Πρόταση για εμπορικό κέντρο στην Κοζάνη



0kozani_apo_psila0Πρόταση για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία στα πρότυπα του Mediterranean Cosmos κατέθεσε το ΙΠΑΔΜ στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης προ των εκλογών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διαρροή της αγοραστικής δύναμης από την περιφέρεια. Ως κατάλληλα σημεία προτάθηκαν ο κόμβος των Κοίλων και αυτός της Ξηρολίμνης. Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για τη συμμετοχή στο εγχείρημα των τοπικών φορέων και της ίδιας της αγοράς.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Χρήστος Τράντης, “φιλοδοξία μας είναι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, συνδυάζοντας ψυχαγωγία και εμπορική δραστηριότητα, να αναδειχτεί, αφενός, ο δεύτερος πόλος των εμπορικών συναλλαγών στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη και, αφετέρου, να προσελκύσει επισκέπτες από τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια με τα οποία συνορεύει η περιφέρεια”.
Παράλληλα, αναφέρει ότι προτάθηκε η χρηματοδότηση να προέλθει από τον τοπικό πόρο (σ.σ. χρήματα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία η ΔΕΗ ως αντισταθμιστικό όφελος) που υπολογίζεται 75-80 εκατ. ευρώ την πενταετία. Ωστόσο, η πρόταση, επί του παρόντος, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, ο κ. Βίκας δηλώνει θετικός, σημειώνοντας ότι η λειτουργία του θα μπορούσε να αξιοποιήσει το περίπου 1 εκατ. διερχόμενους της Εγνατίας οδού, από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα. “Με δεδομένο ότι το κέντρο θα γινόταν από εμάς τους ίδιους, δεν θα απειλούσε την εμπορική δραστηριότητα του κέντρου της Κοζάνης. Ο τζίρος του θα έμενε σε εμάς και παράλληλα θα έδινε ώθηση στον τόπο προβάλλοντας τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα”, υπογραμμίζει.
Καλή ιδέα θεωρεί, από την πλευρά του, και ο κ. Καρλόπουλος τη λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι έτσι θα μειώνονταν στο ελάχιστο οι αγορές από τις γειτονικές πόλεις.

Τι είναι το ΙΠΑΔΜ: Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων της περιοχής μέσω της παροχής τεχνογνωσίας για την υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων. Μέλη του είναι επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατάγονται από τη Δυτική Μακεδονία.

Μακεδονία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.