«Καμπάνες» για κάπνισμα στην Πτολεμαΐδα



Kapnisma_tasaki_potoΚλήσεις και πρόστιμα σε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφεστίασης μοίρασε το κλιμάκιο της διεύθυνσης Υγιεινής της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης που έκανε έφοδο την Τρίτη σε καταστήματα της Πτολεμαΐδας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ τη σκυτάλη πήρε την Τετάρτη κλιμάκιο της δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας.

Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε τουλάχιστον 5 κεντρικές καφετερίες της πόλης και κόπηκαν οι προβλεπόμενες κλήσεις με πρόστιμο ύψους 600 ευρώ, ενώ κατά την έφοδο της Δημοτικής Αστυνομίας την Τετάρτη σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και απειλήθηκαν επεισόδια με πελάτες που κάπνιζαν και οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους στους ελεγκτές για να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Π» σε μία περίπτωση κλήθηκε και το Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας καθώς πελάτες αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους κατά τον γενόμενο έλεγχο, αλλά ώσπου να φθάσουν οι αστυνομικοί οι καπνιστές- πελάτες είχαν ήδη εξαφανιστεί.

Σε άλλη περίπτωση ένας από τους πελάτες που έσπευσε να εξαφανιστεί ξέχασε το κινητό του τηλέφωνο και οι ελεγκτές βρήκαν την αντίδραση του καταστηματάρχη και πελατών όταν θέλησαν να το κατασχέσουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε καφέ-μπαρ αλλά και σε εμπορικά καταστήματα, και μάλιστα σε έλεγχο που έγινε σε κατάστημα ένδυσης στο κέντρο της πόλης επιβλήθηκε πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος που συνελήφθη να καπνίζει.

Επισημαίνεται πάντως ότι όσο αυξάνονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ της περιοχής τόσο εντείνονται και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο κλάδος τους είναι ο πρώτος που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και είδαν το τζίρο τους να κάνει βουτιά έως και 50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών καταστημάτων καφεστίασης Εορδαίας Σίμο Καλαϊτζόπουλο, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο που έχει πέσει ο τζίρος των καταστημάτων λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να απειλεί να βάλει «ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις τους με κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Πτολεμαίος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.