Στο «κόκκινο» η κατάσταση της υγείας στην περιοχή μας!



mamatseio_nosokomioΣτο κόκκινο παραμένει η κατάσταση της υγείας στον Νομό Κοζάνης, αφού οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν σχεδόν σε απόλυτο ποσοστό την απεργία τους, ενώ χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, όπου και συζητήθηκαν τα θέματα που «καίνε» τον κλάδο, ενόψει και της ψήφισης νομοσχεδίου.  Την ίδια ώρα κλειστά παραμένουν μέχρι και σήμερα τα φαρμακεία της Κοζάνης, ενώ λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα.

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να εξυπηρετούνται τα περιστατικά του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα από τους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων έφερε αντιδράσεις στον ιατρικό κλάδο, ενώ δεν εφαρμόστηκε σε απόλυτο βαθμό. Παρά την 48ωρη απεργία που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και εφαρμόζει ο τοπικός ιατρικός Σύλλογος της Κοζάνης, ορισμένοι  γιατροί λειτούργησαν χθες, ενώ το βλέμμα όλων σήμερα είναι στραμένο στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης: «Αποφασίσαμε να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου, γιατί πραγματικά η κατάσταση δεν πάει άλλο. Το νομοσχέδιο – σκούπα θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο (σ.σ. σήμερα) για αυτό καλέσαμε σύσκεψη με όλους του γιατρούς και όχι μόνο τους γιατρούς του ΙΚΑ. Μερικοί λένε ότι θίγονται τα συμφέροντα μόνο των γιατρών του ΙΚΑ, αυτό δεν ισχύει, θίγονται τα συμφέροντα όλων των γιατρών και των ασφαλισμένων. Είναι ένας απαράδεκτος νόμος, δεν μπορεί να το σκεφτεί ανθρώπινος νους, καταρρακώνει το κύρος και την αξιοπρέπεια του κάθε γιατρού». Ο ίδιος κάλεσε τους συναδέλφους του: «Να σκεφτούν τι μέλλει γενέσθαι», ενώ προσέθεσε πως «είναι καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να πάνε στα γραφεία τους». Μάλιστα και σε ότι αφορά τους λόγους των κινητοποιήσεών τους υποστήριξε ότι «κάποιοι παλιοί γιατροί, ενδεχομένως να είναι στη δύση της καριέρας τους. Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε για τους νέους γιατρούς, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα δουλεύουν πραγματικά για ένα κομμάτι ψωμί, για 700-800 ευρώ. Δεν αξίζει για έναν γιατρό, για έναν επιστήμονα, ο οποίος σπούδασε τουλάχιστον 20 χρόνια να δουλεύει για τέτοιες συνθήκες. Θίγονται τα συμφέροντα όλων των γιατρών, όλου του ιατρικού κλάδου».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γιατρών στην απεργία ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμανε ότι η συμμετοχή των γιατρών του ΙΚΑ Κοζάνης στην απεργία είναι καθολική, υποστηρίζοντας μάλιστα πως μόνο μια γιατρός δεν απεργεί, από το σύνολο των γιατρών. Το ΙΚΑ Κοζάνης, μάλιστα, λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετώντας μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ενώ κατά τις ημέρες της απεργίας δεν έγιναν ούτε συνταγογραφήσεις. Ο ίδιος επίσης, απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να μην λάβουν υπόψη τους την απόφαση του υπουργείου Υγείας, να εξυπηρετούν και να συνταγογραφούν και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, γιατί όπως υποστήριξε ο ίδιος: «Δεν είναι κατοχυρωμένοι νομικά να συνταγογραφούν και να εξετάζουν. Δεν τους κατοχυρώνει κανένα πλαίσιο για να πληρωθούν. Οι φαρμακοποιοί ζητούν τα χρήματα στο σύνολό τους, ενώ ο νόμος θα ισχύει από όταν θα ψηφιστεί και μετά».

Οι ιδιώτες γιατροί

Πολλοί ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ιατρικού συλλόγου και λειτούργησαν κανονικά τα ιατρεία τους, ενώ όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος «ήδη μια συντονιστική επιτροπή ελέγχει για το εάν λειτουργούν τα ιατρεία ή όχι, εμείς τους παρακαλούμε θερμά για το μέλλον το δικό τους και των συναδέλφων τους αύριο». Μάλιστα επέμεινε στο κομμάτι των κυρώσεων, λέγοντας πως υπήρχε εντολή από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο, να επιβάλλονται κυρώσεις σε συναδέλφους τους που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές του συλλόγου.

Πάντως ο κ. Λαμπρόπουλος προσέθεσε πως «εμείς στα άκρα δεν θέλουμε να φτάσουμε, θα κάνουμε σε αυτή τη φάση συστάσεις στους γιατρούς που δεν συμμορφώνονται».

prlogos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.