειγμα ανθρωπιάς

Στο δράμα που περνάει ο 24χρονος, συγκινητική είναι η όλη στάση του ταξιτζή Δημήτρη Καρατζούλα. Είναι ο άνθρωπος που μεταφέρει χρόνια τώρα τον Θοδωρή στο Ειδικό Εργαστήρι. «Η σχέση μ? αυτό το παιδί δεν είναι απλώς μια σχέση επαγγελματική, αλλά είναι σχέση ζωής», δήλωσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι από δικαστικής πλευράς, πρέπει ένας «δικαστικός συμπαραστάτης» να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού. Στο ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον δεν βρέθηκε κάποιος ενδιαφερόμενος, ωστόσο παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον εισαγγελέα ο Δ. Καρατζούλας, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την επιμέλεια. Σχετικά με την απόφασή του αυτή, υπογράμμισε: «Με τον Θοδωρή έχουμε δεθεί όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να κάνω ότι μπορώ γι? αυτόν. Σκεφτήκαμε με τη σύζυγό μου να πάρουμε το παιδί να μείνει μαζί μας, αλλά δυστυχώς μένουμε σε ένα μικρό διαμέρισμα με τα δύο μας παιδιά και δεν χωράμε».

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ απο το e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.